2013 m. gruodžio 30 d., pirmadienis

Naujametinis meniu

 
 
  Taip jau gavosi, kad šie Senieji Metai bus palydėti namuose. Per pastaruosius trisdešimt metų, Lietuvoje Naujuosius Metus sutikau tik septynis kartus. Nedaug. Ir iš tų septynių- bus tik trečias kartas- namuose. Ir nors pati Naujametinė šventė man asocijuojasi su didžiuliu baliumi, namuose švenčiu ją labai ramiai.
  Tad, kas Naujametį vakarą skiria gurmaniškai vakerienei, gal tiks ir namo meniu. Tačiau, tokią vakarienę siūlau ne daugiau kaip šešiems asmenims. Na, nebent virtuvėje turite begalę padėjėjų :-))) Didesnei kompanijai tiktų švediškas stalas ir jau truputį kitoks meniu.

                                            Naujametinis meniu
 
                                                                 *******
                                                                 Austrės

  Pradėti siūlau taure tikro šampano ir austrėmis. Kadangi sniego nėra, pasirūpinkite ledu. Ant jo sudėkite atidarytas austres. Šalia pateikite juodos duonos ir citrinų skiltelių (su žievele). Vietoje citrinų galite padaryti vyno acto ir smulkiai pjaustytų mėlynų svogūnų pagardą. 
 
Taip pradėję vaišintis galite laukti ir tų svečių, kurie šiek tiek vėluoja.
Sulaukę visų, šventinę vakarienę pratęskite prie stalo. Kad sudaryti dar didesnę šventinę atmosferą, patiekalus pateikite kiekvienam atskira lėkšte.
                                                                      
                                                                  *******
               
                                                          Tuno tartaras

  Tai pasiruoškite iš anksto.
  Smulkiai supjaustykite tuną ir suspauskite jį nedideliuose puodeliuose ar taurėse. Atvėsinkite. Prieš pateikiant pavertę taurę smailiu šaukštelio koteliu ištraukite tartarą. Ir gražiai padėkite į lėkštę. Ant viršaus uždėkite šiek tiek smulkinto avokado, kelis raudonos ikros grūdelius. kelis grūdelius pabarstykite ir lėkštėje.Papuoškite ayuvuogių aliejaus šlakeliais, ką tik sumaltais pipirais ir keliomis sultenėmis.  

                                                                 *******
         
                                                      Foie Gras Terinas

   Nusipirkite tikrų prancūziškų žąsies kepenėlių ir supjaustykite porcijomis. Papuoškite pipirų ir druskos mažomis krūvelėmis,  Balsamico di Modena kremo ir kokio nors džemo lašeliais. Tiks kriaušių, bruknių, svogūnų ar apelsinų džemai. Šalia terino padėkite laiškinio česnako ar bent šiek tiek sultenės. Pateikite su skudinto batono puselėmis.

 
                                                                *******
 
              Keptos vištienos užkepėlė su džiovintais baravykais

   Keptą vištieną suplėšykite nedideliais gabalėliais ir suberkite kartu su virtais ir pjaustytais šiaudeliais džiovintais baravykais į nedidelius porcijinius puodelius. Užpilkite grietinės ar grietinėlės padažu, užberkite pipirais ir fermentiniu sūriu. Įdėkite indelius į įkaitintą orkaitę ir užkepkite kol sūris gražiai pagels.

                                                                  *******
 
                                                   Laimo vaisių sorbetas

  • 1 puodelis cukraus,
  • 1-1/2 puodelio vandens,
  • 1/2 puodelio citrinų sulčių,
  • 1/2 puodelio laimo sulčių,
  • citrinos žievelė papuošimui.
  • Iš cukraus ir vandens išvirkite sirupą. Atvėsinkite, supilkite sultis ir išmaišius šaldykite šaldymo kameroje apie 1 val. Kartas nuo karto vis pamaišant. Prieš pateikiant sorbetą išdėkite į atšaldytas taures.


  •                                                                   *******
     
                 Jautienos sultinys su džiovintų baravykų pyragėliu
     
       Sultinį ir sluoksniuotos tešlos pyragėlius pasiruoškite iš vakaro. Jei matote, kad jūsų svečiai gali neįveikti viso meniu, sultinį su pyragėliu atidėkite vėlesniam laikui. Jis puikiai juos pradžiugins, kai jie jau ruošis namo.

                                                                        *******
     
                              Avienos šonkauliukai su keptais baklažanais

       Baklažanus pasiruoškite iš anksto. O šonkauliukus kepkite prieš pateikiant. Vos po kelias minutes kiekvieną pusę ant didesnės kaitros. Išduosiu paslaptį, kad patys geriausi ir pigiausi Naujosios Zelandijos avienos šonkauliukai yra "Sanitex'e", (ieškokite užšaldytų, šaldytuvuose).
     

                                                                           *******
     
                                            Slyvų žele su plakta grietinėle

       Šį paskutinį patiekalą galite pasiruošti iš anksto. Skani žele gaunasi iš vengrinų slyvų kompoto (jo rasite visose parduotuvėse). Slyvas iš kompoto, jei reikia nukauluokite ir sudėkite į aukštas taures. Pamatuokite kiek turite kompoto skysčio, pagal tai išsitirpinkite žalatiną.Naudokitės želetinos paruošimo instrukcijomis, tačiau jos imkite šiek tiek daugiau. Ištirpinus ją supilkite į pašildytą  kompotą ir išmaišę užpilkite ant slyvų. Leiskite sustingti. Prieš pateikiant ant viršaus užpurškite grietinėle ir užberkite trupintu šokoladu ar skrudintomis migdolų drožlėmis.

                                                                * * * * * * * * *
     
    Džiugių ir laimingų Jums Naujųjų Metų mieli šio blog'o skaitytojai!
     


    Komentarų nėra:

    Rašyti komentarą