2013 m. spalio 20 d., sekmadienis

Aviena su džiovintais abrikosais ir migdolais arba Avienos ir abrikosų tagine

   Klasika. Šis iš Šiaurės Afrikos kilęs receptas rašytiniuose šaltiniuose sutinkamas jau nuo XII a. O kadangi tai tikrai senas receptas jokių įmantrybių jame nėra. Viskas paprasta. Nepaprastas tik skonis, kurį suteikia sultinga aviena, švelnus ir lengvai saldus abrikosas bei traškūs migdolai. O aštrūs ir kvapnūs prieskoniai tik viską apjungia. Tačiau čia nurodytus prieskonius galite pakeisti jums įprastais. Skonis tikrai nenukentės. Esu jau daug kartų gaminus avieną naudodama įvairius prieskonių derinius. Viskas visada tinka. Tačiau nenaudokite baltųjų pipirų, jie šiame patiekale per daug "išsišoktų".
Jums reikės
600 gr. avienos metės ar kumpio,
2 morkų,
1 svogūno,
3- 4 česnako skiltelių,
100 gr. džiovintų abrikosų,
100 gr. kuskuso,
100 gr. be odelės migdolų,
druskos,
truputį maltų pipirų, šafrano, kalendros, cinamono, imbiero ar kardamono (arba vietoje visų išvardintų prieskonių naudokite jums įprastus mėsos prieskonius),
kaledros ar petražolių lapelių priklausomai nuo naudojamų prieskonių sudėties,
alyvuogių aliejaus.
   Susmulkintą svogūną ir česnaką pakepkite ant alyvuogių aliejaus, kol taps skaidrūs. Suberkite šiaudeliais pjaustytas morkas ir dar pakepkite keletą minučių. Apkeptas daržoves supilkite į troškinimo indą. Į tą pačią keptuvę sudėkite 3 cm. dydžio kubeliais supjaustytą avieną ir padidinę kaitrą apkepkite ją iš visų pusių. Jei avienos naudosite daugiau- apkepkite ją dalimis. Apkeptą avieną sudėkite į troškinimo indą, suberkite prieskonius bei druską. Užpilkite trupučiu verdančio vandens, kad mėsą vos apsemtų, uždenkite dangčiu ir troškinkite orkaitėje apie 40 min. (temp. 200 C)
   Per tą laiką pasiruoškite migdolus. Jei neturite migdolų be odelės, odelę teks pašalinti patiems. Į karščiui atsparų indą suberkite migdolus ir juos užpilkite karštu vandeniu. Palikite bent 20 min., kad atbrinktų odelė. Tuomet lengvai paspauskite migdolą tarp pirštų ir taip atskirsite jį nuo storos odelės. Jau be odelių migdolus pakepkite (vis pamaišydami) sausoje keptuvėje, kol truputį pagels. Tokius migdolus geriau pasiruošti prieš kelias dienas. Tuomet jie turės laiko geriau apdžiūti.
   Taip pat, jei abrikosai jums pakliuvo kieti- juos suminkštinsite užplikę verdančiu vandeniu. Palike vos kelioms minutėms vandenyje ir jie bus tinkami naudoti.
   Po 40 min. pažiūrėkite ar aviena minkšta. Jei kietoka- dar troškinkite. Jei reikia įpilkite dar verdančio vandens. Kai mėsa taps minkšta suberkite per pusę perpjautus abrikosus, o po 15 min. supilkite kuskusą. Mėsos troškinyje dar turi likti bent 2 cm. skysčio. Jei jo nėra įpilkite truputį verdančio vandens. Lengvai pamaišykite ir uždengę dangčiu palikite 10 min. orkaitėje. 
   Prieš pateikiant užberkite smulkintais kalendros lapeliais ir migdolais. Jei naudosite ne rytietiškus prieskonius- užberkite smulkintais petražolių lapeliais.

Sudėtingumas: paprasta

1 komentaras:

  1. Iš karto Marakešu pakvipo:) Kai grįžau iš Maroko, iš karto Tadžiną nusipirkau. Man labai patinka tokie troškiniai. Tokie kvapnūs, kad seilė tįsta vos pažiūrėjus į Tavo lėkštę:)

    AtsakytiPanaikinti