2014 m. vasario 16 d., sekmadienis

Vėdarai

   
 
  Kas gali būti simboliškiau Vasario 16 d.. Manau šiandiena- tikrai tik lietuviškas patiekalas. Niekada mano neaprašytas, nes niekada negamintas. Dievinu gerus vėdarus paruoštus namuose, kuriuos puikiai kepa mano anyta. Ačiū jai :-)
  Tačiau, šį kartą vis tik išdrįsau juos kepti pati, pagrinde dėl nepaprastai švarių žarnų. Juk sutikite, kad be gerų žarnų vėdarų neiškepsime. Kadangi aš nelabai mėgstu, tai kas turi ne itin malonų kvapą, niekad su tais vėdarais ir neprasidėdavau. Bet visada būna pirmas kartas ir dar nenugalimas noras tai padaryti :-))))
 
 
                                             Naudojau plonasias sūdytas kiaulių žarnas
 
 
  Tad, receptas tokiems, kaip aš. Niekada vėdarų negaminusiems :-)

3- 4 porcijoms reikės
 
1/2 pok. (2,5m.) labai švarių sūdytų plonų žarnų,
1 kg. jau nuskustų bulvių (geriausiai vėdarams tinka "Agila"),
250 ml. pieno (jei norite minkštų vėdarų, jei kietesnių- pieno pilkite mažiau),
150 gr. rūkytų lašinukų,
1 vidutinio dydžio svogūno,
pipirų,
1 lauro lapo,
druskos
kelių medinių pagaliukų žarnų galams užrišti.

   Žarnas pamerkite į vandenį ir jas kelis kartus perplaukite. Kadangi jau pradžioje minėjau, kad žarnos buvo tikrai labai gerai išvalytos, man užteko jas perplauti ir kokias 2-3 val. pamirkyti vandenyje, kad nebūtų sūrios.
  Lašinukus supjaustykite kubelias ir paspirginkite. Nulupkite svogūną ir jį nuplovę, smulkiai supjaustykite. Kai lašinukai apskrus suberkite svogūną. Vis pamaišant svogūną apkepkite iki geltonumo.
  Sutarkuokite nuskustas buves, užvirinkite pieną ir juo užplikykite tarkius. Pieno aš pyliau pilną stiklinę ir vėdarai gavosi minkšti, tirpstantys burnoje. Tačiau, jei jums patinka kietesnis bulvinis įdaras, pieno pilkite mažiau arba visai jo nepilkite (jei mėgstate standų įdarą).
   Į tarkius taip pat supilkite beveik visus riebalus atsiradusius nuo kepintų svogūnų su spirgučiais. Man nepatinka, kad vėdarų įdare galima rasti lašinukų, tad aš pyliau tik švarius riebalus.
   Įberkite žiupsnelį druskos, pipirų ir sutrintą tarp rankų lauro lapą.
   Nupilkite vandenį nuo išmirkusių žarnų. Visas žarnas pasitieskite ant darbastalio. Ant medinio pagaliuko (pagaliukus aš atsiskėliau nuo malkos) užnerkite vieną žarnos galą. Taip, kaip užneria akis mezgimui, na jie tai perdaug sudėtinga, tai paprasčiausiai užriškite, kad kepant neatsirištų.
   Specialiu antgaliu, kuris būna prie parduodamų mėsmalių ir šaukštu sukrėskite dalį masės į žarną. Jei neturitė tokio antgalio, naudokite pusiau nupjautą plastikinį butelį. Taip prikimškite visus 2,5 m. Aš sunaudojau tris gabalus žarnų. Įdaro prisikemša tikrai nepilnos žarnos, netgi sakyčiau labai jau nepilnos ;-))) Tačiau daugiau jo nereikia vien todėl, kad kepant bulvių tarkis plėsis ir žarnos gali suplyšti.
  Prikimšus visas žarnas likusus galus vėl užsandarinkite pagaliukais.
  Kepimo skardą esančią orkaitėje išklokite kepimo popieriumi ir apšlakstykite 1- 2 v.š. riebalų likusių nuo spirgučių.  
   Žarnas dėkite į skardą ir drąsiai subadykite adata. Kepkite prieš tai įkaitintoje iki 200 C orkaitėje apie 50- 60 min. Po 5- 8 min, kepimo, kai tik vėdarai išsipučia dar kartą gerai subadykite žarnas mediniu dantų krapštuku.
   Jau iškeptus vėdarus supjaustykite gabaliukias ir sudėję į didelę lėkštę apipilkite pašildytais spirgučias.  Šalia pateikite grietinės.
 
 
Sudėtingumas: vidutinis.

10 komentarų:

  1. O dzievuleliau kaip prisesciau prie paskutines lekstes <3

    AtsakytiPanaikinti
  2. Sveika Aguonele, tikriausiai senai vedarus valgei? :-)))
    Ar kada kepi juos Vokietijoje?

    AtsakytiPanaikinti
  3. Nea, vedaru kepimas man mistika! Taip kaip cepelinu :) bet turiu pridurti, jog toki sotu bulvini maista as dievinu valgyti tik LT, cia man jo kazkaip nereikia...
    Vedarus ko gero vasara paskutini karta valgius pas mama <3 klasika.

    AtsakytiPanaikinti
  4. Vėdarai man taip pat buvo mistika. Mano mama jų nekepdavo. Tik ištekėjusi aš juos pradėjau valgyti pas anytą. Bet jie pas ją labai skanūs, tad pagaliau ir aš ryžausi pabandyti juos kepti :-))))

    AtsakytiPanaikinti
  5. Dalia, o kaip su tuo kvapeliu nuo zarnu? mane jis labiausiai atbaido nuo vedaru:) Taciau kai tik buna sodyboje sezono atidarymas ar pasirodo sviezios bulves, tuoj pat puolame kepti kugeli:)

    AtsakytiPanaikinti
  6. Čia šitos žarnos tikriausiai yra skirtos mėsos dešrelėms daryti. Ne medžiotojų, bet toms storesnėms. Vėdarai gaunasi gal truputį storesni už dešreles, bet labai skanūs, nes odelė plona. Na, vėdarai gavosi tokie sakyčiau mandagūs ir elegantiški :-))) Ir žarnos neturi absoliučiai jokio kvapo. Jos be kvapo ir labai, labai švarios. Pirkau "Sanitex'e". Labai, labai mažas maišelis su geltona etikete, sudėta kur šviežia mėsa. Gavus tokias žarnas tikrai galima bandyti kepti vėdarus :-)

    AtsakytiPanaikinti
  7. labai loiuks, tikrai, laaaaabai skanus vedarai , aciu

    AtsakytiPanaikinti
  8. Super gavosi. Labai skanu. Aciu uz recepta.

    AtsakytiPanaikinti
  9. tokių žarnų galima nusipirkti ir prekybos centruose (pirkau Maximoje). Kai turiu paprastų žarnų, jas gerai išplaunu, pamerkiu nakčiai, po to dar kelis kartus išplaunu ir išverčiu. Kvapas daugiausiai būna nuo riebalų esančių žarnose, tad juos patarčiau nuskusti. Bet jeigu nepatinka kvapas, geriau pirkti išvalytas sūdytas.

    AtsakytiPanaikinti