2011 m. liepos 21 d., ketvirtadienis

Mėlynių uogienė


  Šią savaitę galėčiau pavadinti "Uogienių virimo dienos". Tiksliau-  valandos. Nes nemėgstu visą dieną dirbti vienodo darbo. Darbas turi būti malonus ir džiuginantis. Tad, uogienių virimą tokį ir susikuriu. Kelis vakarus viriau vyšnias, dabar-  mėlynes. Dar laukia ir kitos uogos. Bet tai neskubu, nes beveik visos jos turguje, kada nuvažiuosiu ir nusipirksiu, tada ir virsiu. Tik vyšnias naudojau savas, turiu tokią normą- nedidelį kibirėlį, kurį pririnkus pilną gaunasi vienas 6 l. talpos puodas. Tos normos ir užtenka, kad nenusidirbtum ir tai teiktų malonų užsiėmimą (turint laisvo laiko).
  Mėlynes visada perku turguje. Keli patarimai pradžiamoksliams, kaip nusipirkti normalias uogas. Turgus tokia vieta, kad gali ragauti, derėtis (to niekada nedarau, nes galvoju, kad kiekvienas turi gauti atlygį už savo darbą) ir rinktis sau patinkančią prekę. Tad, nėra reikalo pirkti pas pirmą sutiktą prekeivį. Uogos (šį kartą mėlynės) turi būti matinės, o ne blizgančios. Ir visai nesvarbu, kad jums simpatijas ar gailestį sukėlusi močiutė aiškins, kad jas rinko per lietų. Tik matinės spalvos uogos yra šviežios, kad ir iš vakao surinktos. Pasižiūrėkite, kad uoguose nebūtų lapelių ir šakelių ant pačios uogos. Rinkitės tik švarias uogas. Manau, apėję turgų tokių tikrai rasite. Ir žinoma, kol vaikštote- paragaukite. Uogos neturi būti karčios ar labai rūgščios. 
 O dabar paprastas receptas.
4 kg. mėlynių,
1 kg. cukraus,
1 kg. uogienių cukraus.
  Žinoma, svorį jūs patys renkatės. Visoms uogienėms aš naudoju tokį santykį: 1 kg. uogų x 500 gr. cukraus. Tačiau dauguma uogienių verdant trumpai būna skystokos. Tai, kad tas skystumas būtų vidutinis- cukrų dedu per pusę: paprastą ir uogienių.
  Uogas nuplaukite šaltu vandeniu. Kad nereikėtų du kart daryti to pačio darbo, perinkinėti uogų ir jų plauti, aš darau viską vienu metu. Uogų dalį kelis kartus (2- 3) užpilu šaltu vandeniu ir po to sauja semiu jas iš vandens, leisdama vandeniui ištekėti pro piršus ir peržiuriu uogas. Šiame darbo etape jūs suprasite kodėl reikia rinktis tik švarias be lapelių ir kotelių uogas. Kai uogos švarios šis darbas labai greitas. Tik semiate uogas ir viskas. Bet kai tarp tų uogų dar vis randasi lapeliai ir koteliai... šiek tiek laiko užtrunka juos išrinkinėti. Nuplautas uogas dėkite į puodą, užpilkite cukrumi ir virkite (nuo burbuliavimo pradžios) 5 min., tada supilstykite į mikrobangų krosnelėje iškaitintus stiklainius.


 Tiems,  kam norėtusi išskirtinumo mėlynių uogienėje, baigiant ją virti sudėkite 100 gr. susmulkinto gabalėliais baltojo šokolado.
Sudėtingumas: vidutinis

4 komentarai:

  1. Puikus receptas, tik mėlynes patarčiau patiems rinkti, o ne turguje pirkti - tada tikrai žinosite, ką verdate. Juk sveika ir malonu miške pabūti.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Sutinku su tavimi, kad kai pats susirenki uogas tai tikrai žinai kas ir kaip. Bet mėlynes rinkti, ir dar virti iš jų uogienę- man per sunku :-))) Neįsivaizduoju per kiek laiko aš pririnkčiau 14 l mėlynių. Reikia duoti ir kitiems užsidirbti per vasarą :-)

    AtsakytiPanaikinti
  3. nesąmonė, kad susirietęs rinkčiau mėlynes. Geriau jau susirietęs prie interneto pasėdėsiu. :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. šiandien pagal jūsų receptą virsiu uogienę. 1 kg užšaldžiau su cukrum, o 4 išsivirsiu. Turiu 20 puslitriukų juodųjų trintų su cukrumi nevirtų serbentų, dar 8 aviečių uogienės . Turėtų pakakti iki kitos vasaros. ir dar draugams išdalinsiu. :)

    AtsakytiPanaikinti