2014 m. lapkričio 12 d., trečiadienis

Blyneliai (sklindžiai) su obuoliais

 
 
  Iš tikro tai patys pačiausi sklindžiai.
  Mano vyras turi labai aiškią nuomonę kai kuriais klausimais. Ir jis kartais savo tiesa būna taip įsitikinęs, kad neįmanoma jį perkalbėti. Tačiau, kartais aš jį pergudrauju. Kad ir su šiais sklindžiais. Jis visada sako, kad keptų obuolių kur jie bebūtų jis nevalgo (bet juk tai taip skanu!). Ilgą laiką blynelius kepdavau jam be obuolių. Bet kartą pabandžiau obuolių įdėti labai mažai. Praslydo. Antrą kartą įdėjau daugiau. Suvalgė. O kai paklausiau, kaip jam blynai, gavau patvirtinimą, kad skanūs. Jis net nežino, kad valgo keptus obuolius, o aš jam ir nesakau. Juk jis nealergiškas keptiems obuoliams, kitu atveju taip tikrai nesielgčiau.
Bet gal gana mano paslapčių. Geriau apie receptą :-)
 
Jums reikės:
 
2 kiaušinių,
200 ml. pieno,
5 v.š. (kupini) miltų,
3 a.š. cukraus,
truputis druskos,
2 obuoliai,
vanilinio cukraus, cinamono (bet nebūtinai), 
lydyto sviesto ar aliejaus kepimui.
 
padažui
200-250 gr.greitinės,
2v.š. cukraus.

  Visada maišant blynams tešlą atskirkite kiaušinio trynius ir baltymus. Į baltymus įberkite šiek tiek druskos, taip jie geriau išsiplaks ir bus standūs.  Į trynius įberkite cukraus. Visada pirmiausia gerai išplakite baltymus, o po to- iki baltumo trynius.
  Į išplaktą trynių masę supilkite pieną ir suberkite miltus. Dar kartą viską išplakite mikseriu. Sudėkite nuluptus ir šiaudeliais supjaustytus obuolius. Tuomet jau su šaukšu sudėkite baltymus ir atsargiai viską permaišykite.
  Kepkite įkaitintoje keptuvėje vis pavartant.
  Pateikite su grietine sumaišyta su cukrumi.
  Obuolių galite dėti ir daugiau, kad būtų obuoliai tešloje.
 
 
Sudėtingumas: paprasta

2014 m. lapkričio 1 d., šeštadienis

Sumuštinių tortas

  

  Dažnai seni receptai, kaip tas ratas sugrįžta atgal. Sumuštinių tortą darydavo man mano mama, kai aš buvau maža. Ji galvojo, kad tai kur kas geriau vaikams, nei saldus tortas :-)))
Aš manau kiek kitaip. Sumuštinių tortas puiki išeitis pavaišinti būrį žmonių, pavyzdžiui ofise ar kelionėje. Ten kur normaliai valgyti nėra labai patogu.
  Dar vienas pliusas, kad tokį tortą reikia sutepti iš vakaro ir ryte liks tik jį papuošti.
  Aš išvardinsiu galimus variantus, o jūs patys pasirinksite kas jums skaniau. Tuo labiau, kad kiekvieno žmogaus fantazija yra beribė, tad čia yra tikrai kur pasireikšti.
  Tortui galite naudoti juodą, šviesią duoną arba tik batoną. Taip pat skrudinimui skirtą duoną.  Visada patogiau tepti tortą  su keturkampe duona. Tačiau rinkitės tik skanią duoną.
   Duona ir batonas turi būti supjaustomi apie 0.5 cm storio riekelėmis. Sudėjus riekeles po kelias  nuo jų nupjaunama pluta.
  Toliau pasiruošiami užtepai. Mėsa ar kiti produktai turi būti sumalami. O prieskoninės žolelės smulkiai supjaustytos. Sviestas- kambario temperatūros, nes tuomet jis  geriausiai susimaišo su kitais priedais.
  Bent jau man labiau pasiteisina deriniai juoda duona su sviesto užtepais, kurių pagrindą sudaro mėsa.
  Prie batono (baltos duonos) geriau tiks žuvies produktai ir tepami varškės sūreliai (tokie kaip  Philadelphia).
 
 

 
O dabar užtepų variantai:

Su juoda duona tiks

-malta rūkyta nugarinė ar kumpis, sviestas, pipirai.
-malti virti kiaušiniai, sviestas, druska, pipirai, džiovinti bazilikai.
-malta virta jautiena ar veršiena, sviestas, pipirai.
-smulkinti karpai, petražolės, svogūnų laiškai, sviestas, druska.
-maltas fermentinis sūris, sviestas, paprikos milteliai, jei reikia- druska.
-malta raudona paprika, sviestas, druska.

Su balta duona (batonu) tiks

-malta ar kapota rūkyta lašiša, tepamas varškės sūrelis, pipirai.
-smulkinti karpai, petražolės, svogūnų laiškai, varškės sūrelis, druska.
-krabų ar krevečių mėsa (lazdelės), varškės sūrelis ar majonezas, pipirai.
-maltas fermentinis sūris, sviestas, paprikos milteliai, jei reikia druska.
-sutrinti šprotai (tik nulupkite pelekus), sviestas, pipirai, druska.
-malti virti kiaušiniai, sviestas, druska, pipirai, džiovinti bazilikai.
-smulkinti rauginti, marinuoti ar švieži agurkai, tepamas varškės sūrelis ar sviestas, pipirai, jei reiikia- druska
- kapota silkė, tepamas varškės sūrelis ar sviestas, pipirai.

  Ruošdami kiekvieną užtepą būtinai ragaukite ir atraskite sau priimtiną skonį pridėdami jums patinkančių prieskonių. Kiekvienas užtepas jį paragavus turi būti skanus.
  Tortas tepamas iš kart ant reikiamo pagrindo ar lėkštės, nes jau suteptą tortą nėra patogu perkelti kažkur kitur.
  Užtepę vieną sluoksnį ir ant jo uždėję naują duonos eilę ją lengvai paspauskite. Kai sutepsite visus sluoksnius, tortą uždenkite maistine plėvele ir palikte šaltai, bent jau pusdieniui ar per naktį.
  Viršų ir šonus aptepkite tepamu varškės sūreliu ir aplipinkite krapų, peražolių, svogūnų laiškų mišiniu. Viršaus puošimas  jūsų išmonė :-))))
  Dar vienas pastebėjimas, lydyti varškės sūreliai (tokie kaip "Penemunės pievų") man pasirodė nelabai tinkami pertepimams. Jie per daug klampūs.
 

Sudėtingumas: vidutinis. Kad būtų lengviau, pradžiai pasidarykite nedidelį tortelį sau, su dviem kelis kartus atsikartojančiais sluoksniais.

2014 m. spalio 28 d., antradienis

Čili sriuba



   Ši soti aštri sriuba, kaip tik tiks artėjančioms vėsioms ir niūrioms rudens dienoms. Pomidorai esantys šioje tirštoje sriuboje dar primins vasarą, o aštrūs pipirai jus maloniai sušildys. Jei šią sriubą pateiksite vakare, rekomenduoju tuomet ir taurę raudono vyno.

3- 4 porcijoms reikės

500 gr. maltos jautienos (naudokite pigesnę mėsą: kulninę ar tarp šonkaulių esančią, tik nuo  tarpšonkaulinės mėsos nuimkite plėves),
1 svogūno,   
3- 4 česnako skiltelių,
1 žalios arba raudonos paprikos,
1 jalapeno arba čili pipiro,
1 nedidelio indelio konservuotų pomidorų savo sultyse,
1 nedidelio indelio konservuotų rudųjų pupelių,
1 a.š. saldžios paprikos miltelių,  
1 a.š. (nepilnas) kumino sėklų,
1 a.š. (nepilnas) džiovinto raudonėlio,
1/4 a.š. maltų pipirų mišinio,
3 a.š. pomidorų padažo,
taurės raudono vyno,
2 a.š. rudojo cukraus,
2 lauro lapų,
druskos,
aliejaus,
čili pipirų jei dar trūksta aštrumo,
čederio, Gruyère ar kitokio fermentinio sūrio,
kalendros ar petražolių lapelių.

   Smulkiai supjaustytą svogūną ir česnaką pakepkite ant aliejaus. Kai jie taps skaidrūs sudėkite maltą jautieną ir ją apkepkite. Kol ji kepa, smulkiai supjaustykite papriką, jelapeno pipirą ir sudėkite apkepti kartu. Įpilkite nedaug verdančio vandens, sudėkite lauro lapus, druską ir viską troškinkite apie 25  minutes. Žiūrėkite, kad skysčio šiek tiek puode visuomet būtų. Per tą laiką susitrinkite pomidorus, sutarkuokite sūrį.
  Suberkite visus prieskonius, pomidorus, pomidorų padažą, vyną ir cukrų. Suberkite pupelės ir dar trokškinkite apie 10 minučių. Jei trūksta aštrumo įberkite čili pipirų.
 Čilii siuba turi būti tirštoka. 
 Supilstę sriubą į lėkštes- užberkite šiek tiek sūrio.

Sudėtingumas: paprasta

2014 m. spalio 19 d., sekmadienis

Jautienos faršo ir vynuogių lapų suktinukai arba Dolmades su jautiena


  
 
  Maltos jautienos ar avienos suktinukus gamina labai daug tautų. Azerbaidžianiečiai, armėnai, graikai, turkai ir kitos netoliese gyvenančios tautos šį valgį laiko savo nacionaliniu patiekalu :-)
Mano receptas atkeliavęs iš armėnų šeimos.  

Jums reikės

300 gr. maltos jautienos ar avienos,
1 v.š. susmulkinto svogūno galvutės,
1 v.š. apvirtų ryžių,
1/2 indelio konservuotų vynuogių lapų,
juodųjų pipirų,
petražolių (nebūtinai),
druskos.

padažui

graikiško arba paprasto jogurto (blogiausiu atveju tiks liesa grietinė),
1-2 česnako skiltelių,
druskos.

  Maltą mėsą sumaišykite su svogūnais (apkepti jų nereikia), ryžiais, pipirais ir druska. Gerai išminkykite. Ant išdėliotų vynuogių lapų dėkite po arbatinį šaukštelį faršo ir gražiai  juos, kaip vokelį, suvyniokite.
  Suktinukus sudėkite į puodą ir užpilkite verdančiu vandeniu. Jie turi būti vos apsemti. Virkite ant nedidelės kaitros apie 1 val. Stebėkite, kad vanduo visiškai neišgaruotų. Jei reikia vis įpilkite verdančio vandens.
  Suktinukus pateikite su jogurto- česnakų padažu.
 
Sudėtingumas: paprasta


2014 m. spalio 9 d., ketvirtadienis

Silkė su ikrais ir rūkyta lašiša

 
 
Dar viena  Švedijos ambasadoje ruošta ir tikrai dėmesio verta silkė. Tačiau ji jau nemarinuota.

Jums reikės

3 - 4 silkių file,
1 mažos dėžutės stintelių ar kokių kitokių ikrų,
100- 150 gr. rūkytos lašišos,
1/4 raudonojo svogūno,
3 v.š. grietinės,
3 v.š majonezo,
kvepiančiųjų pipirų arba pipirų mišinio,
krapų ir laiškinio česnako.

  Jei naudosite naturalią silkę su galva, ją išdarinėję bent valandai pamerkite į pieną. Pienas sumažins silkės sūrumą, be to, piene pamirkyta silkė tampa šviesi.
  Po to silkę gerai nuplaukite ir supjaustykite apie 1.5 cm.gabaliukais. Lašišą gerai susmulkinkite.        
  Inde sumaišykite grietinę, majonezą, žoleles, smulkiai supjaustytą svogūną ir ikrą su lašiša. Sudėkite silkę ir dar kartą atsargiai viską permaišykite. Ant viršaus užberkite truputį pipirų.
 Silkę bent parą palaikykite šaltai, kad subręstų skonis.
 Šią silkę galite pateikti ir su karštomis virtomis bulvėmis.
 
 
 
Sudėtingumas: paprasta
Receptas: Iš "Villa alps" ir žurnalo "Debesys"

2014 m. spalio 6 d., pirmadienis

Su spanguolėmis ir čiobreliu marinuota silkė


 
  Maždaug taip paruošta silkė 2012m. Švedijoje buvo išrinkta metų silke. O ar ji to verta įstikinkite patys :-)
 
Jums reikės

4-5 silkių file,
1 svogūno,
1 morkos,
saujos spanguolių,
kelių čiobrelio šakelių.

marinatui:

50 ml. 9% acto,
100 ml. cukraus,
150 ml. vandens,
5 gvazdikėliai,
5 kvepiantys pipirai,
1 lauro lapas,

  Virkite marinatą su prieskoniais kol ištirps cukrus. Puodą nukelkite nuo ugnies ir iš kart suberkite labai plonais griežinėliais supjaustytą svogūną ir plonai tarkuotas morkas. Saujoje suspauskite nuplautas spanguoles ir suberkite jas į marinatą. Įmeskite čiobrelio šakeles. Padėkite marinatą atvėsti.
  Supjaustytas 1 cm. gabaliukais silkes sudėkite į atvėsusį marinatą ir palikite 1- 2 paroms šaltai pasimarinuoti.
  Įdealu būtų naudoti citrininį čiobrelį. Jei tokio neturite- sutarkuokite šiek tiek nuplautos citrinos žievelės. 
  Prieš pateikiant silkę marinatą nupilkite.




Sudėtingumas: paprasta
Receptas: Iš "Villa alps" ir žurnalo "Debesys"

2014 m. spalio 2 d., ketvirtadienis

Marinuota silkė kario padaže

 
 
  Aš gan rimtai "užsikabinau" už silkių :-))) Rugpjūčio mėnesį Restoranų dieną paminėjome Švedijos ambasadoje ir su "Debesų" kolektyvu vaišinome svečius silkėmis. Silkės buvo ruošiamos pagal Astos iš "Villa Alps" receptus. Taip marinuotas silkes ruošia ir švedai.
  Prisipažinsiu, tos marinuotos silkės man labai patiko. Visų mūsų, ruoštų silkių parsivežėme ir į namus, namiškiams paragauti. Po degustacijos mano vyras jas labai gerai įvertino, bet po kelių dienų tiesiog prajuokino su klausimu: "O tokių silkių Lietuvoje yra?"
Taip, tos silkės buvo paruoštos Lietuvoje :-))))
Tad, pradedu skaniausių silkių pristatymą nuo "Silkės su kariu".
 
Jums reikės
4-5 silkių file,
1 svogūno,
1 a.š. (pilno) kario,
3 v.š. grietinės,
3 v.š. majonezo,
ryšelio laiškinio česnako,
kepintų svogūnų dribsnių (parsiduoda prieskonių parduotuvėse).

marinatui:

50 ml. 9% acto,
100 ml. cukraus,
150 ml. vandens,
5 gvazdikėlių,
5 kvepiančių pipirų,
1 lauro lapo,
1 svogūno.

  Marinatą virkite  kol ištirps cukrus. Tuomet suberkite plonai plunksnelėmis supjaustytą svogūną ir iš kart nukelkite puodą nuo ugnies. Atvėsinkite.
  Supjaustytas 1 ar 1.5 cm. gabaliukais silkes sudėkite į atvėsusį marinatą ir palikite parai laiko šaltai pasimarinuoti.
  Po paros smulkiai supjaustykite svogūną ir jį pakepkite su aliejumi, kol pradės gelsti. Įberkite kario ir atvėsinkite.
  Į indą sudėkite grietinę, majonezą, kepintus svogūnus, bei smulkiai supjaustytą laiškinį česnaką. Viską gerai išmaišykite.
  Išrinkite silkės gabaliukus iš marinato ir sudėję juos į kario padažą atsargiai išmaišykite. Ant viršaus užberkite truputį laiškinio česnako ir svogūnų dribsnių. 
 
Sudėtingumas: paprasta
Receptas: Iš "Villa alps" ir žurnalo "Debesys"