2013 m. rugsėjo 8 d., sekmadienis

Bruknių ir kriaušių uogienė

  
Rugpjūčio pabaiga ir rugsėjo pradžia pats tinkamiausias metas šiai uogienei virti. Bruknės jau sunokę, o kriaušės dabar kaip tik tokios, kurios tinka tokiai uogienei.
   Pasiaiškinsiu jums dar dėl pavadinimo, kuris skelbia apie uogienę, bet juk kriaušė tai ne uoga. Tačiau čia dedama bruknių ženkliai daugiau nei kriaušių, tad čia ir bus uogienė :-)))
   Ir dar. Iki pačio recepto paskelbimo pakalbėkime apie pačias bruknes. Rinkitės tik pilnai sukokusias uogas. Ir neklausykite prekeivių įkalbinėjimų, kad uogos pastovėję tuoj sunoks. Tegul jie patys jas ir nokina arba tegul neskina jų dar visai mažų, ir nesunokusių. Mums reikia tik gražių uogų. 
   Į ką dar reikėtų atkreipti dėmesį renkantis šias uogas turguje. Jos turi būti švarios, t.y. be lapelių, kotelių. Ir pats svarbiausias dalykas: pažarstykite lengvai uogas ir pažiūrėkite ar nesimato daug rudų ar susimaigiusių bruknių. Nuo tokių bėkite kuo toliau. Geros bruknės raudonos ir tvirtos.
Tokias gražias uogas nusipirkę nedaug laiko sugaišite jas perinkdami.
O dabar pats skaniausias bruknių uogienės receptas.

5 l. bruknių (bus apie 3 kg.)
1.5 kg. jau nuluptų ir supjaustytų kriaušių (rinkitės nesukrentančias kriaušes, rugsėjį kaip tik tokios ir būna),
1 kg. cukraus,
1 a.š. malto (arba 2 lazdelės) cinamono,
7 gvazdikėliai.

   Kriaušes nuplaukite ir nulupkite. Sujaustykite apie 2 cm. dydžio gabalėliais. Suberkite į puodą ir užpilkite cukrumi.
   Perinkite uogas. Patogiausiai (bent jau man) po dvi saujas bertis į lėkštę ir taip atrinkti rudas ar minkštas uogas. Išrinkti šakeles ir lapelius. Darbas gana greitas. Tuomet belieka uogas tik nuplauti, nebežiūrint kur kokia. 
   Užkaiskite puodą su kriaušėmis. Jei jūsų puodas paprastas (ne storadugnis) įpilkite apie 1/2 stiklinės vandens. Sumeskite cinamono lazdeles ir gvazdikėlius. Jei naudosite maltą cinamoną jį berkite tik virimo pabaigoje. Kriaušes virkite 5 min. nuo jų užvirimo pradžios.  Po to suberkite uogas, nuo jų dar nupylę vandens likučius. Viską gerai išmaišykite ir kai uogos užvirs, virkite jas dar 10 min. 
   Išimkite cinamono lazdeles. Uogienę supilstykite į iškaitintus stiklainius ir užsukite steriliais dangteliais.
   Nenustebkite, kad paragavus (verdant ar baigus ką tik virti) uogienė bus kartoka ir rūgšti. Sirupas nespėja įsiskverbti į pačią uogą. Tik palaikius uogienę kelias dienas stiklainyje ji "subręsta".
   Ši uogienė tiks prie paukštienos, stirnienos patiekalų. Prie kepto kiaulės kumpio ir žinoma prie bulvinių sklindžių.

Sudėtingumas: paprasta


3 komentarai:

  1. taiiip, praeitą savaitę gaminom, antis medaus kiaute su greta keptomis kriaušių puselėmis ir tokia uogiene yra šventė kūnui :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Indre, labai gundančiai skamba tavoji antis medaus kiaute :-)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. IR MAN TAIP PAT,,SKAMBA KEISTAI ,,ANTIS MEDAUS KIAUTE,,SEKMES,DALIA

      Panaikinti