2011 m. gruodžio 23 d., penktadienis

Silkė su džiovintais baravykais




   Pasirodo, kad internete klasikinių lietuviškų patiekalų nėra tiek daug. Kažkaip visi gamina ir aprašo europietiškus ar net užjūryje paplitusius valgius daugiau, net lietuviškus.
   Artėja pačios mieliausios ir didžiausios metų šventės Kalėdos. Rami ir išlaikanti tradicijas Kučių vakarienė. Tokiai šventei tikrai reikėtų pasiruošti bent kelis patiekalus su džiovintais grybais: silkę, žuvies kotletėlius įdarytus džiovintais grybais ir įdarytus kiaušinius (čia tiktų Kalėdoms). Arba bent jau padažą su tais grybais prie žuvies vyniotinio. Grybai prie visų šių patiekalų ruošiami vienodai. Tad, jei planuose ne vien silkė su jais- pasidarykite grybų daugiau.

Vienai silkei, t.y. dviem silkių puselėms reikės:
kokių 5 džiovintų baravykų,
1 svogūno,
4 kvepiančių pipirų grūdelių,
lauro lapo,
aliejaus kepimui.

    Grybus pamerkite kelioms valandoms į šaltą vandenį. Jei grybus džiovinotės ne jūs patys, tai išmirkusius juos dar nuplaukite po šaltu vandeniu, ypač kruopščiai nuplaukite kepurėles. Visa tai tam, kad nebūtų prilipusių žemių. Atsargiai nupilkite vandenį kuriame mirko grybai į nedidelį puodą. Sudėkite grybus ir virkite ant nedidelės ugnies apie 50 min. Išvirtus grybus pravėsinkite ir sumalkite. Svogūną smulkiai supjaustykite ir pakepkite. Taip pat iškrat sudėkite kvepiančiųjų pipirų grūdelius ir lauro lapą. Jei neturite kvepiančių pipirų vietoj jų naudokite maltų pipirų mišinį, tik juos berkite pačioje kepimo pabaigoje.
   Kai svogūnai taps skaidrūs sudėkite maltus grybus ir dar pakepkite. Įpilkite šiek tiek skysčio kuriame virė grybai ir dar troškinkite neuždengtoje keptuvėje kol skystis išgaruos. Atvėsusį garnyrą uždėkite ant supjaustytos ir į serviravimo indą sudėtos silkės.
    Čia druskos dėti nereikia, nes pačioje silkėje jos šiek tiek jau bus. Žinoma jei silkė pasitaikė sūri pamerkite ją valandai į pieną.
    Jei tą patį garnyrą naudosite ne tik silkei ruošti, tada šiek tiek jį pabarstykite druska.

Dar viena gudrybė atkeliavusi iš Italijos virtuvės: jei turite nedaug baravykų- sumaišykite juos, jau kepdami, su šviežiais pievagrybiais.
Sudėtingumas: paprasta

3 komentarai:

  1. Nedarasyta ir tiek.paimi silkė dedi ką nori,pavadini kaip nori,nori valgyk,nori nevalgyk,bet sako skanu.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Ačiū, puikiai aprašyta, kaip ruošiamas tradicinis džiovintų grybų pagardas. O su juo valgoma paprasčiausiai sūdyta silkė, supjaustyta nedideliais gabalėliais ar smulkiomis juostelėmis.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. O paprastai supjaustyta sūdyta silkė apibeliama pamarinuotais svogūnais ir valgoma su karštomis bulvėms bei grietine.

      Panaikinti