2011 m. rugsėjo 16 d., penktadienis

Pomidoro Plum't


  Sakyčiau, kad tai iš tiesų geras padažas su kvailoku pavadinimu. Kiekvienais metais ruošdama atsargas žiemai (konservus) vis ieškau kažko naujo. Iš tikro labai patinka išbandyti naujus receptus, jei tik man jie "gerai skamba" skonio atžvilgiu.
    Pernai, kaip tik bandžiau šį padažą ir keliems draugams jį įdėjau dovanų degustacijai. Aišku, jei būčiau įvardinus jiems sudėtines dalis, keli tikrai būtų nusistatę prieš pomidorų ir slyvų su svogūnais derinį. Teko indelius "papuošti" užrašais "Pomidoro plumt". Padažo įvertinimai buvo puikūs, tad šį padažą verdu ir šiemet, o užrašą palieku beveik tą patį.

 Visi svoriai jau paruoštų (nuvalytų ir supjaustytų vaisių ir daržovių).
3 kg. pomidorų,
1,5 kg. vengrinių slyvų,
750 gr. svogūnų,
1 česnako galvutė,
6 v.š. cukraus,
3 v.š. druskos,
1 a.š. 5 pipirų mišinio,
šviežių bazilikų lapelių,
1/2 a.š. meduolių prieskonių,
aliejaus.

   Svogūnus ir česnakus nulupkite ir susmulkinkite. Slyvas nuplaukite ir perpjovę pusiau išimkite kauliukus. Pomidorus nuplaukite ir nulupę odeles supjaustykite skiltelėmis.
   Į storadugnį puodą įpilkite aliejaus ir kai jis įkais- suberkite svogūnus. Truputį juos pakepę suberkite smulkintą česnaką. Viską kepkite vis pamaišydami, kol svogūnai taps skaidrūs. Tada sudėkite slyvas ir suberkite cikrų bei druską. Viską sumaišykite ir uždengę dangčiu troškinkite. Per tą laiką sumalkite ar sutrinkite blenderiu pomidorus. Kai slyvos jau bus minkštos supilkite pomidorų masę ir jau atidengtame puode troškinkite apie 10- 15 min. Suberkite smulkintus baziliko lapelius ir visus likusius prieskonius.Sumažinkite kaitrą iki minimumo ir blenderio pagalba visą puode esančią masę sutrinkite, kol visiškai nebesimatys slyvų, ir masė taps vienalytė. Tuomet padažą, dar kartą užvirinę ,jau galite supilstyti į sterilius stiklainius ir uždaryti dangteliais.
  Jei mėgstate "atvirą" česnako skonį jį berkite iki troškinimo pabaigos likus kelioms minutėms.

Sudėtingumas: paprasta
Receptas: pagrindinės sudedamosios dalys iš žurnalo "Darbštuolė" spec. priedo Konservavimas 2006m

3 komentarai:

  1. tuk tuk tuk...ar yra gyvų? :) tos vengrinės slyvos, tai normalios melynosios slyvos, tos kur kietesnės? ar geltonos? ar nesvarbu? :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Yra, yra ne tik gyvų, bet dar ir rašančių :-)))
    Taip, vengrinės slyvos tos mėlynos, neperdidžiausios jos būna. Bet galima naudoti bet kurias mėlynas ar kitas slyvas. Tik svarbu, kad būtų ne tos desertinės- labai vandeningos ir saldžios.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Sveiki, o cesnako visa galvute ar viena skiltele cia recepte..?

    AtsakytiPanaikinti