2023 m. kovo 21 d., antradienis

Žemaičių blynai


 

Labai senai buvau dariusi Žemaičių blynus. Bet kažkaip maisto grupėse vis būdavo įkeliamos nuotraukos su tais blynais, o kai žiūri, žiūri į juos ir užsimanai. Taip, jau pamiršti, tie blynai pas mus namuose kurį laiką buvo kepami vos ne kas savaitę. Turėjau pakankamai laiko šiam patiekalui paruošti.

Tad, jei tik turite virtos ar keptos mėsos, išsivirkite bulves iš vakaro ir pirmyn! Beje, žemaičių blynus jūs galite įdaryti net tik mėsa, bet ir grybais.

Jums reikės

700 gr. bulvių (naudoju ‚Agila‘arba kitas verdant sukrentančias bulves),

2 kiaušinių,

4 v.š. (kupinų) miltų +1 v.š. apibarstymui,

druskos,

240 gr. virtos, keptos mėsos arba karšto rūkymo kumpio,

1 nedidelio svogūno,

5 pipirų mišinio,

druskos,

lydyto sviesto.

 

Bulves išvirkite su lupena ir atvėsinkite.

 Keptuvėje su nedideliu kiekiu (1/2 v.š.) lydyto sviesto apkepkite svogūną iki geltonumo.

Atvėsusias bulves nulupkite ir sumalkite mėsmale. Ta pačia mėsmale tačiau jau į atskirą dubenį sumalkite mėsą.

Keptus svogūnus sudėkite į maltą mėsą, įberkite pipirų ir truputį druskos (žinoma, jei tik reikia).

Į dubenį su maltomis bulvėmis supilkite su trupučiu druskos paplaktus kiaušinius ir gerai išmaišykite bulves.  Suberkite miltus ir viską greitai permaišykite.

Ant darbastalio paberkite miltų. Suformuokite 6 bulvių masės rutulėlius, sudėkite juos ant pabertų miltų.

Iš maltos mėsos taip pat suformuokite 6 pailgus ir truputį plokščius maltinukus.

Delnu palieskite truputį miltų ir bulvinį rutulėlį padarykite plokščią. Į jį dėkite mėsą ir iš visų pusių apspauskite, kad uždengti visą mėsos maltinuką. Taip padarykite su visais 6 bulviniais kukuliais paverčiant juos į žemaičių blynus.

Į įkaitintą keptuvėje įdėkite 1- 2 v.š. lydyto sviesto ir apkepkite blynus iš abiejų pusių.

Blynus aš visada baigiu kepti orkaitėje įkaitintoje iki 190 C temperatūros.

Į orkaitės skardą įtieskite kepimo popierių ir sudėkite apkeptus blynus. Supilkite ant jų keptuvėje likusį sviestą. Kepkite vieną kartą apverčiant 20- 25 min..

Jei blynus kepsite keptuvėje visą kepimo laiką, kepkite ant nedidelės kaitros uždengę dangčiu.

Žemaičių blynus valgykite su sviesto- grietinės padažu arba grybų padažu.


 

Sviesto- grietinės padažas

Nedideliame puodelyje ištirpinkite ½ v.š. sviesto, sudėkite 200 gr. grietinės (40% riebumo “Dvaro” grietinė tinka geriausiai). Įberkite truputį druskos ir pakaitinkite grietinę, kol ji išsilydys.  Jei pergyvenate dėl per didelio riebumo- padažą atskieskite šaldytu džiovintų grybų nuoviru (tik jį padaže užvirinkite) arba įpilkite šiek tiek verdančio vandens ar daržovių sultinio.  

 

Grybų padažas

reikės

mažo svogūno,

rudųjų pievagrybių arba shiitake grybų,

sviesto,

grietinės.

Svogūną smulkiai supjaustykite. Grybų plauti nereikia (dažniausiai jie būna labai švarūs). Juos nulupkite ir supjaustykite juostelėmis. Apkepkite ant sviesto pirmiausiai svogūnus, kai jie taps auksiniai- suberkite grybus. Įberkite šiek tiek pipirų bei druskos. Uždenkite dangčiu ir kepkite ant vidutinės kaitros apie 5 min. Kartas nuo karto pamaišant. Baigiant kepti įdėkite kelis šaukštus grietinės.


Sudėtingumas: vidutinis

Receptas: iš knygos "Lietuviška virtuvė"

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą