2023 m. sausio 31 d., antradienis

Šiltas mėsos juostelių užkandis rytietiškame stiliuje

 


Dar vienas lengvai paruošiamas šiltas užkandis. Jei jį pateiksite su virtais ryžiais jis gali tapti puikiu šiltu antruoju patiekalu.

 

Jums reikės

250 gr. agurkų supjaustytų įstrižais vidutinio siaurumo gabaliukais,

200 -250 gr. mėsos (tiks vištienos ar jautienos vidinė file, arba nuo vakar likusi kepta mėsa),

1 svogūno supjaustyto plunksnelėmis,

1 didelės morkos supjaustytos juostelėmis (korėjietiškai),

½  raudonos paprikos, supjaustytos plonomis juostelėmis,

½ žalios paprikos, supjaustytos plonomis juostelėmis,

 2- 5 česnako skiltelių,

5- 100  ml. augalinio aliejaus,

5 v.š. sojos padažo,

trupučio druskos,

1- 1.5 a.š. maltos kalendros,

1- 1.5 aš. paprikos miltelių,

1- 2 aštrų čilli pipirų,

žalios kalendros ar petražolių lapelių.

Supjaustytus agurkus užpylus druska palaikykite, kol paruošite visas kitas daržoves ir apkepsite mėsą.

Mėsą supjaustykite juostelėmis ir kepkite kol suminkštės (galite kepamą mėsą uždengti dangčiu). Įberkite prieskonius taip pat čilli, česnaką ir svogūną. Jį apkepus suberkite morką ir abiejų spalvų papriką. Kepkite vis pamaišydami keletą minučių.

Baigiant kepti sudėkite nuspaustus agurkus (be likusio skysčio) ir supilkite sojos padažą. Dar pakepkite 2- 3 min.

Pateikiant užberkite smulkiai supjaustytus kalendros lapelius.

Pateikti galite su virtais ryžiais. 

Šis patiekalas tik be ryžių gali būti pateiktas ir kaip šaltos salotos.

Sudėtingumas: paprasta

Receptas: iš YouTube kanalo


2023 m. sausio 24 d., antradienis

Brusketos su burata



 

Greitas ir paprastas užkandis ne tik svečiams, bet ir žiūrint TV (kai norisi kažko lengvo).  

Trys skirtingi variantai nuo sūroko- su pesto padažu iki lengvai saldaus- su kriaušėmis.

 

Jums reikės

125 gr burata arba stracciatella sūrio,

9 riekelių pailgo lengvai paskrudinto batono,

Viską dėkite toliau nurodyta eilės tvarka

 

I variantas:

batono riekelė

Buratos griežinėlį

kriaušės, plonai supjaustytos

trupučio balto Balzamiko kreminio padažo arba šį padažą sumaišykite su abrikosų džemu

graikinių riešutų, supjaustyti gabalėliais

 

II variantas

Batono riekelė

Pesto,

Buratos griežinėlį,

džiovintų pomidorų smulkintų,

kedro riešutų,

 

III

batono riekelė,

abrikosų džemo,

buratos griežinėlį,

džiovintų pomidorų smulkintų,

rukolos lapelių.

 


Sudėtingumas: paprasta

Receptai: restoranas “ToLi nuo klasikos“ ir internete italų kalba

2023 m. sausio 22 d., sekmadienis

Troškinti kotletai



 

Labai retai kepu kotletus keptuvėje. Dažniausiai juos kepu orkaitėje, taip daug lengviau, paprasčiau, greičiau ir švariau.

Tačiau prieš kelias dienas užsimaniau būtent kotletų, keptų keptuvėje ir dar lengvai patroškintų puode.

Variantų su kuo troškinti kotletus yra labai daug. Ir dažniausiai tąs pasirinkimas priklauso nuo to,  kokius produktus šiuo metu turime savo virtuvėje ir žinoma nuo nuotaikos.

Pats paprasčiausias tai iškeptus kotletus troškinti su svogūnu ir morkomis. Galima kartu įdėti dar ir truputį šiaudeliais pjaustyto moliūgo ar bulvių. Galima troškinti įberus mirkytų džiovintų baravykų. Galima pilti tik verdančio vandens ir galiausiai įdėti truputį grietinės.

Kas dar niekada taip netroškino kotletų, išsamus receptas.

Jums reikės

apie 500 gr. kiaulienos mėsos faršo (gali būti 1/2 kiauliena ir ½ jautiena),

1 labai didelis kiaušinio,

1 svogūno,

1 didelė batono riekės (arba 2 v.š. džiuvėsėlių ar avižinių dribsnių),

½ stiklinės vandens ar pieno,

druskos,

pipirų mišinio ir jums patinkančių prieskonių mėsai,

lydyto Ghee sviesto ar kitokių riebalų kepimui.

 

Troškinimui:

1- 2 morkų arba nedidelė saujos džiovintų baravykų (tiks ir pievagrybiai),

1 nedidelio svogūno,

3- 4 bulvių (nebūtinai).

1 v.š. riebios grietinės ar 2 v.š. grietinėlės.

petražolių.

 

Keptuvėje apkepkite abu svogūnus. Pusė keptų svogūnų suberkite į puodą kuriame troškinsite kotletus.

Likusią kitą pusę- sudėkite į faršą ir sumaišykite visus kotletams skirtus  produktus. Gerai išminkykite faršą ir dar kelis kartus faršo masę mestelkite iš visų jėgų į dubenį kuriame jį minkėte. Nuo taip pamėtyto faršo kotletai taps tik sultingesni.

Įkaitinkite vėl tą pačią keptuvę, kurioje ką tik kepėte svogūnus. Įdėkite truputį lydyto sviesto ir sudėkite suformuotus kotletus. Apkepkite juos iš abejų pusių iki lengvo rudumo.

Kol kepa kotletai supjaustykite morkas (arba pievagrybius) ir suberkite į puodą su svogūnais. Galite įdėti ir plonai supjaustytas bulves.

Apkeptus kotletus sudėkite į puodą, užpilkite šiek tiek (apie ½ stiklinės verdančio vandens) ir uždengę dangčiu troškinkite ant nedidelės kaitros troškinkite apie 20 min.

Baigiant troškinti įdėkite šaukštą grietinės ar įpilkite grietinėlės.

Jei naudosite džiovintus grybus, tai prieš kelias valandas sulaužytus grybus ir užmerkite į šaltą vandenį (vandens neturi būti labai daug (tik apie 1 stiklinę). O prieš kepant kotletus juos su visu vandeniu supilkite į puodą, kuriame žadate troškinti kotletus ir ant silpnos kaitros pradėkite virti. Kai kotletai keptuvėje apkeps sudėkite į puodą su verdamais grybais kepintų svogūnų dalį ir pačius kotletus. Troškinkite apie 20 min.

Kotletus pateikite su bulvėmis, makaronais ar grikių, perlinėmis, avižų, miežių košėmis, bei marinuotomis, raugintomis (sezono metu su šviežiomis daržovėmis). 

 


 Sudėtingumas: paprasta

Receptas: iš mamos lobyno