2011 m. spalio 25 d., antradienis

Figures, Ispanija


  Jau senai brendo mintis parašyti ne tik apie savo  gaminamus patiekalus, bet ir apie tai, ką įdomaus ragaujame kitur, svečiose šalyse ar net paprasčiausiai čia, Lietuvoje. Nors iš savo kelionių vis atsivežu kelis patikusių patiekalų receptus (jei tik juos sugebu "iššifruoti') :-)))),  manau galima padaryti kai ką daugiau. Kartais tenka lankytis tikrai labai įdomiose valgymo vietose.
  Tad, pagaliau pradedu pristatinėti, kur skaniai ir įdomiai galima pavalgyti svetur. Gal būt savo kelionių metu ir jūs apsilankysite šiose vietose. Gal būt pasigaminsite kažkokį jums patikusį patiekalą ar bent pamatysite įdomius derinius lėkštėse. Nors čia nebus tikslių sudedamųjų dalių, svorių ir tikslaus gamybos aprašymo.
   Kelionių metu, po Ispaniją, dažnai į maršrutus yra įtraukiamas Salvadoro Dali muziejus Figures (Figero) mieste. Jei keliausite patys- galiu iš visos širdies pasakyti, kad tą muziejų tikrai verta aplankyti. O po muziejaus aplankymo užsukite į netoliese esantį Tapas barą priklausantį "Lizarran" tinklui. Mums jį rekomendavo viena vietinė katalonė (taip šis regionas Katalonija). Dienos metu čia galima labai greitai ir skaniai užkąsti. Tokių įvairių ir skanių tapas mano draugai minėjo, kad nelabai kur ir rasi, o jie- šios šalies virtuvę tikrai yra kaip reikiant išnaršę.  Aš prisipažinsiu, kad Ispanijoje ir Katalonijoje buvau pirmą kartą. O šios šalies virtuvė man buvo pažystama tik už Ispanijos ribų. Daugybę kartų lankiausi ispaniškose kavinėse ir restoranuose tik kituose kraštuose.



   Taigi, čia buvau "įmesta" į tipišką pietietišką restoranėlį, kur ir pirmą kartą atėjusysis pasijunta tarsi čia būtų lankęsis n'tąjį kartą. Padavėjai be galo draugiški, linksmi ir greiti. Tiesiog, džiaugiasi kiekvienu tavo noru kažką vis paragauti. Visos tapas sudėtos ilgame specialiame šaldytuve, kuris tęsiasi per visą barą. Tad, viską galite drąsiai apžiūrėti ir rinktis patinkančias. Kainos beveik visų tapas vienodos. Pavalgius suskaičiuojami lėkštelėje likę nuo suvalgytų tapas pagaliukai. Kiekviena naujai pagaminta tapas rūšis įnešama garsiai paskambinus varpeliu ir pirmiausiai pasiūloma sėdintiems lankytojams. Taigi gyvenimas čia verda :-)
   Be įvairių tapas galima paragauti ir kitų patiekalų: keptos įvairios žuvies, fritiurinėje keptų jūros gėrybių. Beje, čia radome griliuje keptą aštunkojį, kuris pateikiamas su orkaitėje kepta bulve. Nepaprastai skanu!


Maži žali pipiriukai kepti aliejuje ir užberti stambia druska. Pebrots de Padro.


Taip pat yra mėsos patiekalų ir desertų.

Aplinka: gan paprasta, atrodanti, kaip eilinė gatvės smūklė. Bet tik prisėdus pajunti, kad čia labai jauku. Labai maloni atmosfera, kurią sukuria darbuotojai.
Kainos: pigiausias patiekalas 3.95 eur., brangiausias 14.95 eur.
Kur rasti: Calle Narcis Monturiol 3, 17600 Figueres, Ispanija. tel.  97 250 2214
Užsisakyti: iš anksto nereikia.

O dabar dar kartą apie tapas. Batono riekelės lengvai paskrudinamos orkaitėje (kad vidus išliktų minkštas) ir dažniausiai dar aptepamas išspaustu pomidoru, bei apšlakstomas šlakeliu alyvuogių aliejaus. Labai nustebino visur viešbučiuose padėti gan neišvaizdūs nedideli pomidoriukai. Pasirodo jie naudojami tapų užtepimui. Kiekvienas išsispaudžia kažkiek to pomidoro ant pakepintos šviesios duonos ir dedasi, kaip sumuštinį, jiems patinkančius priedus. Vos vos panaudotas pomidoras išmetamas... Per savaitę tik viename viešbutyje teko matyti šviežiai paruoštų trintų be odelių pomidorų, skirtų užsitepti ant duonos. Pati paprasčiausia tapas būtų  paskrudintas batonas ar ciabata apšlakstyta alyvuogių aliejumi ir užtepta ką tik trintais pomidorais (labai plonai) ir ant viršaus vytintas kumpis. Pabandykite šį paprastą variantą ir suprastite, kad viskas slypi paprastume.
Bet grįžkime prie "Lizarran"siūlomų tapas:
Tapas su minkštu sūriu, lašiša ir keptu pipiriuku.

.
Tapas su rūkyta žuvimi (sviestžuvė, uotas), keptomis daržovėmis (ant alyvuogių aliejaus pakepti svogūnai, paprikos, baklažanai) ir alyvuogė. Šlakelis balzamiko kremo ant viršaus.


Tapas su marinuotu artišoku ir ančiuviu. Supjaustykite ploniau marinuotą artišoką uždėkite jį ant pakepintos ir apšlakstytos alyvuogių aliejumi, bet trintais pomidorais batono riekelės. Apiberkite smulkinta saldžia paprika. Ant viršaus uždėkite po ančiuvį.


Tapas su kiaušiniais, krevete ir alyvuoge. Sumalkite kiaušinį ir sumaišę su trupučiu majonezo užtepkite ant pakepinto batono. Ant viršaus uždėkite dar griežinėlį virto kiaušinio ir truputį majonezo. Ant iešmelio užmukite alyvuogę, krevetę ir persmeikite juo batoną. Trintą kiaušinį galite maišyti su smulkintomis krevetėmis.

Tapas su kiaušiniais ir tunu. Konservuotą tuną nusausinkite ir sumaišykite susmulkintu virtu kiaušiniu. Įberkite pipirų ir paprikos miltelių. Sumaišykite su nedideliu kiekiu majonezo ir užtepkite ant paskrudintos batono riekelės. Ant viršaus uždėkite dar gabalėlį konservuoto tuno.


Tapas su tunu, kiaušiniu, jelapeno pipiru ir pomidoru. Labai panaši tapas, tik vietoje viršutinio tuno gabalėlio dedamas kiaušinio griežinėlis ir vidutinio aštrumo marinuotas jalapeno pipiriukas. Ant viršaus- maža pomidoriuko puselė.



Tapas su minkštu sūriu, lašiša ir smulkintais saldžiaisiais pipirais.



Tapas su keptomis paprikomis, ožkos sūriu ir kepintais riešutais. Iškeptas orkaitėje paprikas (nuėmę odelę) susmulkinkite. Ant paskrudinto batono užtepkite paprikų, uždėkite griežinėlį ožkos sūrio ir užbėrę smulkintų riešutų trumpai užkepkite orkaitėje.


Tapas su minkštu sūriu, vytintu kumpiu ir keptu pipiriuku.


Tapas su kiaušiniais kurių net komentuoti nereikia.




Tapas su sūriu ir kepta cukinija. Ant batono užtepkite šiek tiek trintų pomidorų, apliekite trupučiu alyvuogių aliejaus ir uždėję fernentinio sūrio užkepkite orkaitėje. Atskirai keptuvėje iškepkite cukinijų riekeles, kad jos išliktų dar šiek tiek standžios. Cukinijas dėkite ant pakepto batono, ant karštų cukinijų dėkite po šaukštelį tarkuoto fermentinio sūrio, užberkite paprikos milteliais. Vietoje cukinijų galite naudoti baklažaną.


Tapas su keptomis paprikomis, svogūnais, žuvimi ir alyvuoge. Vėl gi alyvuogių aliejuje kepinti svogūnai ir paprikos. Dedama šalto rūkymo balta žuvis ir alyvuogė ant viršaus.


2 komentarai:

  1. Viskas atrodo taip paprasta ir kartu nepaprasta, ačiū už idėjas pusryčiams :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Džiaugiuosi, kad įkvėpiau pasigaminti kažką iš šių sumuštinių :-) Sėkmės!

    AtsakytiPanaikinti