2012 m. sausio 1 d., sekmadienis

Trio su lašiša


   Naujųjų Metų išvakarėse ruošiau nedidelį vakarėlį draugams. Palydėjome, bet neišlydėjome senus, labai nuostabius ir įdomusius metus.
    2011 metai buvo tikrai kitokie- iškirtiniai, netikėti. Net ir paskutės dienos kitokios, nes beveik visi likome švęsti Lietuvoje. Jau daug (virš 20!) metų Naujuosius sutinkame ne Lietuvoje, o kalnuose. Niekada nereikėdavo sukti galvos, o kur švęsti. Tiesiog tradicija tapę kelionės, į pačius nuostabiausius kalnų kurortus su geromis slidinėjimo trąsomis ir giliomis Naujametinėmis tradicijomis, buvo (manau trumpam) atšauktos. Gal būt per 2011 metus turėjome visi begalę nuostabių ir netikėtų kelionių. Tad, pasilikimas Lietuvoje, bent jau man- savotiškai įdomus :-))) 
  Tad, nedidelis susibėgimas, tų metų įvykių prisiminimai su taurėmis šampano ir nedidelėmis užkandėlėmis, buvo labai mielas ir šiltas.
  Viena dalelė iš ruoštų vaišių ir jums. Su Naujais 2012 metais mieli mano "receptų knygos" skaitytojai.  Labai džiaugiuosi, kad turiu Jus visus mano mieli Draugai!



 Tai lašišos tartaras,  marinuota teriaki padaže ir iškepta lašiša, marinuota konjake lašiša.

Jums reikės
lašišos (iš 800gr. gavosi 3 rūšys po 4- 5 porcijas),
teriaki marinato,
imbiero šaknies (4cm.),
aliejaus kepimui,

druskos, cukraus, baltų pipirų,
konjako,
sezamų sėklų mišinio.

po truputį:
svogūno,
kaparėlių arba karnišonų,
krapų,
majonezo,
grietinėlės.

   Lašišą susiskirstykite į tris dalis. Aš pirkau lašišos gabalą su kaulu ir oda (taip daug pigiau). Nulupau odą, nukaulavau, čia jau ne silkė ir reikia pasidarbuoti peiliu. Nieko tokio jei nesigaus labai gražiai atskirti kaulą nuo mėsos. Visus smulkius mėsos gabaliukus ir apatinę dalį panaudokite tartaro ruošimui. Tik pačią riebiąją papilvę išmeskite. Na, galite neišmesti, jei turite šunį ar katiną namuose- pavaišinkite ta žuvies dalimi juos.
   Pačią viršutinę nugarinės dalį (apie 4cm. pločio) gražiai atpjaukite ir supjaustę 2 cm. storio gabaliukais apipilkite teriaki marinatu sumaišytu su smulkintu imbieru. Palikite kelioms valandoms pasimarinuoti.
   Ant aliejaus pakepinkite marinuotus lašišos gabalėlius. Labai atsargiai, dviejų šakučių pagalba, juos kepdami apveskite. Kepkite vos kelias minutes. Lašiša neturi suirti. Iškeptus gabalėlius  sudėkite į lėkštę ir užbarstykite likusiais marinate imbiero gabaliukais. Imbiero negailėkite, kam nepatiks- nusikrapštys (nors pas mane tokių nebuvo).
   Likusią atpjautą vidurinę žuvies dalį apiberkite druska, cukrumi ir baltaisiais pipirais (abiejų po labai, labai nedaug). Sudėkite į kokį nors indą ir apšlakstykite konjaku ar brendžiu. Palikite taip pat kelioms valandoms pasimarinuoti. Marinuotą konjake lašišą supjaustykite plonomis juostomis ir susukite. Ant viršaus užberkite sezamo sėklų mišiniu.
    Kaip gaminti tartarą rasite čia.
 
Sudėtingumas: paprasta
Receptas: Перлы от La Perla

3 komentarai:

  1. Labai skaniai skamba man, kaip lašišos mėgėjai :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Indre, pabandyk, kad ir nedaug pasidaryti, tikrai nenusivilsi. Aš nuo Kalėdų ją jau du kart dariau ir dar kartą šį savaitgalį ruošiu, nes vėl turiu pasikvietusi draugus pietums. Nors retai taip kartojuosi su patiekalais, bet čia visai geras variantas. Mano vyras nėra lašišos mėgėjas, jam tai pati prasčiausia žuvis, bet paragavęs pareiškė, kad gera žuvis buvo :-)))

    AtsakytiPanaikinti
  3. papilvę išmesti? jomajo, skaniausia ir riebiausia (ir tuo pačiu sveikiausia odai ir plaukam) dalis ;D

    AtsakytiPanaikinti