2021 m. balandžio 30 d., penktadienis

Vienos šnicelis

 


Visai nesenai buvo diskusija kas yra šnicelis, karbonadas ir kotletas. Europoje lyg ir aišku, kad šnicelis yra išmušta nugarinės mėsa iš kiaulienos arba veršienos. Pas mus šnicelis yra pailgas kotletas į kurį dedama ne batono, bet duonos. Bet tai tikras sovietinių laikų palikimas. Kaip ir sukeisti visų populiariausių mėsos patiekalų terminai, kad neduok dieve būsime panašūs į tuos supuvėlius kapitalistus.... Tad, visame pasaulyje kotletas yra nugarinės kepsnys su kaulu (mūsų karbonado atitikmuo). O mūsiškiai kotletai arba tiksliau maltinukai yra frikadelės Europoje.

Bet grįžkime prie tikro Vienos šnicelio, kuris išmušamas taip plonai, kad ir iškeptas kartais vos telpa į didelę lėkštę. Visada keliaudama po Austriją ar būdama Vokietijoje neatsisakau vieną vakarą užsisakyti tą šnicelį, ypač, jei meniu skelbiama, kad jis iš veršienos.

Lietuvoje aš jį kepu taip pat iš veršienos ir tam perku veršienos kryžinės mėsos gabalą. Na, bet galite pasirinkti nebūtinai veršieną. Puikiai tiks kiaulienos nugarinė, be kaulo ir be jokio riebalo.

Taigi, jums reikės

kiaulienos nugarinės (be riebalo ir be kaulo) arba veršienos kryžinės,

1- 2 kiaušinių,

miltų,

maltų džiuvėsėlių,

pipirų mišinio,

druskos.

aliejaus arba lydyto sviesto kepimui.


Mėsą supjaustykite piršto storio griežinėliais ir gerai išmuškite virtuviniu plaktuku. Apiberkite pipirais.

Į atskirus plačius dubenis ar lėkštes supilkite atskirai miltus, džiūvėsėlius ir kiaušinius išplaktus (šakute) su trupučiu druskos.

Mėsos gabalėlius pirmiausia apvoliokite miltuose, perteklių nupurtydami merkite į kiaušinio plakinį ir iš abiejų pusių suvilgę, apvoliokite džiūvėsėliuose. Taip planiruokite visus mėsos gabalėlius.

Įkaitinkite orkaitę iki 195C temperatūros.

Į karštą keptuvę įpilkite riebalų kepimui ir apkepkite visus mėsos gabalus. Visi iš karto į keptuvę netilps, tad teks kepti po kelis. Apkeptus šnicelius dėkite į kepimo popieriumi ištiestą skardą. Kai apkepsite visus gabalėlius, skardą dėkite į orkaitę ir kepkite joje 20 min.

Šnicelius pateikia su citrinos gabaliuku ir buvėmis. Aš prie jų siūlau kopūstų arba burokėliu salotas.


Sudėtingumas: vidutinis  

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą