2013 m. rugsėjo 3 d., antradienis

Žirnių sriuba ir keptas kalakutas



  Iš tikro tai sriuba iš kepto kalakuto kaulų. Iš tų, kurie liko ant stalo pagrindinėje lėkštėje ar kepimo skardoje. Jokiu būdu nerinkite kaulų iš savo, namiškių ar svečių lėkščių. Šiai sriubai pilnai užtenka nupjaustyto ir pasilikusio "kalakuto rėmo".
  Apie šį receptą išgirdau Amerikoje. Po Padėkos dienos suvalgius kalakutą buvo klausimas ar kas norite rytoj virti žirnienę. Nesulaukus teigiamo atsakymo "kalakuto rėmas" esantys didžiulėje gražioje serviravimo lėkštėje buvo išmestas į šiukšliadėžę. Nustebau, juk mes išmetam visa tai, net nesusimąstydami, kad tai dar galima panaudoti.
  Žinote, gryžusi į Lietuvą laukiau momento, kada bus proga kapti visą kalakutą ir virti tą žirnių sriubą. Dabar tokia proga kaip tik ir pasitaikė. Ir... rezultatas tikrai stulbinantis. Žirnienė gavosi tobula. Tad, dabar ir mes po didesnių švenčių, kada kepame kalatutą, galime kitą dieną namiškius pradžiuginti dar ir gera sriuba.

  O dabar pats paprasčiausias receptas.

  Sudėtinės dalys visiškai paprstos: kakuto rėmo kaulai, žirniai (žmogui saujelė sausų žirnių) ir svogūnas. Žirnius galite keisti įvairiais kruopų ir ankštinių daržovių mišiniais parduodamais parduotuvėse. Bus taip pat skanu!

   Kalakuto kaulus sulaužome į mažesnius taip, kad tik tiptų į puodą. Verdame gerą valandą. Jei virsite greitpuodyje užteks 20 min.
  Per tą laiką pamerkiame nuplautus žirnius.  Po geros valandos kaulų nuovirą nukošiame, sudedame į jį išmirkusius žirnius ir verdame. Pakepiname ant lydyto sviesto ar alyvuogių aliejaus svogūną, kad jis pagelstų ir supilame jį į verdamą sriubą. Mėsos likučius likusius nuo kaulų atskiriame, juos susmulkiname apie 1- 2 cm. gabėliais ir suberiame į sriubą. Paragaujame ar netrūksta druskos. Prieš patreikiant sriubą galite užberti susmulkintų petražolių.

Sudėtingumas:paprasta

5 komentarai:

  1. Viriau pomidorų sriubą iš kalėdinės žąsies kaulų, labai skanu buvo (valgėm sausio 1 sveikatai pataisyti.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Dalia, fantastika, pirmą kartą tokį dalyką išgirdau. Manau, kad galima ir iš kitų paukščių rėmo sriubą virti? Būtinai virsiu, nes paukščiai karaliauja pas mus ant stalo, kai nebelieka žuvies:) O gal ir iš keptos žuvies kaulų galima žuvienę išsivirti?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Labai įdomi žuvienė gaunasi iš vėžių kiautų ir žuvies kaulų

      Panaikinti
  3. Gedai, sutinku, bet iš termiškai neapdorotų. Aš gaminu krevečių sultinį iš nevirtų krevečių kiaukutų, bet kalba apie virtus. O gal Tu turėjai mintyje virtus?

    AtsakytiPanaikinti
  4. Odeta, matyt reikia labai, labai didelės žuvies, kad sultinys geras gautusi :-))) Šviežią lašišą nukaulavus ir dar įdėjus jos galvą, žuvienė tai tikrai gera būna. Žinoma, porcijų kiekis bus nedidelis, jei tik tuos kaulus virsi.
    Gedai, Kalėdos nebetoli, bandysim ir su žąsimi taip pasielgti:-)

    AtsakytiPanaikinti