2012 m. lapkričio 5 d., pirmadienis

Triušis grietinės padaže

 
   Dar vienas triušienos paruošimo receptas. Gan paprastas, nes visos recepto sudėtinės dalys įprastos lietuviui ir randamos kiekviename šaldytuve ar daržovių pintinėje. Belieka nusipirkti tik triušį. Kodėl aš čia taip, vis apie triušieną ir triušieną rašau.
   Labai retai perku iš parduotuvės vištieną. Dažniausiai renkuosi ūkininko ar kaimynų išaugintas vištas ir viščiukus. Kai nerandu tinkamos vištienos- visada renkuosi triušį. Juk jis tik žole maitintas. Jo mėsa pati sveikiausia, nesukelianti alergijų, turinti mažai cholesterolio, iš jos žmogaus organizmas geriausiai pasisavina baltymus, kurių šioje mėsoje yra iš tiesų nemažai. Taigi, ji skani ir maistinga. Bet kas svarbiausia: triušio skirtingai nei vištų ar kiaulių, šerdamas hormonais neužauginsi. Todėl ji- brangesnė, bet verta nors retkarčiais ja pasimėgauti.

jums reikės
triušio,
1 svogūno,
2 nemažų česnako skiltelių,
pipirų mišinio,
provanso žolelių ar tik čiobrelių,
druskos,
2- 3 v.š. grietinės ( naudokite Dvaro 40%)
truputis lydyto sviesto ar aliejaus.

   Triušį nuplaukite ir supjaustykite per sąnarius gabaliukais, apiberkite pipirais ir druska. Susmulkinkite svogūną ir česnaką, pakepinkite nedideliame lydyto sviesto ar aliejaus kiekyje, kol taps skaidrūs. Sudėkite juos į kepimo indą. Apkepkite triušieną iš abiejų pusių ir sudėkite kartus su svogūnais. Viską užpilkite verdančiu vandeniu (triušiena turi būti apsemta truputį mažiau nei per pusę). Indą dėkite į orkaitę įkaitintą iki 200C temperatūros. Kepkite pradžioje atidengę, kai triušiena lengvai apskrus- indą uždenkite dangčiu ar folija. Kepkite apie 1.5val. arba kol mėsa taps minkšta. Patikrinkite iškepimą šakute- mėsa turi būti minkšta. Sudėkite grietinę, žoleles ir dar kelias minutes kepkite jau atidengę indą.
Pateikite su keptomis bulvėmis ar bulvių koše. Kaip garnyras tiks įvairios daržovės tiek šviežios, tiek keptos ar marinuotos.
Sudėtingumas: paprasta.

4 komentarai:

  1. Triušiena man labai patinka, tik bėda, kad kiek aš ją gaminu, tiek man ji kieta gaunasi :( Bandžiau ir keletą dienų marinuoti ir net greitpuody troškinti...
    O tu, matau, jos net nemarinuoji....
    Ar gali būti, kad man vis papuola seni triušiai, kurių jau niekaip nesuminkštinsi? (triušius gaunu iš draugų ar giminaičių)
    Gal žinai kokį garantuotą receptą, kad būtų minkšta mėsa?

    J.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Pasiklauskite giminaičių kokio amžiaus triušius jie pjauna. Trušiai auginami 4 mėn., o po to pjaunami. Jų svoris (jau papjautų ir sutvarkytų t.y. vartojamų maistui) būna 1.5- 2,5 kg.
    Triušių nebemarinuoju vyne, nes vynas jų mėsą išsausina. Ji nebebūna tokia sultinga. Vyną galima pilti, tik kai mėsa jau būna minkšta. Nors rekomenduojama, jį ištrynus prieskoniais, per naktį palaikyti šaldytuve.
    Manau, kad jūs per trumpai troškinate ar kepate triušį. Kepkite gal net 2 val. jei jis didelis- dar ilgiau. Triušio mėsa labai sultinga ir minkšta.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Alyvuogių aliejus/jogurtas/ananasai minkština mėsą, tik druskos nedėkite į marinavimą, tuomet turėsite gerai paruoštą mėsą ;) Taip triušieną ir aš kartais gaminu, labai liuks, tik į grietinė šiek tiek peletrūno įdedu :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Mindaugai, peletrūnas tikrai labai gerai tinka visuose grietinės ir grietinėlės padažuose:-) Taip pat ruošiant kepenėlių paštetus reikėtų jo įdėti.

    AtsakytiPanaikinti