2011 m. liepos 13 d., trečiadienis

Įdaryta cukinija


  Tiksliau reikėtų rašyti mėsos faršu įdaryta cukinija, arba kaip gurmaniškuose restoranuose- cukinijų laiveliai įdaryti kalakutiena, pateikiami su baltuoju padažu pagardintu čiobreliais. Senoliai sako: "kaip nepavadinsi- taip nepagadinsi". 

 Kiekiai nurodyti apytiksliai, juk parduotuvėse cukinijos apskritus metus būna vienodo dydžio. Bet dabar daržuose galima pasiskinti ir savo išaugintų ekologiškai, gal truputį didesnių, bet dar minkšta odele cukinijų. 

Jums reikės


3 'parduotuvinio' dydžio cukinijų,
1/4 kalakuto krūtinėlės, arba bet kokio turimo mėsos faršo,
1 vidutinio  dydžio svogūno,
1 kiaušinio,
3-4 v.š. majonezo,
petražolių,
prieskonių mėsai (gali būti Provanso žolelės),
1- 2 v.š. lydyto ar paparasto sviesto,
100- 200 gr. grietinėlės.
1- 2 a.š. miltų,
šviežių čiobrelių, druskos.


  Sumalkite kalakuto krūtinėlę. Suberkite prieskonius, druską, susmulkintas petražoles, įdėkite majonezą ir kiaušinį. Viską gerai išmaišykite. 

Cukinijas perpjaukite pusiau ir šaukšto pagalba išskobkite vidų.

Susmulkinkite svogūną ir apkepkite jį lydytame svieste. Kai svogūnas pagels sudėkite cukinijos susmulkintą išskobtą vidinę dalį. Ir padidinę kaitrą gerai viską apkepkite. 

Truputį pravėsusį mišinį sumaišykite su faršu. Juo įdarykite cukinijų puseles.
 Įdarytas cukinijų puseles dėkite į kepimo indą ir įpylę vos vos karšto vandens kepkite iki 200C temp. įkaitintoje orkaitėje apie 40 min. Arba kol cukinijos bus iškepę (patikrinkite šakute, ji turi įsmigti).

 
Kol orkaitėje kepa cukinijos pasiruoškite padažą. 

Į nedidelį puodelį dėkite sviestą, kai jis išsilydys suberkite miltus ir juos pamaišę supilkite grietinėlę. Įberkite druskos ir nuolat maišydami palaukite kol užvirs. Jei padažas reikiamo tirštumo nukelkite jį nuo kaitros ir įberkite čiobrelių. Jis turėtų būti vidutinio tirštumo, kad lengvai būtų galima užpilti ant faršu įdarytų cukinijų laivelių. Tad, geriau jau skystesnis, negu labai tirštas. 

Jei jis per skystas dar nuolat maišant truputį pavirkite. Jei gavosi per tirštas įpilkite grietinėlės ar pieno ir viską gerai permaišykite, kad jis būtų vientisas ir dar kartą leiskite jam užvirti.


Patarimas:

Gaminant baltąjį padažą galite įpilti šiek tiek sultinio, o jo neturint vietoje druskos sutrupinkite sultinio kubelį. Skonis jūsų tikrai nenuvils.  


Sudėtingumas: vidutinis

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą