2023 m. lapkričio 6 d., pirmadienis

Minkštas obuolių pyragas

 


Tai klasikinis itališkas Simona Mirto močiutės obuolių pyrago receptas.

Kiekvienas iš mūsų turime savas močiutes, savus vaikystės prisiminimus, apie tai kas mums miela, apie ką pagalvojus mus užlieja patys šilčiausi jausmai. 

Šis labai lengvas, purus ir švelnus pyragas tikrai išliks jūsų prisiminimuose.

Kepimui naudojau 26 cm. formą į kurią galima sudėti daugiau skiltelėmis supjaustytų obuolių. Tad, gaunasi puikus balansas tarp puraus biskvito ir obuolių.

Jums reikės    

4- 5 obuolių,

200 gr. miltų,

50 gr. lydyto sviesto (arba 50 g saulėgrąžų aliejaus),

150 gr. cukraus

2 didelių kiaušinių (kambario temperatūros),

200 gr.  grietinėlės (grietinės, rikotos, jogurto, maskarponės arba 120 g pieno (kambario temperatūros),

16 gr. kepimo miltelių,

1 a.š. vanilinio  cukraus arba vanilės ekstrakto,

tarkuotos citrinos žievelės (nebūtina)

2 v.š. cukraus + 1 a. š. malto cinamono (prieš kepimą),

 1 v.š. cukraus pudros (iškepusiam pyragui apibarstyti).


 

Elektriniu plaktuvu išplakite kiaušinius su cukrumi, vanile ir citrinos žievele, bent 3 minutes labai dideliu greičiu, kol gausis putojantis ir skaidrus mišinys.

Tada supilkite dabar šiltą ištirpintą sviestą arba aliejų, grietinėlę ir išmaišykite.

Miltus sumaišykite su kepimo milteliais ir po šaukštą suberkite į tešlą. Maišykite vidutiniu greičiu. Tešla turi būti sodri, aksominė, ne skysta ar per tiršta.

Obuolius nuplaukite, nulupkite ir supjaustykite skiltelėmis.

Tešlą supilkite į formą, iš anksto pateptą riebalais ir pabarstytą miltais arba formos dugną ištieskite kepimo popieriumi.

Tešlą išlyginkite taip, kad nebūtų iškilimų.

Obuolius ir sudėkite ratais į tešlą. Dėkite pradžioje iš išorės pirmąjį ratą, toliau antrą ir galiausiai trečiąjį ratą. Užpildykite visas laisvas vietas, stengdamiesi išlaikyti „dizainą“, paskutinius obuolius palikdami kiek aukščiau, per daug jų nenuskandindami.

Sumaišykite cukrų ir cinamoną ir apiberkite visą viršų nepalikite tuščių vietų.

Kepkite obuolių pyragą orkaitėje 180° temperatūroje apie 45 minutes. Laikas yra orientacinis ir gali keistis, priklausomai nuo jūsų turimos orkaitės. Prieš išimdami pyragą iš orkaitės, visada atlikite dantų krapštuko testą.

Išėmę iš orkaitės ir leiskite minkštam obuolių pyragui atvėsti mažiausiai 30 minučių.

Prieš pateikiant užberkite cukraus pudra.

Kambario temperatūroje šis pyragas išsilaikytų 3-4 dienas, jei jo nevalgytumėte....


 Sudėtingumas: paprasta

Receptas: pagal Simona Mirto

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą