2024 m. rugsėjo 25 d., trečiadienis

Figų ir ožkos sūrio užkandėlė

 


Man labai patinka šis metų laikas, kai prasideda figų sezonas. Kai dar yra nektarinų ir kai tuoj prasidės persimonai. Šilto rudens patys nuostabiausi vaisiai.

Šiandiena jums, man pati skaniausia, figų užkandėlė, kurią nepaprastai greitai paruošite ir tikrai nustebinsite savo svečius.


 

Jums reikės:

figų,

minkštojo ožkos sūrio arba Philadelphia sūrio,

medaus,

kepintų riešutų lazdyno ar pistacijų riešutų,

Balzaminio acto kremo,

Nuo figų nukirpkite viršunėles ir padalinkite figas į keturias dalis įpjaudami ne iki pat galo. Praskleiskite figas ir įdėkite į jų vidurį po 1 arbatinį šaukštelį sūrio. Užpilkite po ½ arbatinio šaukštelio medaus.

Įdarytas figas sudėkite į serviravimo indą apšlakstykite Balzaminio acto kremu ir užberkite kapotais riešutais.


 

Sudėtingumas: paprasta

2024 m. rugsėjo 24 d., antradienis

Marinuotos ir kreminiu sūriu įdarytos mažos paprikėlės

 


Nieko nėra skaniau, nei lengvas aštrumas persipynęs su kreminio sūrio švelnumu. Visi kas mėgstate paprikas, net neabejoju, kad šias paprikėles esant ne kartą valgę, bet ne visi yra jas gaminę patys namuose. O iš tikro jas pasiruošti yra labai paprasta. Sudėtingiausias dalykas rasti laiko paprikoms pasimarinuoti. Dažniausiai aš marinatą verdu vakare, o ryte jau įdarau marinuotas paprikas. Ir vakare jas jau galima valgyti.  Nors skaniausia valgyti po kokių dviejų- trijų dienų.

Jums reikės 

marinatui:

500 ml vandens,

50 ml acto (9%),

2.5 v.š. cukraus,

1/2 v.š. druskos,

1 lauro lapelio, kelių kvapniųjų ir juodųjų pipirų grūdelių ir 2 gvazdikėlių.

 

500 gr. mini paprikų (žalios yra aštrsnio skonio, tad aš darau įvairių paprikų miksą),

apie 500 gr. kreminio sūrio Philadelphia ir Feta (stengiuosi imti lygiomis dalimis),

Užpylimui:

3 skiltelių česnako,

čiobrelių, raudonėlio,

kokybiško alyvuogių aliejaus, maišytu su bekvapiu saulėgrąžų ar rapsų aliejumi.(Aliejaus normos kiek užpyliau nematavau!).

 

Išdarinėkite paprikas; perpjaukite iš vienos pusės ir atsargiai išimkite sėklas. Žalios paprikos yra aštrios, tad patarčiau jas išdarinėti su pirštinėmis.

Išsivirkite marinatą. Į puodą supilkite vandenį, suberkite cukrų, druską ir visus prieskonius. Užvirkite ir maišykite kol kol ištirps cukrus ir druska. Supilkite actą ir dar kartą užvirkite.

Į marinatą sudėkite išvalytas paprikas ir virkite 3-4 min.ant silpnos ugnies. 

Marinate paprikas laikykite per naktį šaltai.

Paprikas ištraukite iš marinato ir gerai nuvarvinkite.

Kol paprikos nuvarvės sutrinkite šakute abiejų rūšių sūrius ir šia mase įdarykite paprikas.

Į prikaistuvį ar keptuvę įpilkite aliejaus ir į jį suberkite žoleles. Išspauskite česnako ir pakaitinkite iki 90 laipsnių.

Įdarytas paprikas sudėkite į stiklainį ir užpilkite pakaitintu aliejumi.

Tokias paprikų užkandėles galima laikyti šaldytuve apie 2 mėnesius!


 

Sudėtingumas: paprasta

Receptas: iš interneto

2024 m. rugsėjo 22 d., sekmadienis

Vištiena su persikais ir Jalapeno pipirais

 


Jums reikės

6 vištienos šlaunelių (tiks ir vištienos kulšelės)  

2 šaukštai alyvuogių aliejaus

Druska ir pipirai pagal skonį

Padažui:

2- 3 persikai ar nektarinai, supjaustyti kubeliais

1- 2 jalapeno pipirai, supjaustyti,

2- 3 v.š. puodelio medaus,

2 v.š. sojos padažo,

2 skiltelių česnako, susmulkintų,

1 v.š. obuolių sidro acto,

šviežios kalendros, susmulkintos

 

Vištienos šlauneles iš abiejų pusių apiberkite druska ir pipirais.

Vištieną sudėkite į kepimo indą, įpilkite labai nedaug verdančio vandens ir įdėkite į iš anksto iki 195 C įkaitintą orkaitę. Kepkite apie 30 min., arba kol vištiena iškeps.

Galite vištieną kepti didelėje keptuvėje ant vidutinės kaitros.

Įkaitinkite lydytą Ghee sviestą ar alyvuogių aliejų. Sudėkite vištienos šlauneles ir kepkite 25 minutes vis pavartant kol iškeps. Jei reikia įpilkite labai nedaug verdančio vandens.

Į tą pačią keptuvę ar kepimo indą sudėkite kubeliais pjaustytus persikus, griežinėliais pjaustytą jalapeno pipirą, medų, sojų padažą, smulkintą česnaką ir obuolių sidro actą. Išmaišykite.

Virkite padažą apie 5-7 minutes arba kol jis šiek tiek sutirštės ir persikai suminkštės.

Prieš patiekdami patiekalą papuoškite šviežia kapota kalendra.


 Šio patiekalo kepu keliais gabaliukais daugiau. Vėliau dar karštą likusią vištienos mėsą nukaulinu. Sudedu į indą, užpilu likusiu padažu ir atšaldau. 

Kitą dieną pateikiu, kaip vištienos salotas su visais vištienos drebučiais. Jas pagardinu mango- chilli padažu.




Sudėtingumas: paprasta

Receptas: pagal  Lisa Flavors