2012 m. kovo 10 d., šeštadienis

"Vilijos" kepsnys


   Kažkodėl sovietiniais laikais restoranuose karšti patiekalai būdavo pavadinami kažkokiais nieko nenusakančiais pavadinimais "Gildija", "Ąžuolas", "Regata", "Jaunystė", "Klumpė", "Vilnelė". Ir kas juokingiausia, kad tarp pavadinimų ir produktų, iš ko jie pagaminti, nebūdavo jokio ryšio, pvz. "Regata"- visai ne iš žuvies, o iš jautienos, kepsnys "Vilnelė"- iš vištienos.
   Bet, kaip senoliai sako: "iš dainos žodžių neišmesi". Taip ir aš rašau apie "Vilijos" kepsnį, kuris  iš jautienos, o ne iš kažkokios mergelės, ar Neryje pagautos žuvies.
   Šis kepsnys visiems tiems, kas ilgisi kepsnių ant laužo, šašlykų ir kitokių aštresnių dalykėlių pateikiamų su marinuotais svogūnais ir pomidorų padažu.

Jums reikės
jautienos išpljovos arba nugarinės be kaulo,
svogūnų,
pipirų mišinio, druskos,
truputį miltų,
aliejaus kepimui.

Garnyrui:
ryžiai,
marinuoti  svogūnai,
marinuoti pomidorai ar agurkai,
pomidorų padažas.

    Jautieną nuplaukite, nusausinkite ir sudėkite į kokį nors indą kuriame ją marinuosite. Apiberkite pipirais, svogūnais ir palikite per naktį šaldytuve.
    Prieš pat ruošiant patiekalą supjaustykite svogūnus labai plonais griežinėliais, užpilkite acto ir trupučio vandens mišiniu. Išmaišykite ir palikite marinuotis. Pradėkite virti ryžius. O kol jie virs užsimkite kepsnio ruošimu.
   Mėsą supjaustykite apie 1 cm. gabaliukais, taip kaip pjautumėte duoną per visą kepalą. Išmuškite ją specialiu plaktuku. Jei naudosite išpjovą- tai tik vos lengvai pamuškite, nes ši mėsa ir taip yra minkšta. Tačiau jei ant jūsų darbastalio jautienos nugarinė- išmuškite ją gerai plaktuku ir svarbiausiai vienodai. Mėsos gabaliukus apvoliokite miltuose, o jų perteklių nubarstę- apkepkite iš abiejų pusų. Užberkite truputį druskos. Apkeptą mėsą dėkite į kepimo skardą ir užbaikite kepti orkaitėje. Jautienos išpjovą užteks kepti apie 5 min., nugarinę apie 20 min., iki 200C įkaitintoje orkaitėje. Apkepant nugarinę orkaitėje, ją bent kartą apverskite
    Pateikite su virtais ryžais, marinuotais svogūnais (tik prieš tai nupilkite nuo jų acto- vadens mišinį), marinuotais pomidorais ir pomidorų padažu.

Sudėtingumas: vidutinis
Receptas: sovietinius restoranus prisiminus

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą