Net
neabejoju, kad visi esate valgę šiuos blynus. Tačiau bent jau man jie
asocijuojasi su šiek tiek per dideliu riebalų kiekiu. Kad to išvengti aš juos
kepu orkaitėje. Jie ne tik, kad neprisigeria riebalų, bet nepalieka abejonių
iškepė mėsa tarp tų bulvių ar dar ne. Dar labai patogu, kad visus blynus iškepame
vienu kartu.
Jums reikės
1 kg.
bulvių,
2 kiaušinių,
500 gr.
maltos mėsos (aš naudojau kiaulieną),
1 svogūno,
5 pipirų
mišinio ar kitokių jums patinkančių prieskonių mėsai,
druskos,
riebalų
kepimui (kaip visada aš naudoju lydytą Ghee sviestą).
Pasiruoškite
faršą, sumaišykite jį su smulkiai supjaustytu svogūnu. Įberkite pipirų bei
druskos. Gerai išminkykite ir padarykite plonus 8- 9 paplotėlius.
Sutarkuokite
bulves ir jei jos labai vandeningos nupilkite susidariusį skystį. Įmuškite kiaušinius,
įberkite druskos ir šakute paplakę kiaušinius, pilnai išmaišykite.
Dėkite po šaukštą bulvių tarkių į įkaitintą keptuvę paskleiskite juos šiek tiek. Taip užpildykite
visa keptuvę blynais, o ant viršaus sudėkite mėsos paplotėlius. Dėkite dar po
šaukštą tarkio ant viršaus ir paskleiskite taip, kad pilnai plonu sluoksniu uždengtumėte mėsą.
Pakepus vieną pusę apverskite blynus.
Kol apkepa blynų
antra pusė išimkite skardą esančią orkaitėje ir įtieskite kepimo popierių. Ištepkite
riebalais ir pasidėkite (tvirtai, kad nenuvirstų) šalia kepamų blynų.
Dėkite
apkeptus blynus į skardą. Apkepkite likusius blynus sunaudodami visa mėsą ir
tarkius.
Įkaitinkite
orkaitę iki 195- 200C
Sudėkite likusius
apkeptus blynus į skardą ir įdėkite į orkaitę, kad užbaigti jų visišką iškepimą.
Kepkite apie 20 min. arba kol blynai gražiai paruduos. Jei reikia vieną kartą
apverskite.
Pateikite su riebesne 40 % Dvaro grietine, ją išlydydami nedideliame puode. Jei bijote tokio didelio riebumo, įpilkite į lydomą grietinę šiek tiek verdančio vandens.
Labai įdomi šių blynų istorija. Juos Kėdainiuose pradėjo kepti už lietuvio ištekėjusi ir ten gyvenanti ukrainietė. Kai jau Kėdainiuose jie paplito, blynai buvo pristatyti „Nevėžio“ restorane rengiamoje naujų patiekalų degustacijoje. Kėdainių blynams pavadinimą suteikė tuometinė Kėdainių visuomeninio maitinimo gamybos vedėja Gailutė Laukevičienė. Nors pati jų autorė ukrainietė Jekaterina Stravinskienė nebuvo net paminėta. Šie blynai populiarūs ir pačioje Ukrainoje. Atseit pati Jekaterina perdavė savo sugalvotą receptą savo sesei gyvenančiai Ukrainoje. Taip blynai po truputį dar sovietiniais laikais išplito net tik Lietuvoje bet ir Ukrainoje, Baltarusijoje. Ten jie vadinami „dyruny“ (ukrainietiškai – „tarkuoti“)
Sudėtingumas: vidutinis
Komentarų nėra:
Rašyti komentarą