2011 m. sausio 31 d., pirmadienis

Keksas su aguonomis ir vyšniomis


Tai antrasis keksas kurį kepiau praeitą savaitę. Turiu prisipažinti, kad šiam savaitgaliui vėl buvo iškepti du keksai (šokoladinis- bananinis ir šis). Tikrai labai greita ir labai geros lauktuvės draugams :-)
Dar kartą noriu padėkoti "Ignės puodui" už gerą receptą. Ačiū :-)
Tik aš  truputį pasididinau kiekį (žinoma viską proporcingai), nes jei jau kepti- tai tegul kepimo forma būna  pilna.
270 gr. sviesto,
4 kiaušiniai,
135 gr. cukraus,
270 gr. miltų,
1 a.š. kepimo miltelių (su kaupu),
4- 5 v.š. aguonų,
vyšnių (be kauliukų),
cukraus pudros.
Sviestą ištriname su cukrumi ir plakdami sudedame po vieną kiaušinius. Persijotus miltus sumaišome su kepimo milteliais ir supilame į kiaušinių- sviesto plakinį. Gerai viską išmaišome. Kepimo formą išklojame kepimo popieriumi ir supilame beveik visą tešlą. Palikę apie 1/4 tešlos, sumaišykite ją su aguonomis ir padarę griovelį jau prieš tai supiltoje tešloje sudėkite aguoninė tešlą. Ant viršaus uždėkite vyšnių. Vyšnios gali būti šaldytos, iš uogienės (tik be sirupo) ar šviežios. Vyšnių galite uždėti daug, nes kildamas keksas tas vyšnias labai gražiai paskirsto po visą paviršių. Kepkite 180C įkaitintoje orkaitėje tol kol iškeps. Pas mane kepa apie 1,10min. bet iškepimą tikrinkite medinio pagaliuko pagalba. Truputį pravėsusį keksą užbarstykite cukraus pudra.

Sudėtingumas: vidutinis

2011 m. sausio 28 d., penktadienis

Starkis su kaparėliais ir citrina


apie 800 gr. starkio file,
2 cm. imbiero šaknies,
1 a.š. kario miltelių (galite naudoti jums įprastus prieskonius žuviai),
2- 4 v. š. miltų,
3 v.š. lydyto sviesto,
1/2 citrinos,
4 v.š. kaparėlių,
2- 4 v.š. lygialapių petražolių,
pipirų, druskos.
   Užkaiskite bulves. Tiksliau užvirkite vandenį, įberkite druskos ir jau į verdantį- sudėkite bulves. Taip išsaugosite bent dalį vitaminų esančių bulvėse. Kol bulvės verda, žuvies file nuplaukite, nusausinkite ir supjaustę norimo dydžio gabalėliais, užbarstykite kariu, ar jums patinkančiais žuvies prieskoniais, druska. Ir taip, ir kitaip bus skanu. Bet tik nemaišykite abiejų prieskonių. Nuplaukite citriną su ūkišku muilu po karšto vandens srove ir nulupę odelę, be baltos jos dalies, supjaustykite labai siauromis juostelėmis. Dar nulupkite baltą dalį ir nuo citrinos ir supjaustykite ją labai nedidelias kvadratėliais. Naudokite tik pusę ctrinos, o odelės 1/4 dalį.
   Žuvį pavoliokite miltuose ir  keptuvėje ištirpinę 2,5  v.š. lydyto sviesto iškepkite. Iškepusią žuvį sudėkite į indą, o į keptuvę suberkite kaparėlius, citriną, 3 v.š. petražolių, pipirų. Įpilkite šiek tiek balto vyno (vietoje vyno galite įpilti labai nedaug vandens, bet su vynu skaniau) ir užvirinkite. Padažą galite pateikti atskirai padažinėje, galite iškart užpilti ant žuvies.
   Pateikite su virtomis bulvėmis, kurias kai išvirs- truputį "pasmožinkite". T.y. nupylus vandenį įdėkite 1/2 v.š. sviesto ir 1 v.š. smulkintų petražolių. Pakaitinkite kelias minutes.
Sudėtingumas: nieko sudėtingo
Receptas iš knygos: "Valgiai visai Šeimai"

2011 m. sausio 26 d., trečiadienis

Vištienos sultinys




Beveik visos sriubos ir padažai prasideda nuo gero sultinio. Tad, galima teigti, kad sultinys yra pradžių pradžia.
  Ką daryti, kad sultinio virimas nebūtų kančia ir ilgas nuobodus sėdėjimas virtuvėje. Juk norint išvirti gerą sultinį reikia pirmiausia pasikepinti sausoje keptuvėje, pjaustytus: svogūną, morką, salierą, petražolės šaknį. Dėti mėsą ar kaulus su mėsa į šaltą vandenį. Tada, kol pilnai pradės virti nuolat graibyti ten susidariusias putas ir ilgai virti. 
  Nors ir mielai leidžiu laiką virtuvėje, bet sultinių virimas nėra labai jau kūrybingas procesas. O kur nėra kūrybos- prasideda pilka kasdienybė. Tą kasdienybę virtuvėje aš tikrai trumpinu. Sultiniams (ir ne tik jiems) virti jau daug metų naudoju greitpuodį. Na, tokį puodą, kuris verda maistą baisiai šnypšdamas. Dabartiniai  puodai taip baisiai nebešnypščia, jie kur kas mandagesni :-) Geras puodas kainuoja nemažai (aišku yra įvairių puodų su įvairiomis kainomis), bet paskaičiavus kiek kart jį naudosime ir dar kiek metų- pasidaro ne taip ir baisu.
  Tokiame puode verdant visus produktus: mėsą ar mėsą su kauliukais, pakepintas daržoves, pipirus, druską, vietoje petražolės šaknies galite dėti šviežių šakelių (jų kepinti nereikia)  sudėkite į šaltą vandenį ir uždarę dangčiu virkite. Atkrenta putų graibymas ir ilgas virimas. Putos nusėda ant puode esančio sietelio dugno, sultinys visada būna skaidrus. Na, ir susitaupo mums brangus laikas. Vištienos sultinį išvirsite per 20 min., jautienos ar veršienos mėsos kiek ilgiau. Maksimaliai ilgai 60 minučių verda jautienos kulninė mėsa. Vandens nėra reikalo pilti labai daug, gal būt tik 1/3 puodo tūrio (jau kai mėsa sudėta). Turėsite sultinio koncentratą, kurį verdant prasiskiesite. 
Atrodo tiek berašydama ir visą sultinio receptą aprašiau. Dabar kai tiek daug sergančių gripu, tikrai verta išsivirti kaimiškos vištos sultinį.
Jei norite galite sultinį pateikti su išvirtais makaronais ir vištienos gabaliukais. Atskirai išvirkite makaronus (aš naudoju plonuosius tagleteli su kiaušiniu), o vištienos mėsos likučius nuimkite nuo kaulų sudėkite į sultinį.


   Dar keli patarimai: iš visos vištos jūs galite paruošti tris skirtingus patiekalus. Iškepti kulšeles su sparneliais, krūtinėlę sumalus padaryti kotletus arba supjausčius gabaliukais ją ištroškinti ar iškepti, o iš nugaros ir kitų kaulų su likusia mėsa išvirti sultinį. Tada dar iškepti lietinius ar pyragėlius su mėsa. Viena kaimiška višta ir tiek patiekalų iš jos, net kelioms dienoms :-)
  Išvirusį dar karštą sultinį supilstykite į stiklainius ir uždarykite dangteliais. Atvėsusį dėkite į šaldytuvą, Taip jį išlaikysite ilgiau. Atidarius beliks nuimti riebalų sluoksnį ir kažką iš jo paruošti.



Sudėtingumas: tikrai nesudėtinga

2011 m. sausio 25 d., antradienis

"Ježinka"


Tikras vaikiškas patiekalas, kurį prisimename iš vaikystės. Vos kelios sudėtinės dalys, paprastas ruošimas ir tikrai skanu. Tik kas nemėgstate "makalynių" patiekale, siūlau daržoves gaminti atskirai, kaip garnyrą. O vištieną kepkite atskirai.
2-3 asmenims reikės :
1 vištos krūtinėlės,
2 bulvių,
2 morkų,
1 svogūno,
1 mažo indelio konservuotų žirnelių,
lydyto sviesto ar aliejaus,
2- 4 v.š. grietinės (geriausia riebi "Dvaro") ar 1/2 stiklinės grietinėlės,
krapų,
pipirų, druskos.
Svogūną smulkiai supjaustykite ir pakepkite su lydytu sviestu. Kai pakeis spalvą sudėkite griežinėliais supjaustytą vištos krūtinėlę. Apkepkite ją iš visų pusių ir sudėkite kubeliais pjaustytas bulves ir morkas. Įpilkite šiek tiek verdančio vandens, įberkite druskos, pipirų ir uždengę dangčiu ištoškinkite. Kai bulvės ir morkos bus minkštos- suberkite žirnelius (žinoma be skysčio), krapus ir įdėkite grietinės arba įpilkite grietinėlės. Užvirinkite ir viskas paruošta.

Sudėtingumas: labai paprasta

2011 m. sausio 24 d., pirmadienis

Šokoladinis- bananinis keksas

  
Praėjusią savaitę galėčiau įvardinti, kaip keksų kepimo maratoną. Viskas prasidėjo nuo kelių keksų receptų rastų "Ignės puode" , "Gyvenimas yra smulkmenos" . Pabandžiau, ir labai prilipo. Labai paprasta, greita ir kas svarbiausia- skanu. Tad, praeitos savaitės kepiniai jau suvalgyti, dabar girdėti tik- recepto!
   Pradedu nuo šio recepto, nes jį pirmąjį išbandžiau, dar- jis pirmasis ir dingsta nuo stalo. Kiek supratau, tai orginalus receptas yra Panelių  Simonos ir Dovilės tobulybių. Iš tiesų jūsų pyragas yra tobulas :-)
O dabar šis merginų receptas skelbiamas ir pas mane.
 
100 gr. juodojo šokolado (aš naudojau tik juodą šokoladą, nes man jis skanesnis, bet tai skonio reikalas),
150 gr. sviesto,
160 gr. cukraus,
4 kiaušiniai,
180gr. miltų,
25 gr. kakavos miltelių,
1 a.š. kepimo miltelių,
2 sunokę bananai.
Trupiniams:
25 gr. sviesto,
2 v.š. miltų,
1 v.š. cukraus,
1 v.š. lazdyno ar kitokių riešutų.
Sviestą išsukame su cukrumi iki purios masės. Taip besukant sudedami po vieną kiaušiniai. Dar paplakame. Sudedame sutrintus bananus ir dar išmaišome. Išsijotus miltus sumaišome su kepimo milteliais, kakava ir supilame į išplaktą masę. Gerai išmaišome. Sulaužytą šokoladą pašildome mikrobangų krosnelėje. Jei jos neturite, ar esat jai priešiški- ištirpinkite šokoladą garų vonelėje. T.y. didesnis puodas su vandeniu kaitinamas. O į jį įstatytas, mažesnis puodas ir tame mažesniame tirpdomas šokoladas. Ištirpusį šokoladą sumaišome su visa mase. Kepimo formą ištiesiame kepimo popieriumi (to daryti nereikia jei jūsų kepimo forma silikoninė) ir į ją supilame paruoštą masę. Pasiruošiame trupinius- smėlį. Į dubenėlį supilame miltus, kapotus riešutus ir cukrų, įdedame sviestą ir jį triname tarp pirštų. Galiausiai dar patriname delnais, tada jau tikras "smėlis" gaunasi ir tuos trupinius užpilame ant rudos kekso masės. Kepame 180C temperatūroje apie 45- 60 min. Čia jau viskas priklauso nuo orkaitės . Bet vadovaukitės senolių išmintimi ir pagaliuku. Tikrai niekada nepaves.
Sudėtingumas: vidutinis

2011 m. sausio 23 d., sekmadienis

Lašišos tartaras


  Kelios šios dienos buvo skirtos rožių ir orchidėjų seminarams. Tad, nors ir gamindavau, kaip įprasta pusryčius bei vakarienę, rašyti apie tai nebelikdavo laiko. Dar buvo šiek tiek kepama kepinių iš jūsų mielieji tinklaraštininkai blog'ų. Bet apie tai rytoj.  
   Receptas visiems tiems, kas mėgstate žalią žuvį. O, kad tikrai nebijotumėte išbandyti ir nenusivilti, išsiklausinėkite savo parduotuvėje kada jiems vežama šviežia žuvis. Arba jei nedrįstate klausinėti- pažiūrėkite žuvies galiojimo datą (koks nedidelis baltas lapelis su data ant mėlyno plastikinio užrašo, su žuvies pavadinimu ir kaina, viršuje būna užklijuotas).
Jums reikės
400 gr. šviežios lašišos,
1/3 svogūno,
3 a.š. marinuotų kaparėlių,
šiek tiek krapų,
pipirų mišinio, druskos,
rukolos lapelių,
Padažui:
truputį plakamos grietinėlės,
2-3 v.š. majonezo,
truputį wasabi krienų.

   Lašišą nuplaukite, nusausinkite ir atskirkite nuo odos. Supjaustykite mažais kubeliais. Svogūno puselę nulupkite ir taip pat susmilkinkite. Dubenėlyje sumaišykite lašišos gabalėlius su svogūnais, smulkintais krapais ir marinuotais kaparėliais (be ten esančio skysčio). Įberkite druskos ir pipirų. Viską permaišykite. Į nedidelius indelius sudėkite vis paspausdami lašišos masės ir išlyginę kiekvieno indelio paviršių uždenkite maistine plėvele. Įdėkite į šaldytuvą ir jau po pusvalandžio galite pateikti. Nuimkite maistinę plėvelę ir apvertę virš lėkštės indelius atsargiai pakabinę peilio galu išimkite tartarą. Pateikite su rukola ir aštroku majonezo- grietinėlės padažu.
   Padažui sumaišykite wasabi miltelius su šlakeliu  šilto virinto vandens. Šią pastą sumaišykite su majonezu ir grietinėle. Padažas turi būti vidutinio tirštumo.
Sudėtingumas: paprasta
Receptas: orginalas visose "Pizza Jazz" restoranuose  

2011 m. sausio 19 d., trečiadienis

Triušis su slyvomis


Daug kartų gamintas ir tikrai gurmaniškai paruoštas triušis. Recepto aprašymas sudėtingesnis už patį triušio paruošimą.
Jums reikės:
triušio (visiškai nesvarbu svoris, aš rašau apie 1.5 kg., priedus truputį padauginsite ar pamažinsite priklausomai nuo triušio svorio),
morka ir svogūnas (galite, vietoje to, naudoti džiovintus universalius prieskonius, kuriuose nėra druskos),
pipirų,
5 gvazdikėliai,
1 lauro lapas,
2-3 v.š.lydyto sviesto,
250 gr. džiovintų slyvų,
mažas indelis marinuotų svogūnėlių,
konjako ar brendžio,
150 ml. balto vyno,
1/2 a.š. čiobrelių,
1 v.š. garstyčių,
3-4 v.š. raudonųjų serbentų drebučių ar tiek pat slyvienės,
truputis raudonųjų aštrių pipirų,
druskos.
Triušį išvalykite nepalikdami jame esančių riebalų. Supjaustykite gabalėliais. Stenkitės atskirti kojas per sąnarius, o pjaustant nugarą stenkitės perpjauti per stuburo slankstelius.
Įtrinkite mėsą pipirais, sudėkite pjaustytus svogūną ir morką, lauro lapą, gvazdikėlius. Jei naudosite, vietoje morkos ir svogūno, universalų prieskonių mišinį apiberkite juo mėsą. Palikite bent jau per naktį šaldytuve, kad mėsa pasimarinuotų.
Įkaitintame puode ar keptuvėje ištirpinkite 2 v.š. sviesto ir subekite marinuotus svogūnėlius. Kelias minutes apkepkite juos. Išimkite ir padėkite į lėkštutę. Dabar sudėkite triušio gabalėlius ir juos apkepkite iš visų pusių. Morka ir svogūnas buvęs marinuojant triušį kartu, nebereikalingas, o  jei buvo užbarstyti universalūs prieskoniai- juos palikite. Kai triušis iš visų pusių apkeps užpilkite jį verdančiu vandeniu, kad šiek tiek jį apsemtų. Jei triušį kepėte keptuvėje- perkelkite visus gabalėlius į keptuvą ir taip pat užpylę verdančiu vandeniu ir uždengę dangčiu ar folija įdėkite į orkaitę (200C). Orkaitėje ar troškintuve mėsą troškinkite apie 1,5 val.
    Kodėl rašau, abu variantus su puodais ir keptuvėmis? Aš viską gaminu storadugniuose puoduose. Juose galima ir kepti, ir troškintii. Gaminant juose reikia mažiau vandens. Bet juk ne visi tokius puodus turi. O gaminti ir valgyti skaniai nori visi :-). Tad, visiems ir rašau, gal nesusimaišysiu aš rašydama, o jūs skaitydami. Taigi, tą triušį galima troškinti, galima ir kepti orkaitėje.
Kol mėsa troškinasi nedideliame dubenėlyje užmerkite konjake ar brendyje džiovintas slyvas. Ar mėsa jau išsitroškinusi galite pažiūrėti šakute atsignybę mėsos nuo kulšelės storiausios vietos. Jei taip- prasideda greitas ir pats maoloniausias gamybos etapas. Supilkite slyvas su visu konjaku į troškinį. Sudėkite 1 v.š. sviesto, serbentų drebučius ir garstyčas, įberkite čiobrelių, druskos, pipirų. Supilkite vyną. Troškinkite kokias 5 min. Tada, susigavę keletą slyvų (6 ar 10 vnt.)  įsipylę šiek tiek padažo iš troškinio- sutrinkite blenderiu slyvas. Supilkite atgal į troškinį ir pavartykite visą indą kuriame troškinasi triušis, kad visas padažas susimaišytų. Paragaukite padažą ar ko netrūksta. Jis turi būti pikantiško skonio. Tad, jei viskas gerai- galite sėstis prie stalo ir ragauti naują patiekalą.
Receptas iš knygos: "Pasaulio tautų valgiai" 
Sudėtingumas: nieko sunkaus