2011 m. lapkričio 14 d., pirmadienis

Avienos kepsnys marinuotas su medumi ir kariu


   Šis nuostabus avienos kepsnys tiks ne tik savaitgalio pietums, bet ir šventinei vakarienei.

apie 1.5 kg. avienos nugarinės ar kumpio su kaulu.
4- 5 v.š. naturalaus medaus,
2 a.š. kario (naudoju angliškąjį),
2-3 v.š. citrinos sulčių,
2- 3 v.š. alyvuogių aliejaus.

   Nuplovę avieną ją apšluostykite popieriniu rankšluosčiu ir įdėkite į nemažą polietileno maišą. Tik butinai pažiūrėkite, kad jis nebūtų kiauras. Visus komponentus gerai sumaišykite dubenėlyje ir šiuo padažu ištrinkite mėsą. Mėsą mažiausiai parai dėkite į šaldytuvą, kad pasimarinuotų. Jei marinuosite ilgėliau, kas dieną ją apverskite vis kita puse. Galiu pasakyti, kad marinuoti galite ir savaitę.
   Valandą prieš kepimą mėsą išimkite iš šaldytuvo, kad truputį sušiltų. Į kepimo formą įtieskite plačią aliuminio foliją. Apačioje ją sulenkite dvigubu sluoksniu, ir folijos kraštus truputį pakelkite. Dėkite iš maišo išimtą avieną įpilkite apie 1/2 stikl. karšto vandens ir uždenkite folija visą mėsos gabalą. Atsargiai užlenkite visus folijos kraštus kaip virtinukams, kad kuo mažiau kepsnys garuotų.
   Kepkite iki 200 C temp. įkaitintoje orkaitėje  apie 2- 2.5 val. Baigiant kepti atsargiai pradenkite foliją ir ilgąją dviiešme šakute pažiūrėkite ar mėsa minkšta. Šakutė turėtų lengvai smigti. Jei taip- atidengę foliją leiskite mėsai apkepti.



   Pateikite su folijoje keptomis bulvėmis ir Ratatouille daržovių troškiniu.


   Kartais iš blogai užlankstytos folijos išbėga susidariusios kepimo metu sultys. O kadangi jos susimaišę su medumi pasklinda toks degėsių kvapas. Nepergyvenkite, jūsų kepsnys tikrai nesudegs. Svyla tik ištekėjusios sultys.
   Ir dar vienas pastebėjimas. Šio kepsnio negalima kepti kepimo rankovėje. Nes medus labai greitai pradeda degti.



Sudėtingumas: vidutinis
Receptas: pagal knygą "Virtuvės džiaugsmai"

7 komentarai:

  1. Mėsa atrodo minkštutė, o troškinys niam niam.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Mėsa taip marinuota būna tarsi "šilkinė". Labai minkšta. Na, įsivaizduok, jei pasidarytum veidui kaukę iš alyvuogių aliejaus, citrinos sulčių ir medaus. Tiesiog tobula, jei tik medus nealergizuoja :-)))
    O Ratatouille daržovių troškinys prie avienos labai tinka. Nors jis prie visko skanus. Ir prie vištienos, ir prie makaronų, ar net su plaktais kiaušiniais galima pusryčiams omletą iškepti.

    AtsakytiPanaikinti
  3. O čia tai vakarienė, spėjų vyrui ausys net krupčiojo bekramtant? ;) Žiū, jog karis ir toliau dominuoja patiekaluose, kaip ir prieš tai? :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Mano vyras maistui nėra išrankus :-) Draugė net sako, ką čia vis gamini, šieno padėk- nepajus ką valgo :-)))) Na, bet po šio kepsnio keletą kartų yra ir jis pastebėjęs, kad skonis geras :-)
    O dėl kario sutapimas, tikriausiai yra tik du patiekalai kuriuose ir naudoju karį.

    AtsakytiPanaikinti
  5. Kaip nebūtų keista, tačiau druskos tikrai nereikia. Ir iškepus šį kepsnį niekas nepasakys, kad jame nėra druskos.

    AtsakytiPanaikinti
  6. Receptas puikus. Iš pradžių bijojau dėl medaus, galvojau mėsa bus labai saldi,bet klydau. Druskos tikrai nereikia. Skonis tobulas. O šalia daržovių troškinys ratatouille užbūrė. Patiekalą skanavom po kelis kartus.

    AtsakytiPanaikinti