2011 m. liepos 28 d., ketvirtadienis

Aviečių ir raudonųjų serbentų uogienė


  Visada iš vaikystės prisimenu raudonųjų serbentų drebučius. Bet jie man būdavo tik- "na nieko", gal kiek saldoki, gal truputį per aitrūs. Aplamai dėl uogienių ir saldumynų aš nemirštu, tad ar jų yra ar ne- man niekada nebuvo svarbu.
  Bet turiu kelis draugus, kuriems UOGIENĖ yra širdyse rašoma  tik didžiosiomis raidėmis. Kurie uogienės indelį gali suvalgyti "be nieko" tik jį atidarę. Va, šiems draugams ir pradėjau pirmiausia virti uogienes, kaip dovaną. Vėliau pradėjau ir pati jų truputį suvalgyti. Tik aišku ne taip kaip jie :-)))  Man  dar reikia blynelių ar bent varškės prie jų.
  Tad, šiems smaližiams norėjosi išvirti tikrai ne bet kokias, o šiek tiek įdomesnes ir sveikesnes uogienes. Su mažesniu cukraus kiekiu, nei mūsų močiutės įdėdavo ir trumpiau virtas, kad bent kiek vitaminų išsilaikytų juose. Aišku, be uogienių cukraus čia neapseisi.
   Šiai uogienei nėra svarbu aviečių ir raudonųjų serbentų proporcijos, tik kuo aviečių daugiau- tuo jų skonis ir kvapas uogienėje daugiau dominuos. Imkite bent jau per pusę abiejų.
4 kg, aviečių ir raudonųjų serbentų (bendrai paėmus),
1 kg. cukraus,
1 kg. uogienių cukraus.
  Nuplaukite serbentus ir iš jų išspauskite sultis. Galite tai atlikti sulčiaspaude, tik išspaudas dar kartą  išspauskite rankomis. Bent jau mano sulčiaspaudė nesugeba jų visiškai sausai išspausti. Tam galite naudoti dvigubą marlės sluoksnį (jo rasite visose vaistinėse) ar  kaproninio audinio gabalą.
  Avietes reikėtų tik perinkti, išmetant lapelius, šapelius ir kirmėlaites, jei tokių kartais rastumėte. Dar trumpai apie avietes. Jas perkant nebeperpilinėkite jų į savo indus ar tuo labiau maišelius. Pirkite jas sudėtas į indelius, o ne supiltas į kibirą. Juk besemiant iš jo sunokusios avietės kažkiek susimaigys, o kol jas atsigabensite iki namų turėsite jau šiokią tokią košę, kurios ir perrinkinėti nelabai išeis.
 Pilkite į puodą serbentų sultis, avietes ir berkite abiejų rūšių cukrų. Išmaišykite ir kai užvirs, virkite 5 minutes. Tada supilstykite į iškaitintus (kad ir mikrobangų krosnelėje) stiklainius.


Sudėtingumas : vidutinis
Šį uogienės receptą radau kažkokiame konservavimo žurnalėlyje. 

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą