2024 m. lapkričio 22 d., penktadienis

Vištiena su grikiais Shiitake grybais ir persimonais

 


Man grikiai vieni iš skaniausių kruopų. Tačiau kas nemėgstate jų, galite šį patiekalą gaminti su makaronais ar perliniu kuskusu. Visi variantai galimi. Nes jie puikiai  dera su paukštiena ir su grybais. O persimonų lengvas saldumas ir gaiva pagyvina šį patiekalą. Tačiau persimonai neturėtų būti minkšti.

Jums reikės

400 gr. vištienos vidinių file,

šviežiai maltų pipirų,

paprikos miltelių,

150 gr. Shiitake grybų,

1  nedidelio svogūno,

1- 2 šaukšto sviesto,

1/4 stiklinės grietinėlės,

Ghee sviesto ir alyvuogių aliejaus,

druskos, 

grikių, perlinio kuskuso ar makaronų.

1- 2 persimonų (rinkitės tik kietus vaisius).

 

Vištienos file apiberkite pipirais ir apšlakstykite alyvuogių aliejumi.

Užkaiskite pasūdytą vandenį su kruopomis. Virkite pagal nurodymus esančius ant pakuotės.

Keptuvėje ištirpinkite šiek tiek sviesto ir jame iš visų pusių, apkepkite vištienos file, užpilkite grietinėle ir dar kelias minutes troškinkite. Baigiant troškinti sudėkite persimono skilteles ir iš karto išjunkite kaitrą. Užteks, kad persimonai tik lengvai sušiltų.

Keptuvėje su likusiu sviestu apkepkite svogūną, kol jis taps vos gelsvos spalvos, suberkite grybus, įberkite druskos, pipirų ir uždengę dangčiu troškinkite apie 10 min.

Dabar belieka viską susidėti į lėkštes ir pasimėgauti tikrai skaniu, nors ir greitai paruošiamu patiekalu.


 

Sudėtingumas: vidutinis

2024 m. lapkričio 20 d., trečiadienis

Rūkytos skumbrės užtepėlės

 


Dvi labai panašios užtepėlės su skumbre. Tikriausiai yra dažniausiai gaminamos mūsų namuose, dėl paprastumo. Nes produktų reikalingų joms pagaminti visada yra šaldytuve.

 Britiška

1 karšto rūkymo skumbrės,

1 marinuoto agurko,

½ nedidelio raudonojo svogūno (jį galite keisti poru, arba šalotu),

krapų šakelių,

majonezo,

šviežiai maltų juodųjų pipirų.

Nuo skumbrės nulupkite odą ir ją atskyrę nuo kaulų, susmulkinkite.

Taip pat susmulkinkite agurką, svogūną ir krapus.

Pagardinkite pipirais ir viską sumaišykite su majonezu.

Pateikite su juoda duona.

 


Lietuviškoji

Jums reikės

1 karšto rūkymo skumbrės,

½ nedidelio svogūno, smulkiai supjaustyto,

laiškinio česnako, smulkiai pjaustyto,

½ citrinos sulčių ir jos žievelės,

100 gr. Panemunės pievų lydyto sūrelio,

ružavų pipiriukų,

šiek tiek majonezo,

krapų šakelių, smulkiai pjaustytos.

 

Nuo skumbrės nulupkite odą ir ją atskyrę nuo kaulų, susmulkinkite.

Ant susmulkinto svogūno užsispauskite citrinos sulčių ir švelniai pamasažuokite, kad dingtų iš jų aštrumas.

Visus produktus sudėkite į dubenį, pagardinkite pipirais ir viską sumaišykite su majonezu.

Pateikite su juoda duona.

Sudėtingumas: paprasta

2024 m. lapkričio 18 d., pirmadienis

Saldžiai aštrūs Briuselio kopūstai su morkomis aplieti balzaminiu actu.

                                    

Šis skanus garnyras puikiai tinka prie keptos paukštienos ar kiaulienos kepsnio.

Jums reikės

Briuselio kopūstų, perpjautų per pusę,

2 vidutinių morkų, nuluptų ir supjaustytų,

2 v.š. alyvuogių aliejaus,

6- 8 v.š. Modenos balzaminio acto,

2 v.š. medaus arba klevų sirupo,

2 skiltelių česnako,

druskos ir pipirų pagal skonį,

čiobrelių

 

Dideliame dubenyje sumaišykite Briuselio kopūstus ir morkas su alyvuogių aliejumi, kol jie tolygiai juo pasidengs.

Daržoves vienu sluoksniu paskleiskite ant kepimo popieriumi išklotos kepimo skardos.

Kepkite iki 220°C įkaitintoje orkaitėje 20-25 minutes arba kol daržovės suminkštės ir šiek tiek karamelizuosis, Kepimui įpusėjus kartą daržoves pamaišykite.

Jei kepsite nedidelį kiekį daržovių, jas galite keti keptuvėje. Pradžioje kepimo uždenkite keptuvę dangčiu. 

Kol daržovės kepa, nedideliame puode ant vidutinės ugnies sumaišykite balzamiko actą, medų ir smulkintą česnaką.

Troškinkite 5–7 minutes arba tol, kol padažas šiek tiek sutirštės.

Kai daržovės apkeps, perkelkite jas į serviravimo dubenį ir apliekite jas padažu.

Pagardinkite druska, pipirais ir šviežiais čiobreliais.Jei norisi dar aštrumo įberkite paprikos dribsnių ar čilli pipirų.

Sudėtingumas: paprasta

Receptas: iš interneto