2012 m. spalio 31 d., trečiadienis

Mėsos suktinukai arba Zrazai su įdaru


 Grįžkime į lietuvišką virtuvę. Čia taip pat galime atrasti tikrai nuostabių valgių. Gal būt jų paruošimas ir užims truputį daugiau laiko, bet kartais galima laiko tam skirti. Tuo labiau, kad už lango vis niūresnis oras ir kažkur lėkti visai nebesinori.
   Tad, šiandiena- įvairūs mėsos suktinukai- zrazai (tik niekaip nesuprantu iš kur toks keistas jų pavadinimas).

Mėsos suktinukai (zrazai) įdaryti lašinukais



   Šiems suktinukams geriausiai tiks jautiena. Ji nėra riebi, tad lašinukų įdaras čia bus kaip tik.

600 gr. jautienos nugarinės (arba kitos platesnės jautienos dalies),
100gr. rūkytų lašinukų,
1 svogūnas,
kmynų, pipirų ir druskos,
morka, svogūnas ir lauro lapas troškinimui,
truputis miltų, jei reikės padažui sutirštinti.

   Jautienos nugarinę supjaustykite  ne platesniais kaip 1 cm. gabalais. Ant pjaustymo lentos ištieskite maistinės plėvelės, dėkite po vieną ar du mėsos gabalus, uždenkite mėsą plėvele (kad maistinė plėvelė būtų iš abiejų mėsos pusių). Kiekvieną gabalą išmuškite tam skirtu plaktuku. Apiberkite pipirais ir vos, vos druska. 

Supjaustę svogūną ir lašinukus juos truputį apkepkite ir vėliau apiberkite kmynais. Šio įdaro dėkite ant jautienos gabaliuko krašto ir kai visą jį išdėliosite- susukite. Galą persmeikite metaliniais smeigtukais arba apvyniokite siūlu (daug vynioti nebūtina). Tik siūlą imkite kuo tamsesnį ir nebijokite- jis tikrai nenudažys jūsų suktinukų ar padažo. Užvyniojus šviesiu siūlu, po troškinimo sunkai jį atrasite. Paprasčiausiai jis įgaus suktinuko spalvą. 


   Į puodą sudėkite pjaustytą svogūną, morką ir lauro lapą., o ant jų sudėkite suktinukus. Užpilkite verdančiu vandeniu ir troškinkite ant vidutinės kaitros apie 1 val. Jei norite galite suktinukus prieš tai apkepti, o tik po to troškinti.

 
  Ištroškinus suktinukus išimkite ir atvyniokite kiekvienam siūlus, jei jų nesusmeigėte. Sudėkite juos į gilią lėkštę ir uždengę, padėkite kur šiltai. kad ir į mikrobangų krosnelę (šildyti nereikia) ar paprasčiausiai uždenkite rankšluosčiu.

 Padažą nukoškite ir jei norite tirštesnio- sutirštinkite jį 1-2 a.š. miltų. Tam nedideliame puodelyje išmaišykite miltus su dalimi padažo ir supylę atgal į puodą užvirinkite. Padažą galite užpilti  ant suktinukų ar pateikti atskirai padažinėje.
   Prie suktinukų labai tiks bulvių košė ir bet kokios daržovės (šviežios, marinuotos ar keptos). 


Sudėtingumas: vidutinis


Kiaulienos ar jautienos suktinukai su virtu kiaušiniu, svogūnais ir žalumynais.


600 gr. kiaulienos arba jautienos nugarinės
1-2 virti kiaušiniai,
1 svogūnas,
truputis krapų ir petražolių,
pipirų ir druskos,
morka, svogūnas ir lauro lapas troškinimui,
riebios grietinės,
truputis miltų, jei reikės padažui sutirštinti.

  Virtą kiaušinį supjaustykite ir sumaišykite su pakepintu svogūnu, bei žolelėmis. Apiberkite druska ir pipirais. Toliau visa eiga, kaip ir prieš tai aprašytame recepte. Prieš dedant grietinę į padažą, į ją įdėkite truputį miltų ir gerai išmaišę supilkite į nukoštą padažą. Užvirinkite.
 Jei norite- į įdarą, vietoje žalumynų galite įdėti juodos duonos trupinių.


Sudėtingumas: vidutinis

Kiaulienos suktinukai su džiovintais grybais

800 gr. kiaulienos nugarinės
apie 30 gr. džiovintų grybų,
1 svogūnas,
pipirų ir druskos,
morka, svogūnas ir lauro lapas troškinimui,
riebios grietinės,
truputis miltų, jei reikės padažui sutirštinti.

   Džiovintus grybus pamerkite šaltame vandenyje ir kelias valandas palaikykite. Vėliau tame pačiame vandenyje, kur mirko grybai juos išvirkite (apie 30- 60 min. reikėtų virti priklausomai nuo grybų dydžio). Jei grybai ne jūsų rinkti- pamirkius nuplaukite ir atsargiai nupilkite vandenį, kuriame jie mirko, į puodą. Gal būt, jie nebuvo kruopščiai nuvalyti prieš džiovinant ir yra ant jų žemių.         Supjaustykite arba sumalkite pravėsusius grybus ir pakepinkite su  svogūnu (pradėkite kepti svogūną ir tik jam tapus skaidriu sudėkite grybus). Apiberkite druska ir pipirais. Toliau visa eiga, kaip ir prieš tai aprašytame recepte. Skystį kuriame virė grybai supilkite į puodą kur troškinsite suktinukus. Prieš dedant grietinę į ją įdėkite truputį miltų ir gerai išmaišę supilkite į nukoštą padažą. Užvirinkite.
Sudėtingumas: vidutinis


Taip pat jūs galite pasigaminti ir seniau mano aprašytus

"Kiaulienos suktinukus su džiovintomis slyvomis ir persikais".

1 komentaras: