Kartais paprastumas nustebina. Taip atsitiko ir šį kartą
beslidinėjant Saas Fee, Šveicarijoje. Vakarienė "Schweizerhof " Gourmet
& SPA viešbučio restorane buvo nuostabi, bet tikrai ne įmantri.
Pastebėjau, kad daugelis gurmaniškų restoranų, bent jau Šveicarijoje
didelį dėmesį skiria produkto kokybei. O patys patiekalai tapo daug artimesni namų virtuvei. Gal būt tai tik būdinga mažiems miesteliams
Šveicarijoje, pačiuose didžiausiuose jų miestuose, kažkaip pastaruoju
metu neteko valgyti. Bet, juk svarbiausia yra gerai ir kokybiškai
paruoštas patiekalas.
Tad, nenukrypstant nuo pavadinimo, rašau apie paprastai ir greitai paruošiamą lašišą.
Jums reikės
šviežios lašišos, kiekvienam asmeniui po gabalėlį, o mėgstantiems daugiau- po du.
bulvių, kiekvienam po nedidelę ar vidutinio dydžio,
1 ilgavaisį agurką (jo užteks 3- 4 asmenims), jei vakarienė tik dviems reikės 1/2 agurko,
druskos, pipirų, jei norite jūsų mėgstamų žuvies prieskonių,
1/2 taurės balto vyno,
burokėlių daigų arba tamsiųjų salotų papuošimui.
padažui
1 stiklinė grietinėlės ar pieno (3-4 asmenims),
1- 2 a.š. sviesto,
1/2 a.š. miltų,
mažas svogūnas,
šiek tiek druskos, pipirų ar tarkuoto muskato riešuto.
Nulupkite nuo lašišos odą ir supjaustę ją porcijomis
apiberkite druska, pipirais arba jūsų mėgiamais prieskoniais. Prieskonių
neturėtų būti daug. Kol paruošite pagrindinį garnyrą tegul žuvis
pasimarinuoja.
Nuskustas bulves supjaustykite nedidesniais kaip 1 cm. dydžio gabalėliais. Sudėkite į pasūdytą verdantį vandenį ir virkite.
Keptuvėje ar storadugniame puode įpylę šiek tiek balto vyno
ištroškinkite lašišą. Troškinkite ją ant silpnos kaitros. Jei
nepatinka troškinta lašiša ją galite kepti orkatėje, užpylę truputį
daugiau balto vyno. Arba kepkite kaip jums patinka ir esate įpratę. Tačiau ji neturi būti išmirkusi riebaluose.
Keptuvėje ar puode ištirpinkite
sviestą ir jame truputį pakepkite svogūną padalintą į kelias dalis.
Įberkite vos vos miltų. Supilkite grietinėlę ar pieną ir dar pavirkite.
Įberkite šiek tiek druskos (nedaug) bei pipirų, padažą pavirkite
maišydami iki reikiamo tirštumo ir pabaigoje išmeskite svogūną.
Kai bulvės taps minkštos, beveik visą vandenį nupilkite ir sudėkite
tokiais pat nedideliais gabalėliais supjaustytą agurką. Jei agurko
sėklos būtų per didelės (tai būna vasarą, kai agurkai perauga) prieš
supjaustant agurką smulkiais gabalėliais- sėklas išimkite.
Agurką su bulvėmis patroškinkite dar kelias minutes.
Nupilkite likusį skystį į padažą ir padažą dar kartą permaišykite. Prieš pateikiant užberkite burokėlių daigų ar bent smulkiai supjaustytų tamsiųjų salotų.
Sudėtingumas: vidutinis
Receptas: iš restorano viešbutyje "Schweizerhof " Saas Fee, Šveicarija