2016 m. gruodžio 21 d., trečiadienis

Šventinis dviejų žuvų terinas



  Man patinka įspūdingi tiek skoniu, tiek ir išvaizda patiekalai su viena sąlyga- jie turi būti nesunkiai paruošiami net ir neįgudusiajam virtuvėje.
  Prieš praeitas Kalėdas gavau amerikiečių žurnalą su atrodė, kad nuostabiu žuvies receptu ir su labai gražia nuotrauka. Deje, iš to recepto tai tik nuotrauka ir buvo graži. 
  Tačiau šventinis dviejų žuvų terinas buvo toks gražus, kad aš pasiryžau jį padaryti pagal savo receptą. Ir jau per Velykas visus nudžiuginau nuostabiai skaniai paruošta dviejų švelnių skonių žuvimi.

Tad, jums reikės

450 gr. sterko file,
450 gr. +100 g. lašišos arba upėtakio file,
1 svogūno,
1 v.š. lydyto sviesto,
200 gr. grietinėlės,
2 batono riekelių arba 2 v.š. (nubrauktų) manų kruopų,
2 kiaušinių,
1 v.š. smulkintų krapų,
1/2 a. š. maltų pipirų,
1/2 a. š. druskos.

  Pailgą kepimo formą išklokite kepimui skirtu popieriumi.


  Atpjaukite nuo lašišos papilvės 6- 8 plonas juosteles ir jas įtieskite viduje įstrižai į vieną pusę ir įstrižai į kitą. Juostelių galus sujunkite.


  Susmulkintą svogūną apkepkite iki geltonumo svieste. Batono riekeles (arba manų kruopas) sudėkite į du skirtingus dubenis ir užpilkite po lygiai grietinėle. Sumalkite pradžioje sterko file ir batoną. Jei naudosite manus, juos palikite dubenyje į kurį malsite žuvį.
  Po to sumalkite lašišos file ir batoną. Į dubenius sudėkite po kiaušinį, druskos ir pipirų. Į sterko faršą įberkite krapų.



 Viską gerai atskiruose dubeniuose išmaišykite.
 Į formą atsargiai sudėkite sterko faršą ir jį išlyginkite.
Ant viršaus tolygiai sudėkite lašišos faršą ir taip pat išlyginkite jo paviršių. Likusias juosteles virš faršo užlenkite į faršo vidų.


  Formą su žuvies terinu įstatykite į didesnį indą pripildytą iki pusės verdančio vandens.


  Teriną kepkite prieš tai įkaitintoje iki 180 C temperatūros orkaitėje 40 min. Iškeptą teriną atvėsinkite.
  Uždėkite lėkštę ant kepimo formos ir ją apverskite. Nuimkite pradžioje metalinę kepimo formą, o po to atsargiai ir kepimo popierių.
  Teriną pateikite su majonezu sumaišytu su smulkintais marinuotais agurkais.


Sudėtingumas: vidutinis

2016 m. spalio 31 d., pirmadienis

Triušis su apelsinais, kariu ir marinuotais svogūnėliais


Jums reikės
1 triušio,
1 svogūno,
3 skiltelių česnako,
3 valg.š. alyvuogių aliejaus,
3 apelsinų,
1/2 apelsino žievelės supjaustytos juostelėmis,
1 arb. š. smulkinto imbiero,
3 valg. š. medaus,
2 valg. š. garstyčių,
1 arb. š. kario,
druskos, pipirų,
trupučio kajeno pipirų,
30- 40 mažų marinuotų svogūnėlių,

  Apkepkite susmulkintus svogūnus iki gelsvos spalvos. Tuomet sudėkite smulkintą česnaką ir dar truputį pakepkite. Viską supilkite įkepimo indą. Toje pat keptuvėje apkepę triušio gabalėlius sudėkite taip pat į indą su svogūnais.
Sumaišykite imbierą, medų, garstyčias, karį, druską, pipirus. Išspauskite apelsinų sultis ir sumaišę su prieskoniais užpilkite ant trušio. Indą su triušiu uždenkite folija ir kepkite iki 200 C įkaitintoje orkaitėje 1.5 val. 
Baigiant kepti sudėkite marinuotus svogūnus (be marinato) ir dar kepkite jau atidengę apie 20 min.
Troškintą triušį pateikite su bulvių koše ar virtais ryžiais. 



Sudėtingumas: vidutinis

2016 m. spalio 27 d., ketvirtadienis

Cukinijos su vištienos gabaliukais

  

  Lengvas patiekalas, kurio norisi prisidėti į lėkštę vis daugiau. Man patinka, kad jį galima ruošti ir su keptos vištienos likučiais. Kažkas yra pasakęs, kad prancūzės nevengia antrą dieną pateikti tos pačios vakar keptos vištienos. Bet jos ją pateikia visiškai kitaip, nei valgėte vakar. Žinoma, skaniausia yra ne vakarykštė vištiena, bet ką tik iškepta.

Jums reikės
2 puselių nedidelių vištienos krūtinėlių,
1 jaunos cukinijos,
1/2 stikl. konservuotų kukurūzų,
2- 4 česnako skiltelių,
2 v.š. alyvuogių aliejaus,
druskos, 
5 pipirų mišinio.

  Vištienos krūtinėles supjaustykite nedideliais gabaliukais ir apkepkite su alyvuogių aliejumi 3- 4 min.. Sudėkite smulkintą česnaką ir dar kepkite apie 2 min. Sudėkite supjaustytą cukiniją, įberkite truputį druskos ir pipirų, uždenkite dangčiu ir kepkite kartais pamaišydami kol cukinijos beveik suminkštės. Suberkite kukurūzus ir dar kelias minutes pakepkite. Cukinijos neturėtų būti visiškai minkštos, jos turėtų išlikti šiek tiek trąškios.
  Jei norite, baigiant kepti galite užberti smulkintų kalendros ar petražolių lapelių. O vietoje pipirų mišinio galite naudoti jums patinkančius prieskonius vištienai. 


  Dar vienas variantas mėgstantiems rytietišką skonį. Baigiant kepti į keptuvę įpilkite 2 v.š. sojos padažo.



Sudėtingumas: vidutinis.

2016 m. spalio 24 d., pirmadienis

Morkų ir vištienos sriuba su ciberžole

  

  Rudenį vis dažniau norisi kažko, kas sušildytų kūną, būtų ne per daug sunku ir žinoma, labai gerai, kai produktai atitinka sezoną. Ir morkos čia kaip tik:-) 
  Ši sriuba skaniausia su naturaliu vištienos sultiniu ir jei tik yra galimybė paskaninkite ją sultimis likusiomis nuo kepamos ar troškintos vištienos. Žinoma jos neturi būti apdegusios ar vien likę riebalai nuo kepimo. Jei turėsite tokių kepimo metu išsiskyrusių ir likusių sulčių, supilkite jas (tik be riebalų).

Jums reikės
700 ml. vištienos sultinio,
1/2 v.š. lydyto sviesto arba alyvuogių aliejaus,
1 nedidelio svogūno,
1- 2 sklitelių česnako,
3 didesnių morkų,
1/2 a.š. ciberžolės,
1/2 a.š. raudonosios paprikos dribsnių,
1/2 a.š. cukraus,
druskos, pipirų,
truputį keptos ar virtos vištienos. 

   Smulkiai supjaustytą svogūną ir česnaką pakepkite kartu su sviestu ar alyvuogių aliejumi. Kai svogūnai pagels sudėkite (geriau per 'burokinę' tarką) sutarkuotas morkas. Dar kepkite 2 min. Supilkite sultinį, įberkite truputį druskos ir cukraus. Suberkite raudonosios paprikos dribsnius, pipirus. 
  Virkite kol morkos visiškai suminkštės ir 'pasileis'. Baigiant virti suberkite ciberžolės miltelius.
  Supilstykite sriubą į lėkštes ir įdėkite po šaukštą smulkintos vištienos.
Jei norite galite sriubą paskaninti šlakeliu grietinėlės.



Sudėtingumas: paprasta

2016 m. spalio 22 d., šeštadienis

Menkė su pievagrybiais ir pomidorais



  Gera menkė tikrai labai skani žuvis ir nuo geros menkės virtuvė nesmirdi. Nepatikėjau, nes kad ir ji šviežia, bet kepant ar troškinant savo menkišką kvapą vis tik turi. Nepatikėjau, kol nepradėjau menkės pirkti "Lidl". Oi, sakysite ne lygis, tokioje parduotuvėje apsipirkinėti :-)))) Man iš tikro, tai nesvarbu lygis ar ne, bet skanios ir šviežios žuvies aš noriu. Tai, va, džiaugiuosi, kad pagaliau galiu gaminti ne vien mėsą.
Šį kartą nuostabus ir gana paprastas prancūziškas menkės receptas.

Jums 2- 3 porcijoms reikės,

apie 800 gr. menkės file,
100 g. pievagrybių,
2 pomidorų,
1 svogūno,
2 skiltelių česnako,
2 v.š. alyvuogių aliejaus,
1 v.š. sviesto,
1/2 taurės baltojo vyno,
1/2 a.š. čiobrelių,
druskos, pipirų.

Pakepkite susmulkintą svogūna ir česnaką aliejaus ir sviesto mišinyje. Suberkite supjaustytus pievagrybius ir juos 2-3 min. apkepkite. Tuomet sudėkite mažais kubeliais supjaustytus pomidorus. Viską išmaišykite, ant viršaus uždėkite žuvies gabaliukus, įpilkite vyno, užberkite druskos, pipirų ir čiobrelių.
Uždengę dangčiu troškinkite apie 10 - 15 min. priklausomai nuo menkės file storio.
Žuvį pateikite su virtomis bulvėmis ar bulvių koše.


Sudėtingumas: paprasta,
Receptas: Didžioji virtuvės knyga "ELLE'

2016 m. rugpjūčio 20 d., šeštadienis

Ranch'o padažas



  Iš tikro mano sumanymas buvo parašyti dar vieną receptą apie keptus žiedinius kopūstus su Ranch padažu. Bet šį kartą gavosi, kad pagal amerikietišką receptą paruošti kopūstai manęs nesužavėjo. Buvo eilinė amerikietiška makalynė apie kurią rašyti neverta. Bet padažas, kuris turėjo būti tik tarp kitko, žiediniams kopūstams paskaninti, man taip patiko, kad išskiriu jį į atskirą receptą. Visi pagiriamieji žodžiai šį kartą tik jam :-)
  Žinoma Ranch'o padažą galite nusipirkti parduotuvėje, bet jis niekada neprilygs namuose ruoštam. Tad, jums reikės

1 stikl. majonezo,
1/2 stikl. natūralaus jogurto ar grietinės,
2- 4 v.š. lydyto sviesto padažui sutirštinti,
3 a.š. saldaus čilli padažo (Sweet chilli souse)
1 a.š. Vorčesterio padažo,
1 a.š. vyno acto,
1 didelės česnako skiltelės,
2- 3 v.š. smulkintų petražolių,
2 v.š. smulkintų krapų,
1 a.š. 5 pipirų mišinio,
1/2 raudonosios paprikos miltelių,
1/8 a.š. maltų čilli pipirų,




  Visus produktus sumaišykite ir palikite valadai šaltai, kad skonis subręstų.
Padažą pateikite su grilio kepsniais, vištienos sparneliais ar kaip pagardą prie šviežių daržovių lazdelių. 

Sudėtingumas: paprasta
Receptas: iš interneto


2016 m. rugpjūčio 16 d., antradienis

Kepti kiaušiniai su žaliais žirneliais, dešra ir bekonu



Šį kartą sotūs ir nepaprastai skanūs pusryčiai pagal portugalų virtuvės šefą George Mendes.

 Jums reikės 
150 gr. bekono arba rūkytos šoninės,
1 nedidelio svogūno,
2 skiltelių česnako,
lauro lapo,
1 a.š. raudonosios paprikos dribsnių,
1 nedidelio pomidoro,
4 rūkytų dešrelių,
2 stikl. šviežių žirnelių (ne sezono metu naudokite šaldytus, bet jokiu būdu netiks konservuoti),
4 kiaušinių,
trupučio petražolių,
druskos,
aliejaus arba lydyto sviesto.

Keptuvėje apkepkite bekoną ar šoninę. Sudėkite smulkintus svogūnus ir česnaką. Viską kepkite kol svogūnai taps skaidrūs. Sudėkite kubeliais supjaustytus pomidorus, paprikos dribsnius, lauro lapą, griežinėliais supjaustytas dešreles ir kepkite dar 3 min.. Įpilkite truputį aliejaus ir suberkite žirnelius. Viską kepkite 2 min. 
Mentele padarykite keturias duobutes ir į jas įmuškite kiaušinius, užberkite druskos, uždenkite keptuvę dangčiu ir kepkite ne ilgiau kaip 8 min.. Prieš pateikiant užberkite petražolių.
Jei mėgstate nesukepusį kiaušinio trynį, troškinį su žirneliais išdėkite į lėkštes ir kiaušinius kepkite jau tuščioje keptuvėje, tik prieš tai įpilkite šiek tiek aliejaus ar sviesto, kad kiaušinai kepant nepridegtų. 

Sudėtingumas: vidutinis
Receptas: iš interneto

2016 m. birželio 17 d., penktadienis

Senos uogienės kakavinis tortas

  

                                    

  Sena, tai dar valgymui tinkama, tačiau pernykštė uogienė. Dabar kaip tik toks metas, kad galime peržiūrėti savo žiemos atsargų lentynas ir sunaudoti tai kas liko. Juk netrukus prasidės naujas konservavimo sezonas. 






1 stikl. uogienės,
2 kiaušinių,
1 stikl. cukraus,
1 stikl. grietinės,
2 stikl. miltų,
2 a.š. sodos,
3 v.š. tikros kakavos

kremas
600 gr. grietinės ( 35% riebumo ),
6- 8 v.š. cukraus,
1 nedidelės citrinos sulčių,
migdolų esencijos.

Kiaušinius išplakite su cukrumi. Sudėkite uogienę, miltus, grietinę, sodą (ją grietinėje užgesinkite), kakavą ir viską gerai išmaišykite. 
Į kepimo skardą esančią orkaitėje įtieskite kepimo popierių ir ištepkite kokoso aliejumi ar sviestu.
Išplaktą masę supilkite į kepimo skardą ir labai lygiai paskleiskite per visą plotą.. 
Kepkite prieš tai įkaitintoje 180 C orkaitėje 20- 33 min. arba kol iškeps.Iškepimo lygį patikrinkite pagaliuku.  
 
Kol biskvitas kepa pasiruoškite kremą.
Grietinę išplakite su cukrumi, kol cukrus ištirps. Supilkite citrinos sultis ir migdolų esenciją ir dar paplakite, kol grietinė pasidarys tiršta.

Kepinį atvėsinkite ir po to supjaustykite į tris dalis ir tas dalis dar padalinkite pusiau.. 
Patraukite kepinį su visu popieriumi nuo skardos, atsargiai apverskite ir nuimkite kepimo popierių. Pirmąjį gabaliuką dėkite ant lygaus paviršiaus ir aptepkite grietinės kremu.
Dėkite antrąjį gabaliuką ant apteptojo ir vėl jį aptepkite kremu. Taip sutepkite visus gabaliukus. Likusiu kremu aptepkite torto šonus.





Sudėtingumas: nėra sudėtinga
Receptas: močiutės rudasis tortas

2016 m. birželio 11 d., šeštadienis

Kepinti šparagai ir pievagrybiai

 
 
Jums reikės
ryšulėlio smidrų,
150 gr. pievagrybių,
1 mažo svogūno,
1- 2 česnako skiltelių, 
3 v.š. alyvuogių aliejaus
druskos,
maltų pipirų,
trupučio džiovinto peletrūno.

Nulaužykite nuo smidrų sumedėjusias dalis ir juos nuplaukite. Pievagrybius nuvalykite ir supjaustykite.
Su alyvuogių aliejumi apkepkite smulkintą svogūną ir česnaką. Sudėkite pievagrybius, smidrus, užberkite druskos ir kepkite uždengę dangčiu apie 7- 10 min. Kartas nuo karto truputį pamaišant. Baigiant kepti užberkite pipirų ir peletrūno.
Pateikite su kepta arba troškinta žuvimi arba vištienos krūtinėle.
 
Sudėtingumas: paprasta
Receptas: interneto kelių receptų rinkinys.

2016 m. birželio 9 d., ketvirtadienis

Šilti šparagai pagardinti moliūgų sėklomis



Jums reikės
300 gr. šparagų,
1 a.š. lydyto sviesto arba alyvuogių aliejaus,
1 v.š. moliūgų sėklų (vietoje jų galite naudoti migdolų drožles),
druskos.

padažui
1 a.š. garstyčių,
1 a.š. medaus,
1 v.š. citrinos sulčių.

Nulaužkite sumedėjusias šparagų dalis ir juos 3 min. apvirkite pasūdytame vandenyje.
Keptuvėje išlydykite sviestą ir dar 3 min.,apkepkite šparagus kartu suberkite ir moliūgų sėklas. Jei šparagai labai jauni (ploni) juos galite kepti iškarto neapvirę.
Kol šparagai kepa paruoškite padažą. Visas sudėtines dalis nurodytas recepte gerai išmaišykite.
Sudėkite šparagus ir moliūgų sėklas į lėkštę ir užpilkite padažu.
Šie šilti šparagai puikiai tiks prie keptos žuvies ar griliaus patiekalų.



Sudėtingumas: labai paprasta
Receptas: sudarytas iš kelių receptų rastų internete

2016 m. birželio 6 d., pirmadienis

Šparagų ir daržovių troškinys

 
 
  Po labai ilgos pertraukos aš vėl pradedu rašyti. Rašyti apie maistą, kas patiko ir kas ne restoranuose, kavinėse, ką naujo atradau, ką įdomaus ir žinoma skanaus gaminu.
  Šį kartą duoklę atiduodu šparagams. Dabar jų sezonas. Tad, nenustebkite, kad receptai su jais bus net keli.
 
Jums reikės
250 gr. jau nulaužytais koteliais šparagų,
100 gr. rūkytos šoninės (ją galite pakeisti 2 v.š. lydyto sviesto),
1 nedidelio svogūno,
2 morkų,
4 vidutinio dydžio šviežių bulvyčių,
5 pipirų mišinio,
druskos (jei naudosite karšto rūkymo šoninę).
 
  Supjaustytą kubeliais šoninę apkepkite, sudėkite svogūnus ir kepkite kol svogūnai taps skaidrūs. Sudėkite šiaudeliais pjaustytas morkas ir plonais griežinėliais supjaustytas bulves. Jei šoninė nėra sūri įberkite druskos. Uždenkite dangčiu ir troškinkite kartais vis pamaišydami.
  Kai bulvės suminkštės sudėkite perpjautus į 2- 3 dalis šparagus, įberkite pipirų. Dar bent 6 ar 10 min. patroškinkite, kad šparagai suminkštėtų, tačiau jie turi išlikti šiek tiek traškūs. 
  Pastaba: jei troškinys svyla- įpilkite šlakelį verdančio vandens.

Sudėtingumas: paprasta