2012 m. spalio 31 d., trečiadienis

Mėsos suktinukai arba Zrazai su įdaru


 Grįžkime į lietuvišką virtuvę. Čia taip pat galime atrasti tikrai nuostabių valgių. Gal būt jų paruošimas ir užims truputį daugiau laiko, bet kartais galima laiko tam skirti. Tuo labiau, kad už lango vis niūresnis oras ir kažkur lėkti visai nebesinori.
   Tad, šiandiena- įvairūs mėsos suktinukai- zrazai (tik niekaip nesuprantu iš kur toks keistas jų pavadinimas).

Mėsos suktinukai (zrazai) įdaryti lašinukais



   Šiems suktinukams geriausiai tiks jautiena. Ji nėra riebi, tad lašinukų įdaras čia bus kaip tik.

600 gr. jautienos nugarinės (arba kitos platesnės jautienos dalies),
100gr. rūkytų lašinukų,
1 svogūnas,
kmynų, pipirų ir druskos,
morka, svogūnas ir lauro lapas troškinimui,
truputis miltų, jei reikės padažui sutirštinti.

   Jautienos nugarinę supjaustykite  ne platesniais kaip 1 cm. gabalais. Ant pjaustymo lentos ištieskite maistinės plėvelės, dėkite po vieną ar du mėsos gabalus, uždenkite mėsą plėvele (kad maistinė plėvelė būtų iš abiejų mėsos pusių). Kiekvieną gabalą išmuškite tam skirtu plaktuku. Apiberkite pipirais ir vos, vos druska. 

Supjaustę svogūną ir lašinukus juos truputį apkepkite ir vėliau apiberkite kmynais. Šio įdaro dėkite ant jautienos gabaliuko krašto ir kai visą jį išdėliosite- susukite. Galą persmeikite metaliniais smeigtukais arba apvyniokite siūlu (daug vynioti nebūtina). Tik siūlą imkite kuo tamsesnį ir nebijokite- jis tikrai nenudažys jūsų suktinukų ar padažo. Užvyniojus šviesiu siūlu, po troškinimo sunkai jį atrasite. Paprasčiausiai jis įgaus suktinuko spalvą. 


   Į puodą sudėkite pjaustytą svogūną, morką ir lauro lapą., o ant jų sudėkite suktinukus. Užpilkite verdančiu vandeniu ir troškinkite ant vidutinės kaitros apie 1 val. Jei norite galite suktinukus prieš tai apkepti, o tik po to troškinti.

 
  Ištroškinus suktinukus išimkite ir atvyniokite kiekvienam siūlus, jei jų nesusmeigėte. Sudėkite juos į gilią lėkštę ir uždengę, padėkite kur šiltai. kad ir į mikrobangų krosnelę (šildyti nereikia) ar paprasčiausiai uždenkite rankšluosčiu.

 Padažą nukoškite ir jei norite tirštesnio- sutirštinkite jį 1-2 a.š. miltų. Tam nedideliame puodelyje išmaišykite miltus su dalimi padažo ir supylę atgal į puodą užvirinkite. Padažą galite užpilti  ant suktinukų ar pateikti atskirai padažinėje.
   Prie suktinukų labai tiks bulvių košė ir bet kokios daržovės (šviežios, marinuotos ar keptos). 


Sudėtingumas: vidutinis


Kiaulienos ar jautienos suktinukai su virtu kiaušiniu, svogūnais ir žalumynais.


600 gr. kiaulienos arba jautienos nugarinės
1-2 virti kiaušiniai,
1 svogūnas,
truputis krapų ir petražolių,
pipirų ir druskos,
morka, svogūnas ir lauro lapas troškinimui,
riebios grietinės,
truputis miltų, jei reikės padažui sutirštinti.

  Virtą kiaušinį supjaustykite ir sumaišykite su pakepintu svogūnu, bei žolelėmis. Apiberkite druska ir pipirais. Toliau visa eiga, kaip ir prieš tai aprašytame recepte. Prieš dedant grietinę į padažą, į ją įdėkite truputį miltų ir gerai išmaišę supilkite į nukoštą padažą. Užvirinkite.
 Jei norite- į įdarą, vietoje žalumynų galite įdėti juodos duonos trupinių.


Sudėtingumas: vidutinis

Kiaulienos suktinukai su džiovintais grybais

800 gr. kiaulienos nugarinės
apie 30 gr. džiovintų grybų,
1 svogūnas,
pipirų ir druskos,
morka, svogūnas ir lauro lapas troškinimui,
riebios grietinės,
truputis miltų, jei reikės padažui sutirštinti.

   Džiovintus grybus pamerkite šaltame vandenyje ir kelias valandas palaikykite. Vėliau tame pačiame vandenyje, kur mirko grybai juos išvirkite (apie 30- 60 min. reikėtų virti priklausomai nuo grybų dydžio). Jei grybai ne jūsų rinkti- pamirkius nuplaukite ir atsargiai nupilkite vandenį, kuriame jie mirko, į puodą. Gal būt, jie nebuvo kruopščiai nuvalyti prieš džiovinant ir yra ant jų žemių.         Supjaustykite arba sumalkite pravėsusius grybus ir pakepinkite su  svogūnu (pradėkite kepti svogūną ir tik jam tapus skaidriu sudėkite grybus). Apiberkite druska ir pipirais. Toliau visa eiga, kaip ir prieš tai aprašytame recepte. Skystį kuriame virė grybai supilkite į puodą kur troškinsite suktinukus. Prieš dedant grietinę į ją įdėkite truputį miltų ir gerai išmaišę supilkite į nukoštą padažą. Užvirinkite.
Sudėtingumas: vidutinis


Taip pat jūs galite pasigaminti ir seniau mano aprašytus

"Kiaulienos suktinukus su džiovintomis slyvomis ir persikais".

2012 m. spalio 29 d., pirmadienis

Užkeptas Camembert'as prancūziškai




   Tikriausiai net nepagalvotumėte, kad tai gali būti labai skanu: Camembert'as grietinės bei svogūnų padaže. Jei būčiau pasiskaičiusi meniu tikriausiai to sūrio nebūčiau užsisakiusi. Bet keliaujant po Provansą ir bevažinėjant dviračiais siauromis mažo Marseillan miestelio gatvelėmis sugalvojome, kad reikėtų išgerti po puodelį kavos.


                                           Restoranėlis "Delicatessen" ir mūsų komanda

  Kaip visada kažkas sugalvojo, kad reikia dar rausvo vyno, dar jautienos tartaro, dar sūrio, dar gaspacho, dar ...pamatė, kad visi vietiniai kažką keisto valgo . Tai, dar to kažko, ką visi valgo (kaip gi mes, visko neparagausime;-))). Pradžioje tikrai atnešė gerą kavą, žinoma ne itališkąją espresso, bet kažką tarpinio tarp Italijos ir Rytų šalių.


  Po kurio laiko, tikrai Provanse niekas neskuba, pradėjo keliauti mūsų pageidauti patiekalai. Kiesta spalva, bet labai skani šviesiai žalsva gaspacho, kurioje vyravo salierai. Sriuba buvo tikrai gera nors kiek neįprasta spalva ir skoniu, tačiau tai buvo gaspacho. Reikės kada šiuo receptu pasidomėti...


  Vėliau sekė jautienos tartaras ir"tai ką valgė visi vietiniai gyventojai". Tai buvo keptos paukštienos kepenėlės gražiai sumautos ant  iešmo ir pateiktos su polentos ir chorizo dešros gabalėlių apkepu. Tikrai kaimiškas patiekalas, tačiau vėl gi nepaprastai skanus. Neveltui visi vietiniai jį ir valgė.



Ir keptas camembert'o sūris su paslėptu po juo creme francais ir mėlynaisiais svogūnais. Labai atrodytų banalu, bet kaip visuomet genialumas ir slypi paprastume...


  Kadangi, mano vyras į šią kelionę nevyko, mat nenorėjo vien tik valgyti ir mažai minti dviračio pedalais, grįžusi vis tiek lepinau jį ir save prancūziškos virtuvės "prisiminimais". Paragavęs minėto sūrio padarė išvadą, kad geras, tokį galima dar kepti.

Vienai porcijai reikės:
1 camembertas,
1/2 mėlyno svogūno,
1 didoka česnako skiltelė,
2 v.š. grietinėlės,
1 (pilnas) v.š. grietinės,
truputis provanso žolelių mišinio,
druskos ir pipirų (jei tik norite).


   Įkepimo indą sudėkite susmulkintą svogūną ir česnaką. Ant jo- grietinę ir grietinėlę. Suberkite prieskonius, įberkite truputį druskos ir jei norite pipirų. Ant viršaus uždėkite sūrį. Kepkite orkaitėje 200C temp. ape 15-20 min. arba kol sūris išsipūs ir svogūnai bus minkšti. Svogūnus galite paragauti su šakute, kad pradžioje žinotumėte jų iškepimo lygį.
   Pateikite su prancūžišku batonu ar ciabata.
   Na, ir taurė rausvo ar raudono vyno čia visai dera.

Sudėtingumas: labai paprasta
Receptas: na, kaip tokio recepto, net jų neklausiau ir taip jau viskas aišku
.


Jei tik keliausite po šias Provanso vietas užsukite į restoranėlį "Delicatessen" 4 Place Gén Guillaut, 34340 Marseillan, France. Čia verta apsilankyti dėl ten pateikiamų patiekalų, ir dėl labai savito interjiero.

 
 
 


2012 m. spalio 24 d., trečiadienis

Keptas meduje ir garstyčiose marinuotas triušis

   Kiekviena mano kelionė neapseina be naujų receptų. Negana to, kad besilankydama svečioje šalyje turiu galimybę tikrai nemažai paragauti naujų patiekalų, grįžusi namo visada būnu ant "kulinarinės bangos". Kelias savaites bandau atkurti ir gaminu tai ką ragavau. Kai kurie receptai būna gan paprasti, tad užtenka vien patiekalo nuotraukos, ar nedidelio komentaro savo užrašų lapeliuose ir patiekalas lengvai " atkuriamas". Kartais tenka kelis kartus ekspermentuoti, kad atrastum tai kas buvo, ar bandyti ieškoti patikusio patiekalo knygose, bei internete. Dar kelis kartus pagaminu ir jei patiekalas tikrai vykęs ir jį vis norisi gaminti- tuomet rašau čia.
  Tad, po kiekvienos mano kelionės "Geroje virtuvėje" įsivyrauja tyla. Nerašau, nes gaminu kažką naujo, Recepto, kaip tokio nėra. Tad, gamindama rašausi viską popieriaus lapeliuose. Po savaitės kartoju vis papildydama ar pakeisdama kažką tuose primargintuose ne tik tušinio, bet kartais ir dėmėtomis nuo maisto produktų "šperose". Ir kai jau viskas išbandyta kelis kartus- galima rašyti. 
    Šį kartą įkvėpimą "kurti" suteikė viša. Bet gal nuo pradžių, nes tikrai dabar jau nieko nebesuprasite. Juk pavadinimas skelbia, kad siūlau jums triušį:-)))
   Dešimt nuostabių dienių keliaujant po Provansą padaro savo. Pirmiausia tai visiškas neskubėjimas, atsipalaidavimas, bendravimas su draugais, mėgavimasis maistu ir rausvu Provanso vynu. Skubėti nebuvo kaip. Nes 7 dienų kelionė baržomis Midi et Camargue kanalu priverčia atsipalaiduoti ir niekur nebelėkti, nebeskubėti. Baržos plaukia taip lėtai, kad dviračiu važiuoti yra tikrai greičiau. Bet kam važiuoti dviračiu kai yra plaukianti barža :-))). Barža, kuri savo įranga panaši į prabangų laivą. Su patogiomis kajutėmis, atskirais dušais ir tualetais. O apie virtuvę, ten esančius indus ir net lininius rankšluostėlius- nerašysiu. Prancūzija yra Prancūzija (išlaikanti tobulą etiketą virtuvėje). 
   Kiekvieną popietę ir vakarą vis kitas jaukus miestelis, kiekvieną kart vis kitas rytas su vis kitu mažu ir jaukiu vietiniu turgeliu. Kiekvieną kartą vis kitokie produktai pusryčiams. Tik dabar pradėjau suprasti prancūziškus pusryčius su puodeliu kavos ir šiltu kruasanu, ką tik užteptu džemu... Ir nieko keisto, kad kartais po ilgos vakarienės pusryčiams norisi tik tiek.


    Priešpiečius, jei plaukiant nepasitaikydavo lankytinų miestelių valgydavome laive. Nors visi buvome mėgėjai gaminti ir dar labiau- skaniai pavalgyti, bet kažką sudėtingesnio ruošti nė vienas per daug nerodėme didelio noro. Tad, kekvieną kart laive  ruošėme kažką paprasto ir nesudėtingo. Kartą ryte turguje pirkta kepta višta buvo tik mūsų užkepta su persikais, medaus ir rausvo vyno padaže. Ir paskaninta provanso žolelių mišiniu. Bet skonis tikrai buvo vertas dėmesio.



  Tad,  prisimindama nuostabiai kvepiančią vištą grįžusi taip pagaminau triušį.


Keptas  medumi, garstyčiomis ir apelsinų sultyse marinuotas triušis su persikais



1/2 triušio, (jūs galite naudoti vištą, triušį ar kalakuto gabalėlius).
1 a.š medaus,
1 a.š. garstyčių,
1/2 apelsino sulčių ir truputis nuo jo nupjautos žievelės,
1/2 ar 1/4 a.š. penkių pipirų mišinio,
1/4 a.š. cinamono ir 6 gvazdikėliai (arba tik 1/2 a.š. Provanso žolelių),
truputis paprikos miltelių,
1 svogūnas,
1 česnako skiltelė,
truputis druskos,
taurelė apelsinų likerio (nebutinai  jis, t.p. galite naudoti baltą ar ružavą vyną tik jį pilkite baigiant gaminti).
4- 5 persikai arba nekterinai.
truputis alyvuogių aliejaus kepimui.

   Sumaišykite medų, apelsino sultis, garstyčias, pipirus, papriką, cinamoną, gvazdikėlius ir 3-4 bulvių skustuku atpjautas apelsino žieveles, bei likerį. Šiuo marinatu apliekite gabaliukais supjaustytą mėsą ir palikite per naktį marinuotis. Jei naudosite triušį, pasistenkite viską supjaustyti peiliu per sąnarius ar įpjaunant mėsą ir perlaužiant stuburą. Naudojant virtuvines žirkles skirtas kaulams karpyti triušio kaulai labai skyla. Tad, nelabai malonu valgyti ir vis rasti mažus kauliukus mėsoje.
   Susmulkintą svogūną ir česnaką ant vidutinės kaitros pakepkite alyvuogių aliejuje. Kai jie taps skaidrūs išimkite ir sudėkite į kepimo indą. Į tą pačią keptuvę sudėkite mėsos gabalėlius ir padidinę kaitrą apkepkite iš visų pusių. Sudėkite į kepimo indą kartu su svogūnais ir užpylę likusiu marinatu kepkite orkaitėje 200C temp. uždengę apie 1,5 val. Sudėkite per pusę perpjautus ir be kauliukų persikus ar nekterinus. Jei reikia įpilkite taurę vyno ir įberkite truputį druskos. Dar pakepkite 15- 20 min. priklausomai nuo vaisių sunokimo.
   Kaip lengvai atskirti persikus? Perpjaukite juos pusiau per įdubimą vaisiuje. Pasukite abi puseles į skirtingas puses. Peiliu išimkite kaulą.
   Pateikite su prancūziška bagete, balta ciabata ar jei norite sočiau su bulvių koše. Prie šio patiekalo puikiai tiks ružavas vynas.
Jei naudosite jau iškeptą iš parduotuvės vištą, padarykite padažą iš rausvo vyno, medaus, apelsino sulčių ir garstyčių. Įberkite Provanso (Viduržiemio jūros) žolelių. Supilkite padažą į kepimo indą. Sudėkite pjaustytą vištą. Ir apdėję ją persikais kepkite apie 20 min. arba kol vaisiai bus minkštoki.

Sudėtingumas: paprasta


Triušis marinuotas su mėtomis, medumi ir citrina


 Šis receptas tiems kas nemėgsta saldoko triušio su persikais.

1/2 triušio, (jūs galite naudoti vištą, triušį ar kalakuto gabalėlius).
1 a.š medaus,
1 a.š. garstyčių,
1/2 ar 1/4 a.š. penkių pipirų mišinio,
1- 2 mėtos šakelės,
6 kadagio uogos,
1/2 a.š. maltos kalendros arba Provanso žolelių,
truputis citrinos žievelės,
viskio ar "Žalių devynerių",
1 svogūnas,
1 česnako skiltelė,
truputis druskos,
truputis alyvuogių aliejaus kepimui.

   Visas ruošimas toks pats kaip ir ankščiau aprašytame recepte. Supjaustyta gabaliukais mėsa marinuojama per naktį. Vėliau apkepama ir dedama į indą kartu su apkeptais svogūnais ir česnakais. Supilamas marinatas. Kepama orkaitėje 200C temp. apie 1.5- 2 val. arba kol mėsa bus minkšta.
Pateikite su virtais makaronais ir baltu vynu.

Sudėtingumas: paprasta