2023 m. rugpjūčio 10 d., ketvirtadienis

Jaučio liežuvio ir grybų troškinys

 


Kai vasarą kažkas tarsi elektros lemputę išjungia ir oras stipriai atvėsta iš karto norisi kažko rudeniškai sotesnio. Šilto ir švelnaus maisto. Būtent jaučio liežuvio troškinys su pradėjusiais gausiai augti grybais tiks šioms vėsesnėms dienoms.

Šiam troškiniui paruošti užtruksite daugiau laiko. Nes parą liežuvis turi būti marinuojamas. Ir po to, jis apie 2 ar 2.5 valandas dar bus verdamas. Šį darbą palengvina greitpuodis, todėl aš vis jį rekomenduoju tiems, kas jo dar neturi. Man patinka, kai ilgą maisto ruošimą galima kokybiškai pakeisti greitesniu ir pažangesniu būdu.

Bet grįžkime prie nuostabaus jaučio liežuvio troškinio.

Jums reikės

1 jaučio liežuvio,

1 svogūno,

1 morkos,

2 saliero stiebų,

šiek tiek petražolių, gelsvės.

 

marinatui:

2- 3 česnako skiltelių,

1/2 a.š. pipirų mišinio,

2- 3 lauro lapų,

1/2 a.š. cukraus

1- 3 a.š. druskos.

 

Pačiam troškiniui

nedidelio svogūno,

šviežių grybų (tiks pievagrybiai, baravykai, voveraitės ar Shiitake grybai),

grietinės ar grietinėlės,

1 v.š. lydyto Ghee sviesto,

druskos,

pipirų mišinio,

krapų arba petražolių (nebūtinai).

 



Gerai nuplautą liežuvį įdėkite į dubenį ir įtrinkite sausu prieskonių mišiniu. Palikite parai šaltai.

 Kitą dieną į verdantį vandenį sudėkite prieskonines daržoves ir liežuvį. Virkite apie 2- 3 val. Vis nugraibant putas. Ar liežuvis išviręs suprasite įbesdami dviiešmę šakutę. Ji turi smigti lengvai.

Greitpuodyje liežuvį išvirsite per 50- 60 min. ir jame nei graibyti putų, nei verdant tikrinti išvirimo nereikia.

Kol liežuvis verda pasiruoškite (nuvalykite ir supjaustykite) grybus.

Išvirtą liežuvį dar karštą panardinkite į šaltą vandenį ir iškart nulupkite. Jei to nepadarysite iš karto, odą nuo liežuvio teks ilgai ir nuobodžiai gramdyti ir nupjaustyti peiliu.

Keptuvėje su sviestu apkepkite svogūną, kol jis taps vos gelsvos spalvos, suberkite grybus, įberkite druskos ir uždengę dangčiu troškinkite apie 10 min.

Per tą laiką supjaustykite liežuvį storokais šiaudeliais ir suberkite į troškinamus grybus. Įpilkite šiek tiek sultinio, kuriame virė liežuvis.

Dar po 5 minučių įdėkite grietinės ar įpilkite grietinėlės. Užvirinkite. Paragaukite ar netrūksta druskos, bei pipirų.

Jei jūsų liežuvis buvo nepilnai išviręs, tai yra kietokas, troškinkite jį ilgiau vis įpilant sultinio kuriame jis virė. Ir kai jau jis bus pakankamai minkštas supilkite grietinėlę ar įdėkite grietinę.

Prieš pateikiant užberkite petražolių arba krapų.

Jaučio liežuvio troškinį pateikite su virtomis bulvėmis ar bulvių koše, bei šviežiomis salotomis. Taip pat prie jo šaltuoju metų laiku tiks marinuotos ar raugintos daržovės.

                                     

Sudėtingumas: nesudėtinga

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą