2013 m. gruodžio 11 d., trečiadienis

"Kelmas"

 
 
  Labai paprastai paruošiamas šventinis (na, gali būti ir sekmadienio pietų) patiekalas. Šventėms "Kelmas" pateikiamas kaip šaltas užkandis. Sekmadienio pietums aš siūlyčiau jį valgyti karštą.
  Jei šį "Kelmą"  sugalvosite kepti didžiosioms šventėms (Kalėdoms, Naujiems Metams ar Velykoms) tuomet kiaulienos šonkaulius užsisakykite pas mėsininką iš anksto.  Ir paprašykite, kad atkirstų kuo platesnius. Šonkaulių juostos ilgis turėtų būti ne mažesnis kaip 50 cm.
  Toliau viskas labai paprasta, nes įdaras yra toks pats, kaip maltinukams ar netikram zuikiui.

Jums reikės
virvelės šonkauliukams surišti,
mėsos faršo (gali būti kiauliena, kiauliena ir jautiena, veršiena arba paukštiena),
svogūno,
morkos,
kiaušinio (nebūtinai),
batono riekelės ar avižinių dribsnių,
truputį pieno ar grietinėlės batono ar dribsnių sumirkymui,
druskos, pipirų mišinio ir jūsų mėgstamų mėsos prieskonių,
lydyto sviesto ar aliejaus svogūno kepimui,
jei norite pagerinto varianto, tai dar džiovintų grybų.

  Sulaužykite ar sukarpykite džiovintus grybus ir užmerkite nedideliame vandens kiekyje. Svogūną apkepkite iki geltonumo ir atvėsinkite.
  Šonkauliukus nuplaukite nusausinkite ir ištrinkite jums patinkančiais mėsos prieskoniais. Pastatykite stačius į kepimo indą ant plonai juostomis supjaustytos morkos ir sulenkite lanku. Paimkite virvelę ir suriškite šonkauliukus sujungdami abu galus. Nepergyvenkite jei kartais tie šonkauliukai nebus labai stabilūs. Svarbu tik gerai surišti, kad kepant virvė neatsirištų. Stabilumas atsiras, kai į vidų sudėsite faršą. 
   Visus produktus sumaišykite: faršą, grybus, svogūnus, kiaušiniį, piene mirkytą ir sutrintą batoną, druską, pipirus. Gerai išminkykite faršą ir pridėkite jo į šonkauliukų vidurį. Stenkitės, kad gerai užsipildytų apačia.
  Į kepimo  indą su "Kelmu" įpilkite šiek tiek verdančio vandens ir kepkite iki 200 C įkaitintoje orkaitėje apie 1.5val. Jei kartais kelmo viršus pradėtų degti uždenkite visą indą dangčiu ar paprasčiausiai- folija. Žiūrėkite, kad kepimo inde visada būtų skysčio. Jei reikia įpilkite vis karšto vandens.
  Iškeptą kelmą atšaldykite ir tik tuomet nukirpkite virvelę.
  Jei šis patiekalas pas jus bus karštas- virvelę nuimkite jau įdėję "Kelmą" į didelę serviravimo lėkštę. Prie krašto "Kelmo" pateikite bulvių košę ir jūsų mėgstamas daržoves.
 
Sudėtingumas: vidutinis

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą