Delčia, pats tas laikas pasiruošti raugintus kopūstus. Tikrai
nerašysiu, kaip tai sveika ir kokie naturalūs fermentai susidaro
kopūstams surūgus, ir kaip tai mūsų pilveliams gerai :-))) To gero, pilna
internete. Tik gal vienas sakinys, kurį ne visi visada parašo: rauginamų
kopūstų sultys turi daug vitaminų ir virškinimo fermentų, tad jų
duokite savo vaikams, kurie "pametė" apetitą.
O dabar pamirškite visas asociacijas su sunkiu darbu, bačka ir dideliu maišu kopūstų. Na, dar galite pamiršti ir gūstuvą, bei vyrišką pagalbą tokiam darbui atlikti....
O dabar pamirškite visas asociacijas su sunkiu darbu, bačka ir dideliu maišu kopūstų. Na, dar galite pamiršti ir gūstuvą, bei vyrišką pagalbą tokiam darbui atlikti....
Visiškai nebūtina kopūstus
raugti į didelę bačką, o atėjus pavasariui dalį jų išmesti. Tiesiog,
vieną kartą pasinaudojau savo kolegės patarimu, kad pilnai užtenka
nedidelio 5l. kibirėlio (na tokio, kur restoranuose majonezas, pomidorų
padažas ar garstyčios būna supilstytos). Žinote, pradžioje tie kopūstai
kibirėlyje labai greitai suvalgomi. Vėliau valgymo tempai kažkodėl
sulėtėja, tad pilnai užtenka taip kopūstus užragti du- tris kartus per
žiemą. Tik pažiūrėkite mėnulio fazes- per delčią užraugti kopūstai
visuomet bus kieti ir traškūs. Be to, namuose raugti kopūstai
nepaprastai skanūs su saulėgrąžų aliejumi ir trupučiu smulkiai pjaustyto
svogūno. Tai ir puikus garnyras prie mėsos ar keptų bulvių.
Jums reikės
gerai išplauto maistui laikyti skirto 5 kg. talpos kibirėlio,
gabalo marlės (parsiduoda vaistinėse),
"gero", sunkaus akmens,
truputį siauresnės nei kibirėlis lėkštės,
4 kg. jau šiaudeliais supjaustytų kopūstų,
400 gr. nuskustų ir rupiai sutarkuotų morkų,
80 gr. arba pilni 3 v.š. cukraus,
80 gr. arba pilni 3 v.š. druskos,
2- 3 v.š. kmynų (jei mėgstate),
2- 3 v.š. kmynų (jei mėgstate),
3- 4 saujos spanguolių.
Kadangi kiekiai yra dideli viską ruoškite ant virtuvinės spintelės. Bent 1 m. laisvo ploto darbui viską maišant tikrai prireiks. Tad, berkite šiaudeliais supjaustytus kopūstus ir rupiai tarkuotas morkas ant švariai nuvalyto stalviršio. Jas truputį sumaišykite ir suberkite kmynus, bei spanguoles. Viską labai gerai permaišykite. Kadangi spanguolės labai norės pabėgti, iš kopūstų- morkų mišinio padarykite bortelį. Galiausiai ant visko (išsklaidytai) subenkite druską su cukrumi ir greitai permaišykite. Druska su cukrumi palengvina sulčių išsiskyrimą, tad šiuos dalykėlius geriau jau suberti gerai viską išmaišius.
Kadangi kiekiai yra dideli viską ruoškite ant virtuvinės spintelės. Bent 1 m. laisvo ploto darbui viską maišant tikrai prireiks. Tad, berkite šiaudeliais supjaustytus kopūstus ir rupiai tarkuotas morkas ant švariai nuvalyto stalviršio. Jas truputį sumaišykite ir suberkite kmynus, bei spanguoles. Viską labai gerai permaišykite. Kadangi spanguolės labai norės pabėgti, iš kopūstų- morkų mišinio padarykite bortelį. Galiausiai ant visko (išsklaidytai) subenkite druską su cukrumi ir greitai permaišykite. Druska su cukrumi palengvina sulčių išsiskyrimą, tad šiuos dalykėlius geriau jau suberti gerai viską išmaišius.
Tuoj pat pradėkite
dėti kopūstus į kibirėlį. Sudėję glėbį kopūstų juos kumščiais
suspauskite. Kad būtų lengviau, pasistiebkite ir remkitės visu svoriu.
Na, čia beveik mankšta virtuvėje :-)) Kai suspausite pirmą sluoksnį, vėl
dėkite glėbį kopūstų ir vėl spausdami grūskite. Tai kartokite, kol
sudėsite visus kopūstus. Taip bespaudžiant išsiskirs ir sultys. Kibirėlis neturi būti pilnas. Turi likti bent tarpas per 3 pirštus, kad pradėjus kopūstams rūgti neišbėgtų sultys.
Dabar
belieka uždengti kopūstus marle ir uždėjus lėkštele juos paslėgti
akmeniu. Na, jei akmens dar neradote, o raugintų kopūstų norisi,
uždėkite bet kokį svorį. Kad ir stiklainį ar vazą pripildytą vandens.
Kibirėlį palikite šiltai virtuvėje. Po maždaug 2- 3 dienų
kopūstai pradės rūgti. Skysčio paviršiuje atsiras putų. Tai ženklas, kad
visus svorius ir lėkštę reikia nuimti. Dabar reikia kibirėlyje esančius
kopūstus kelis kartus (3- 4 ) per dieną pabadyti. Tam puikiai tinka
japoniškos valgymo lazdelės. Jei jų neturite naudokite medines ar
plastiko lazeles, kuriomis galėtumėte pasiekti kibirėlio dugną. Šiuo
badymo metu lengviau pasišalina rūgimo metu besikaupiančios dujos.
Po
savaitės (jei jūsų virtuvėje apie 15-18 C), jei žymiai šilčiau, tai
keliomis dienomis ankščiau kopūstus vėl uždenkite išplauta marle,
uždėkite lėkštelę ir paslėgę akmeniu išneškite į vėsią (8- 10 C temp.)
patalpą. Kopūstus galite pradėti naudoti praėjus 20 dienų po užraugimo.
Nebijokite, jei šaltoje patalpoje žiemą kopūstai apšals, atšilę jie bus nepakitę.
Sudėtingumas: vidutinis
Receptas: iš knygos "Konservavimas" 1967m. (oi, kokia ji sena :-)))
Užmynei ant mozolio su tais raugintais kopūstais. Reikia susiimt ir man,kol mėnulis tinkamas :)
AtsakytiPanaikintiAsta, teks tau pertrauką tarp mezgimų padaryti :-))) Iš tikro, tai nedaug laiko ir užima tas kopūstų "dėjimas". Max 2 val. su visokiais papildomais darbais.
AtsakytiPanaikintiRūgsta jau mano kopūstėliai :)
AtsakytiPanaikintiJaučiu sentimentus jų "dėjimui". Visada dirbdavom kartu su tėvais,broliu...savotiškai,bet nuostabiai praleistas laikas kartu.Tikrai daugiau nei dvi valandos,nes kopūstus pjaustydavom rankomis ir tikrai ne 4 kilogramus :)))
Beja,ar nieko nededi į puodo dugną? Mama visada dėdavo padžiovintos geros juodos duonos. Anyta deda antaninių obuolių. Šie priedai duoda kopūstams rūgimą ir tuo pačiu suteikia savotišką prieskonį. Su duona man skaniau :)
Žinau, kad rauginant virtus burokėlius greitam vartojimui dedama duona. Jos puikus skonis tikrai jaučiamas. Duona kopūstuose gal ir gerai, kai raugiamas didesnis kopūstų kiekis. O kai tik tie 4 kg., tai išgramdoma visa kas ir dugne lieka.
AtsakytiPanaikintiMano anyta taip pat raugdama kopūstus deda antaninių obuolių. Bet tokie kopūstai man nepatinka, nes jie būna glitūs.
Rašoma, jei raugiama bačkutėse, tai jų dugną reikėtų iškloti kopūstų lapais. Tai ir duonos galima tarp tų lapų įdėti.
O aš vakar dar užraugiau įdarytos paprikos su kopūstais. Tai labai skanus, aštrus dalykėlis kilęs iš Bulgarijos. Bet kol pati dar šio recepto gerai neišbandžiau- tyliu. Jei bus tikrai geras, būtinai parašysiu :-)
Na kopūstų sėklos neveltui sėjamos neveltui... Beje kopūstus verta rauginti vien jau dėl jų sulčių kurios turi daug vitaminų ir virškinimo fermentų. O man teko bandyti su paprika kopūstus skanus dalykėlis tikrai. Verta pabandyti.
AtsakytiPanaikintiO pabadzius reik vėl uzslegti?
AtsakytiPanaikintiSakykit, ka as darau ne taip, kad man jau antra puoda raugiant nenori issiskirti sultys. Ir apdauziau pries prislegdama ir recepta seku ir smulkiai supjausciau...
AtsakytiPanaikintimes kopopūstus susmulkinę sudedam druską ir stipriai juos sumaigom rankom tol , kol sulčių atsiranda.Tada sudedam kitus kmynus ,spanguoles ir paliekam virtuvėje šiltesnėj vietoj.Kitas dvi dienas paminkau , paspaudau ir subadau. Po 3 dienų jau būna lengvai įrūgę , dedu dangtį , akmenį ir išnešu į šaltesnę patalpą.Kopūstai būna traškūs , sultingi ir laaabai skanūs.Delčios žiūriu visada.
Panaikintiplastikas rauginimui netinka - reaguoja su rūgštimis.Nors daug kas to nepaiso...
AtsakytiPanaikintiKas pasakys kodel 2 diena pasidaro kopustai glintus ar taip turi but
AtsakytiPanaikintiTaip neturi būti. Gal būt ne tą kopūstų rūšį nusipirkote, gal ne ta mėnulio fazė (nors kai kas raugdami kopūstus nekreipia dėmesio į tas mėnulio fazes.
Panaikinti