2011 m. birželio 21 d., antradienis

Prancūziškas virtų bulvių apkepas pagal Viktoriją


  Receptas visiems tiems, kas mėgsta prancūziškus sūrius su jų kvapu ir skoniu. Ir tiems, kam patinka bulvės. Bet visa "reikalo esmė"- prancūziški ir kiti Alpių sūriai.
  Lietuviška vasara su lietumis ir vėsiais vakarais, kaip tik tinka šiam sočiam patiekalui. Be to,   artėja Joninės, kada ne tik deginsime laužus, bet nuklosime stalus įvairiais valgiais. Ir po tokių susibūrimų su draugais, kartais lieka sudėliotų sūrių paletė. Taigi, tuos likusius sūrius pats laikas bus panaudoti šiame bulvių apkepe.
  Na, gana čia apie šį bei tą rašinėti, juk receptas- čia svarbiausia.
  Vėl gi, rašau kiekius, bet visur galite pridėti žodelį "apie".
1 kg. virtų su lupynomis bulvių,
200 gr. įvairių sūrių (bet su mėlynuoju pelėsiu būtinas),
200 gr. karšto rūkymo šoninės,
1 svogūnas,
1 stiklinė (200gr.) pieno,
1 a.š. miltų (su kaupu),
pipirų.
  Svogūną smulkiai supjaustykite ir pakepkite su trupučiu aliejaus ar sviesto. Bet čia tuo atveju, jei jūsų šoninė liesa. Jei šoninė riebi, tai- supjaustę ją kubeliais, pirmiausia  į keptuvę meskite kepti ją, o tik vėliau svogūnus. Papipirinkite.
   Virtas bulves nulupkite. Tinka ir iš vakaro virtos, ir tą pačią dieną, svarbu, kad nebūtų labai karštos, nes tada lupti ne kas bus :-)))
   Į kepimo indą dėkite sluoksnį griežinėliais supjaustytų bulvių, tada sluoksnį kepinto kumpio su svogūnais ir įvairių sūrių gabalėlių. Tada vėl sluoksnį bulvių. Jei jūsų valgytojų daug, tai galite taip sluoksniuoti kelis kartus, bet iš šio kiekio man gaunasi 2-3 sluoksniai bulvių ir 1-2 sluoksniai kumpio ir sūrio, priklausomai nuo kepimo indo dydžio.. Svarbu, kad viršutinis sluoksnis būtų bulvių.


    Tada sumaišykite pieną su miltais ir šį turinį supilkite ant bulvių. Pieno tikrai nereikia daugiau, gal net truputį mažiau galima, mat nuo bulvių rūšies tai priklausytų. Jei bulvės šlapios- pieno reikėtų mažiau ir atvirkščiai, jei jos sausos pieno pilkite tikrai stiklinę. O miltų kaupas normalus, jei aiškiai išsireiškiau.
   Ant viršaus užberkite tarkuoto fermentinio sūrio ir įdėję į orkaitę kepkite apie 40 min. 190C temperatūroje.
   Na, ir žinoma taurė raudono vyno prie šio apkepo kaip tik tiks.

Receptas: pagal mano draugę Viktoriją,
Sudėtingumas: paprasta

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą