2023 m. liepos 26 d., trečiadienis

Žiedinių kopūstų, pomidorų ir tuno salotos

 


Šios spalvingos kaip vasara prancūziškos salotos tikrai turi atsirasti ant jūsų stalo. Žinoma, jei tik mėgstate juodąsias alyvuoges, tuną ir žiedinį kopūstą.

Jums reikės

1/2 žiedinio kopūsto,

1 a.š. kario.

1/2 a.š. druskos,

alyvuogių aliejaus,

konservuoto tuno alyvuogių aliejuje,

poro baltosios dalies arba mažo raudono svogūno (nebūtina)

8–12 ketvirčiais supjaustytų vyšninių pomidorų,

juodųjų alyvuogių be kauliukų,

kalendros arba petražolių, baziliko,

pipirų.

 

padažui

aliejaus likusio nuo tuno,

1 ½ v.š. citrinos sulčių arba vyno acto

2 a.š. grūdėtų garstyčių,

Druskos.

Įkaitinkite orkaitę iki 200°C.

Dubenyje sumaišykite atskirtus žiedinio kopūsto žiedynus, aliejų, karį, druską. Paskleiskite tiesiai ant kepimo popieriumi išklotos skardos. Aš paprastai viską iš karto pilu ant popieriaus ir atsargiai išmaišau. Tuomet viską paskirstau tolygiai.

Kepkite apie 20 min., viduryje kepimo apversdami, kol gražiai apskrus. Kepimo laikas labai priklauso nuo žiedynų dydžio. Iškepusius žiedinius kopūstus atvėsinkite.

Sudėkite pomidorus į salotų dubenį ir lengvai pasūdykite. Pridėkite smulkintą porą, nuvarvintą nuo aliejaus tuną, šiltą žiedinį kopūstą, juodąsias alyvuoges ir žoleles. Įberkite pipirų.

Nedideliame dubenyje sumaišykite visus padažo ingredientus.

Apšlakstykite salotas reikalingu kiekiu padažo. Prieš patiekdami išmaišykite ir leiskite skoniams susigerti.

 


Variantas

Iškepusius žiedinius kopūstus galite pakeisti virtomis arba konservuotomis baltosiomis pupelėmis, (nusausintomis).

Sudėtingumas: paprasta

Receptas: iš prancūzų žurnalo

2023 m. liepos 25 d., antradienis

Baklažanų suktinukai

 


Keli receptai su baklažanų suktinukais, kaip tik puiki įžanga grilio vakarėliui su draugais. Šiuos suktinukus galite pasiruošti iš ryto ar net iš vakaro. Tik žinoma, jau paruoštus juos, iki pateikimo laikykite šaldytuve.

Baklažanai su saulėje džiovintais pomidorais

 


 

Jums reikės

2 baklažanų

200 g šviežio (minkšto, tepamo) ožkų sūrio,

6- 8 saulėje džiovintų pomidorų,

10 graikinių riešutų (nebūtinai),

kelių šviežio baziliko lapelių,

alyvuogių aliejaus,

maltų juodųjų pipirų ar pipirų mišinio.

 

Baklažanus nuplaukite ir supjaustykite per visa jų ilgų apie ½ cm. storio griežinėliais.

Apiberkite druska ir sudėję vieną ant kito palikite gilioje lėkštėje bent pusvalandžiui. Po to juos nuplaukite dar kartą ir gerai nuspauskite rankomis.

Orkaitėje esančią skardą išklokite kepimo popieriumi.

 Aptepkite baklažanus aliejumi ir sudėkite juos ant kepimo popieriaus.

Kepkite prieš tai iki 190 C įkaitintoje orkaitėje kol suminkštės. Žinoma, jūs visada baklažanus galite kepti keptuvėje. Iškeptus keptuvėje baklažanus palikite atvėsti ant sugeriančio popieriaus, nes taip pašalinsite riebalų perteklių.

Džiovintus pomidorus ir baziliko lapelius smulkiai supjaustykite. Riešutus sutrupinkite paspausdami plataus peilio geležte.

Viską sumaišykite su minkštu sūriu, įberkite šiek tiek pipirų. Dažniausiai druskos į šį užtepą aš nededu, nes nemažai druskos būna pomidoruose. Tačiau jūs paragaukite ir įsitikinkite patys ar jos ten reikia ar ne.

Sūrio masę nestorai užtepkite ant atvėsusių baklažanų ir jas atsargiai susukite.

Suktinukus dėkite ant serviravimo lėkštės.

 

Baklažanai su tunu

 


 

Orginaliame Marie Claire recepte ji keptus baklažanus įdaro šviežiu tunu gamindama iš jo tartarą. Tačiau pirmą kartą ruošdama pagal šį receptą aš neturėjau šviežio tuno, tad naudojau konservuotą. Ir su tuo konservuotu tunu įdaryti baklažanai man labai patiko. Tad, ir jums siūlau pabandyti pasidaryti abu variantus. Kai tik gausite labai šviežio tuno gaminkite su juo, kai jo nėra- darykite su konservuotu.

Jums reikės

2  baklažanų,

konservuoto tuno,

1 a.š.. citrinos sulčių ir truputį tarkuotos citrinos žievelės,

laiškinių česnakų,

druskos ir pipirų

alyvuogių aliejaus.

1a.š. sezamo sėklų (nebūtinai),

 

Baklažanus supjaustykite ir iškepkite kaip nurodyta pirmajame recepte.

Nuo iškeptų baklažanų kraštų nugremžkite minkštimą ir sudėkite į indą kuriame ruošite užtepą.

Konservuotą tuną nusausinkite nupildami aliejų ar jame esančias sultis (jei tunas konservuotas savo sultyse) ir sutrinkite šakute kartu su atskirtu baklažanų minkštimu.

Įberkite šiek tiek druskos, pipirų, supikite citrinos sultis ir citrinos žievelę. Jei norite įpilkite šiek tiek aliejaus (labai nedaug), jei tunas buvo konservuotas savo sultyse.

Viską gerai išmaišykite ir šio mišinio užtepę ant baklažanų lengvai jas susukite.

Suktinukus sudėkite ant serviravimo lėkštės ir užberkite smulkinto laiškinio česnako ir sezamo sėklų.

 

Kaukazietiškai paruošti baklažanų suktinukai

 


Šiuos suktinukus žinote kiekvienas, nes jie pas mus tokie pat populiarūs, kaip ir šašlykai J))

Tačiau jei jau gaminti kaukazietiškai, tai naudokite brinzą, fetą ar minkštą ožkų sūrį.

Jums reikės

Jums reikės

2 baklažanų

200 g brinzos, fetos ar minkšto ožkų sūrio,

saujos graikinių riešutų,

šviežių petražolių,

2- 3 česnako skiltelių

alyvuogių aliejaus,

Baklažanus supjaustykite ir iškepkite kaip nurodyta pirmajame recepte.

Sūrį gerai sutrinkite. Sudėkite sumaltus ar gerai sutrupintus riešutus.

Českaką išspauskite specialia spaustuve. Petražoles smulkiai supjaustykite. Viską gerai išmaišykite su sūrio mase. Kadangi sūriai įdarui gali būti naudojami skirting, tai ir druskos kiekis juose yra skirtingas. Paragaukite ar užtenka sūrumo nuo naudojamo sūrio. Jei taip, druskos daugiau ir nedėkite. Jei jos reikia įberkite šiek tiek.

Sūrio masę nestorai užtepkite ant atvėsusių baklažanų ir jas atsargiai susukite.

Suktinukus dėkite ant serviravimo lėkštės ir dar užberkite petražolėmis ar kalendra. Prie šių suktinukų kartais paduodama ir šiek tiek citrinos skiltelių.

Sudėtingumas: vidutinis

2023 m. liepos 22 d., šeštadienis

Baklažanai su kukurūzais ir saldžiaja paprika

 


Šis receptas gimė atsitiktinai, kai liko keli gabalėliai ant laužo keptos sprandinės kepsnių. Trims žmonėms jų būtų neužtekę, tad reikėjo suktis ir kažką sugalvoti, kad visi būtų sotūs ir laimingi.

Pabandžiau sujungti baklažanus ir kukurūzus su prie abiejų daržovių tinkančia paprika. Rezultatu likau patenkinta. Buvo iš tiesų labai skanu, tad šis receptas dar vienam garnyrui arba visiškai atskiram patiekalui pagaminti.

Jums reikės

1 baklažano,

200 gr. šaldytų birių kukurūzų,

1- 2 paprikų,

2- 3 skiltelių česnako,

aliejaus kepimui,

keptos kiaulienos arba keptos, virtos jautienos,

šiek tiek druskos ir pipirų,

petražolių lapelių arba kalendros.

 

Kukurūzus atitirpinkite palikdami juos kambario temperatūroje.

Baklažanus supjaustykite apie 1 cm. storio juostelėmis, pasūdykite ir sudėję į dubenį palikite pusvalandžiui.

Vėliau baklažanus nuplaukite ir lengvai nuspauskite nuo jų perteklinį vandenį.

Įkaitinkite keptuvę įpylę šiek tiek aliejaus ir apkepkite baklažanus juos kartas nuo karto pamaišydami. Keptuvės uždengti dangčiu nereikėtų.

Kai baklažanai bus beveik iškepę suberkite kubeliais supjaustytą papriką, kukurūzus ir smulkintą česnaką.

Supjaustykite mėsą juostelėmis ir suberkite kartu su kepamomis daržovėmis. Dabar jau uždenkite jei norite dangčiu ir kepkite dar kokias 5 – 7 min.

Prieš pateikiant užberkite smulkiai supjaustytus žalumynus.


 

Sudėtingumas: vidutinis