2011 m. rugsėjo 21 d., trečiadienis

Lašišos karpačio


Labai paprastas karpačio receptas. Tik jau nebepamenu ar Vokietijoje, ar Italijoje ragautas.
  Jums reikėtų tik žinoti, kada į PC vežama šviežia lašiša. Nes geriausia apsidrausti ir valgyti ką tik atvežtą, šviežią žuvį. Tuo labiau, kad žuvis valgoma žalia, net jos nesūdant.

lašišos arba lašišinio upėtakio file (nedidelis gabalėlis),
rukolos,
parmezano sūrio,
ružavų pipirų žirmelių,
balsamico di Modena acto,
alyvuogių aliejus.

  Žuvį nuplaukite ir nusausinę  popieriniu rankšluosčiu, nulupkite odą. Išimkite esančius kaulus ir supjaustykite plonais griežinėliais. Ant lėkštės dėkite vieną sluoksnį žuvies, užberkite rukola, apšlakstykite balzamiko actu ir alyvuogių aliejumi. Ant viršaus užberkite šiek tiek ružavų pipiriukų ir bulvių skustuko pagalba pripjaustykite parmezano sūrio drožlių.

Sudėtingumas: lengva

2011 m. rugsėjo 16 d., penktadienis

Pomidoro Plum't


  Sakyčiau, kad tai iš tiesų geras padažas su kvailoku pavadinimu. Kiekvienais metais ruošdama atsargas žiemai (konservus) vis ieškau kažko naujo. Iš tikro labai patinka išbandyti naujus receptus, jei tik man jie "gerai skamba" skonio atžvilgiu.
    Pernai, kaip tik bandžiau šį padažą ir keliems draugams jį įdėjau dovanų degustacijai. Aišku, jei būčiau įvardinus jiems sudėtines dalis, keli tikrai būtų nusistatę prieš pomidorų ir slyvų su svogūnais derinį. Teko indelius "papuošti" užrašais "Pomidoro plumt". Padažo įvertinimai buvo puikūs, tad šį padažą verdu ir šiemet, o užrašą palieku beveik tą patį.

 Visi svoriai jau paruoštų (nuvalytų ir supjaustytų vaisių ir daržovių).
3 kg. pomidorų,
1,5 kg. vengrinių slyvų,
750 gr. svogūnų,
1 česnako galvutė,
6 v.š. cukraus,
3 v.š. druskos,
1 a.š. 5 pipirų mišinio,
šviežių bazilikų lapelių,
1/2 a.š. meduolių prieskonių,
aliejaus.

   Svogūnus ir česnakus nulupkite ir susmulkinkite. Slyvas nuplaukite ir perpjovę pusiau išimkite kauliukus. Pomidorus nuplaukite ir nulupę odeles supjaustykite skiltelėmis.
   Į storadugnį puodą įpilkite aliejaus ir kai jis įkais- suberkite svogūnus. Truputį juos pakepę suberkite smulkintą česnaką. Viską kepkite vis pamaišydami, kol svogūnai taps skaidrūs. Tada sudėkite slyvas ir suberkite cikrų bei druską. Viską sumaišykite ir uždengę dangčiu troškinkite. Per tą laiką sumalkite ar sutrinkite blenderiu pomidorus. Kai slyvos jau bus minkštos supilkite pomidorų masę ir jau atidengtame puode troškinkite apie 10- 15 min. Suberkite smulkintus baziliko lapelius ir visus likusius prieskonius.Sumažinkite kaitrą iki minimumo ir blenderio pagalba visą puode esančią masę sutrinkite, kol visiškai nebesimatys slyvų, ir masė taps vienalytė. Tuomet padažą, dar kartą užvirinę ,jau galite supilstyti į sterilius stiklainius ir uždaryti dangteliais.
  Jei mėgstate "atvirą" česnako skonį jį berkite iki troškinimo pabaigos likus kelioms minutėms.

Sudėtingumas: paprasta
Receptas: pagrindinės sudedamosios dalys iš žurnalo "Darbštuolė" spec. priedo Konservavimas 2006m

2011 m. rugsėjo 15 d., ketvirtadienis

Lietiniai su bananais ir šokoladu (prancūzų virtuvė)


  Tokius blynelius prieš daugelį metų teko valgyti sidinėjant garsiajame Courchevel'yje (Prancūzijoje). Žinoma, tada dar jis nebuvo skandalingai "okupuotas" rusų turistų, nors Rusijos TV didžiųjų žvaigždžių jau buvo galima sutikti, ir ne vieną.
  Ten, tik nusileidus nuo kalno, yra toks restoranėlis  (atrodo "Le Tremplin Restaurant"). Jame tarp visų valgomų gėrybių dar ir kepa įvairius blynelius. Įdarų pasirinkimas tikrai nemažas ir kas smagiausia, kad juos kepa tau matant. Taigi, tu visą kepimo eigą gali matyti, žinoma jei tik sėdi restorano viduje. Mūsų moteriškoji kompanijos dalis kažkaip vis už tų Crêpes aux bananes et au chocolat  užsikabindavome.  Crêpes Suzette tą kart nebuvo taip populiaru tarp mūsų. Tikriausiai ne tokie sotūs pasirodė ;-)))

  Į lietinių tešlą kartu su pienu buvo pilama ir truputis mineralinio vandens, bet aš lietiniams tešlą darau visada vienodą:
Lietiniams ( 9 vnt.) reikės:
3 kiaušinių (didelių),
0.5 l. pieno,
150 gr. miltų,
2 a.š.cukraus,
truputis druskos,
vanilinio cukraus.
aliejaus ar lydyto sviesto blynų kepimui.

įdarui:
4 bananų,
plytelės juodojo šokolado (žinoma galite  naudoti ir pienišką šokoladą)
keli v.š. pieno.

  Visus produktus lengvai išmaišykite mikseriu ir leiskite kelias minutes tešlai pastovėti. Kepkite blynus tik gerai įkaitintoje keptuvėje.
  Bananus pjaustykite plonais griežinėliais ir kiekvienam blynui dėkite po 1/2 supjaustyto banano. Taip pat šalia bananų griežinėlių įmeskite po kelis mažus sutrupinto šokolado gabalėlius. Blynus sulankstykite ir kepkite prieš tai įkaitintoje keptuvėje gražai apkepant iš abiejų pusių.
  Kol blyneliai kepa karščiui atspariame inde sumaišykite sutrupintą šokoladą su trupuču pieno. Viską pašildykite maišydami kol gausis vientisa šokoladinė masė-padažas.
  Iškeptus blynelius  apliekite šokolado padažu. Dalį to padažo pateikite atskiroje padažinėje, nes jo tikrai visi užsipils pakartotinai. Ir jokių grietinių, gietinėlių ar kitokių uogų. Na, nebent  po dumplainį papuošimui ir pasiskanavimui.

Sudėtingumas: vidutinis

2011 m. rugsėjo 13 d., antradienis

Obuolienės

  Šį kartą viskas apie obuolienes. Ir žinoma vėl keletas receptų viename lape.
Kadangi obuolių stygiaus mūsų sode niekuomet nebūna, tai išvirtos vienos rūšies obuolienės tikriausiai niekas tiek daug nesuvalgytų. Tad, kiekvienais metais vis tenka atrasti kažką naujo "obuolienių pasaulyje" :-)))
   Keletas pastebėjimų apie obuolius. Kartais obuoliai būna nelabai skanūs, tad jei iš jų virsite obuolienes, rinkitės labai kvapnius priedus prie jų. Pvz. apelsinus, ar laimą su imbieru arba mėtas. Galite taip pat obuolius maišyti su kriaušėmis, slyvomis ar nektarinais. Kai kurios obuolių rūšys net ilgai verdant nesuverda ir išlieka tvarkingais gabaliukais. Tokie obuoliai puikiai tiks virti labai saldžioms obuolienėms, kad ir su mėtomis ar laimu. Man patinka tokie saldūs obuolių gabaliukai prie juodos arbatos be cukraus. Pabandykite taip konservuoti į mažus indelius kaip "delikatesą", o ne obuolienę.Tik tada cukraus reikėtų dėti truputį daugiau.
   Kad išvirtos obuolienės būtų tyrelės pavidalu, nelaikykite obuolių užpylę cukrumi per naktį, virkite obuolius iš karto. Gal tik kokią mažą stiklinėlę vandens įpilkite, kad būtų skysčio virimo pradžioje. Dar galima virimo pabaigoje ir su blenderiu pasidarbuoti,  viską sutrinant iki vientisos masės.

Obuolienė su šilauogėmis


Šiemet atrastas puikus obuolių ir šilauogių duetas. Vien šilauogių džemas nėra kažkuo ypatingas, jam trūksta aromato ir skonio intensyvumo, tačiau sumaišius šilauoges su obuoliais tarsi viskas ima tobulai derėti.

Šiai obuolienei reikės
2 kg. jau nuluptų ir supjaustytų obuolių,
1 kg. šilauogių,
1.2- 1.5 kg. cukraus (priklausomai nuo obuolių saldumo),
2 cinamono lazdelės, 
2 vanilės ankštys,

 Obuolius užpilkite cukrumi ir palikite per naktį vėsiai. 
Į verdamą obuolienę sumeskite cinamono lazdeles ir vanilės ankštis. Virkite, vis pamaišydami, apie 20–25 min. arba tol, kol obuoliai taps minkšti. Tuomet suberkite šilauoges ir dar obuolienę pavirkite 7-- 10 min.
Prieš baigdami virti išimkite cinamono lazdeles ir vanilės ankštis. Jei naudosite maltą cinamoną ir vanilinį cukrų – jų įberkite prieš obuolienei baigiant virti.
Supilstykite obuolienę į sandariai uždaromus stiklainius.



Klasikinė obuolienė

 


4 kg. obuolių (jau nuluptų, išskobtų ir supjaustytų),
1 - 1.5 kg. cukraus (kiekis priklauso nuo obuolių saldumo, ragaukite virdami ir jei reikia pilkite cukraus daugiau)
2 cinamono lazdelės,
vanilinio cukraus.

  Į storadugnį puodą sudėkite obuolius, cukrų ir cinamono lazdeles. Virkite ant vidutinės kaitros vis pamaišydami. Paragaukite ar netrūksta cukraus. Tam į nedidelę lėkštelę įsipilkite šaukštą obuolienės ir jai pravėsus paragaukite. Kai obuoliai suminkštės sudėkite vanilinį cukrų ir jei naudojate paprastą cinamoną vietoje lazdelių- suberkite ir jį.  Dar karštą obuolienę supilstykite į iškaitintus stiklianius ir užsukite steriliais dangteliais.

Obuolienė su apelsinais





3 kg. obuolių (jau nuluptų, išskobtų ir supjaustytų),
6 dideli apelsinai,
apie 1 - 1.5 kg. cukraus,
1 a.š. cinamono arba 2 cinamono lazdelės,
vanilinio cukraus,
1/2 a.š. meduolių prieskonių.

  Į storadugnį puodą sudėkite obuolius, cukrų ir cinamono lazdeles. Virkite ant vidutinės kaitros vis pamaišydami. Kol verda obuoliai, nuplaukite gerai apelsinus ir nuo 3- 4 apelsinų nutarkuokite žievelę. Sumeskite ją virti kartu su obuoliais.  Nulupkite visus apelsinus ir sumalkite juos mėsmale. Visą apelsinų masę supilkite į verdamus obuolius ir dar pavirkite bent 15-  20 min. Pabaigoje suberkite vanilinį cukrų ir meduolių prieskonius. Karštą obuolienę supilstykite į iškaitintus stiklianius ir užsukite steriliais dangteliais.

Obuolienė su laimu ir imbieru




4 kg. obuolių (jau nuluptų, išskobtų ir supjaustytų),
apie 1- 1.5 kg cukraus,
6 laimai,
60- 80 gr. šviežio imbiero šaknies.

   Į storadugnį puodą sudėkite obuolius, cukrų. Virkite ant vidutinės kaitros vis pamaišydami.Kol verda obuoliai nuplaukite gerai laimo vaisus ir nutarkuokite nuo 4-5 laimų žieveles. Sumeskite jas kartu su susmulkintu imbieru į obuolienę. Baigiant virti supilkite išspaustas laimo sultis. Viską supilstykite į iškaitintus stiklianius ir užsukite steriliais dangteliais.
   Šią obuolienę galite virti iš neįpatingo skonio arba iš nesukrentančių obuolių. Galite obuolius supjaustę gabalėliais užpilti cukrumi ir palaikyti per naktį vėsioje patalpoje. Tada verdant jie nesuvirs, o  išliks gabalėliais  Šiai obuolienei toks obuolių pavidalas labai tinka.

Obuolienė su mėtomis


4 kg. obuolių (jau nuluptų, išskobtų ir supjaustytų),
apie 1.5 kg cukraus (galima ir mažiau),
1-2 citrinų sultys,
1-2 indeliai (vazonėliai) mėtų šakelių.

  Į storadugnį puodą sudėkite obuolius, cukrų ir palaikykite per naktį vėsioje patalpoje. Kitą dieną atsiradusį sirupą nupilkite į platų puodą ir nuvirkite jį,  kol jo sumažės per pusę. Tada dar verdantį jį užpilkite ant obuolių sudėkite mėtas su visomis šakelėmis ir virkite ant vidutinės kaitros vis pamaišydami kol obuoliai suminkštės. Baigiant virti ištraukite mėtų šakeles, supilkite citrinų sultis ir gerai išmaišę išpilstyite į iškaitintus stiklainius.


Obuolienė su slyvomis


2 kg. obuolių (jau nuluptų, išskobtų ir supjaustytų),
2 kg. slyvų (jau be kauliukų ir supjaustytų per pusę),
1- 1.5 kg. cukraus (tai priklauso nuo obuolių ir slyvų saldumo),
2 a.š. džiovintų čiobrelių.

  Slyvas užpilkite cukrumi ir virkite ant labai nedidelės kaitros kol išsiskirs sultys, tada kaitrą padidinkite iki vidutinės. Sumeskite obuolius ir viską virkite nuolat pamaišydami. Paragaukite ar pakankamai yra cukraus. Baigiant virti, kada obuoliai ir slyvos tampa minkšti, suberkite čiobrelius, gerai išmaišykite ir supilstykite į iškaitiintus stiklainius.
  Ši obuolienė su slyvomis puikiai tinka prie keptos paukštienos ar stirnienos, todėl cukraus nedėkite per daug. Ir man skaniau, kai į ją dedamos šviesesnės slyvos. Bet galite dėti ir pačias tamsiausias, tik jų kiekį sumažinkite bent 200 gr. ir viskas bus gerai.

Sudėtingumas: paprasta

2011 m. rugsėjo 12 d., pirmadienis

Dvejopai marinuota kepta ant žarijų veršienos file

 
  Iš tikro, taip kepti jūs galite ne tik veršienos file, bet ir kiaulienos vidinę išpjovą. Ir kepti nebūtinai ant laužo, galima kepti orkaitėje ar keptuvėje. Veršiena bus skanesnė bus jei jos  pilnai neiškepsite. Iškepimo lygis gali būti vidutinis (medium). Bet kiaulieną ar vištieną reikia iškepti pilnai.
  Aš kepiau dvi veršienos vidines išpjovas su skirtingais marinatais, nes norėjosi paragauti abu variantus vienu metu. Ir žinoma palyginti skonius.

Citrinos, medaus, garstyčių marinatas

1/3 stikl. medaus,
1/4 stikl. naturalių apelsinų sulčių,
1/4 stikl. alyvuogių aliejaus,
3 v.š  Dijono garstyčių (grūdėtų),
2 v.š. vyno acto,
1/4 a.š. druskos,
1/4 a.š. maltų pipirų.

  Papildomai galite pridėti:
azijietiškam citrinos, medaus, garstyčių marinatui: 1/2 a.š raudonųjų pipirų ir 1/4 a.š. tamsaus sezamų aliejaus.
žolelių, citrinos, medaus, garstyčių marinatui: 1 v.š. šviežio raudonėlio arba 1 v.š. šviežių čiobrelių.

  Visi šie marinatai tiks paukštienai, veršienai, kiaulienai ir žuviai marinuoti.

  Visus komponentus sumaišykite ir supylę į plastikinį maišelį sudėkite paruoštą mėsą. Man labai patiko sūlomas variantas marinuojamą mėsą dėti į storesnio plastiko maišelius, skirtus maistui laikyti. Marinuokite mėsą bent jau keletą valandų.

Viskio marinatas

6 v.š. sojos padažo,
1/4 stikl. viskio (galite naudoti ir brendį)
2 v.š. Vorčesterio padažo,
2 v.š. vandens,
2 v.š. alyvuogių aliejaus,
2 česnako skiltelės (susmulkintos),
1 ir 1/2 v.š. rudojo cukraus,
1 v.š. pipirų mišinio (nepilnas)
1/4 a.š. malto imbiero.

  Visus komponentus sumaišykite ir supylę į indą sumaišykite su mėsa. Marinuokite mėsą bent jau keletą valandų.
  Šis marinatas man pasirodė daugiau tinkamas kiaulienai ir jautienai marinuoti.

Sudėtingumas: paprasta
Receptas: iš žurnalo "Southern Living" specialiaus priedo "Ultimate Grilling & BBQ Guide"

2011 m. rugsėjo 8 d., ketvirtadienis

Slyvų džemai

Kad receptų gausoje niekas nepasimestų apie kelių rūšių slyvienes iš kart čia- viename puslapyje.


Tobula slyvienė

4 kg. jau be kauliukų slyvų,
apie 2 kg. cukraus,
20 slyvų kauliukų branduolių,
2 cinamono lazdelės,
vanilinio cukraus.

   Slyvas nuplaukite ir perpjovę  jas pusiau išimkite kauliukus. Užpilkite slyvas cukrumi ir palikite šaltoje vietoje per naktį. Iš 20 kauliukų, plaktuko pagalba perskėlę kiautą, išimkite branduolius. Pasidėkite juos taip pat šaltai .
   Kitą dieną užkaiskite puodą su slyvomis ir pradėkite virti.  Atskirame puodelyje užkaiskite nedidelį vandens kiekį ir kai jis užvirs, sumeskite branduolius. Juos virkite 5 min. po to vandenį nuo branduolių nupilkite. Sudėkite juos į marlės skiautelę, suriškite ją tvirtai ir sumeskite kartu su slyvomis. Slyvieną virkite apie 30 min. arba kol slyvos bus minkštos (pasėmę iš puodo ir įsidėję į lėkštelę paragaukite). Taip pat ragauti reikėtų ir nusistatant saldumą. Juk tas nurodytas cukraus kiekis labai kintantis, priklausomai nuo slyvų rūšies ir jų rūgštumo.
   Jei nemėgstate labai skystos slyvienės galite maišyti per pusę paprastą cukrų su uogieniu cukrumi. Arba eiti naturaliu keliu ir užvirus slyvoms, dalį esančio sirupo nupilti į kitą puodą ir jį nuvirinti atskirai ant stiprios ugnies. Kai sirupo kiekis sumažės per pusę- supilkite jį atgal, kur verda slyvienė. Kai slyvos bus minkštos (išvirę), suberkite vanilinį cukrų išmaišykite ir paragaukite. Jei viskas su skoniu gerai- išimkite cinamono lazdeles ir maišelį su branduoliais. Supilstykite slyvienę į sterilius stiklainius ir uždarykite dangteliais. Jei naudosite maltą cinamoną berkite jį virimo pabaigoje kartu su vaniliniu cukrumi.

  Laikant slyvas keletą valandų užpiltas cukrumi, jos visiškai nesuverda. ir išlieka tvarkingomis puselėmis slyvienėje. Tačiau jei jums tokia esančių gabaliukų forma slyvienėje nepatinka, nelaikykite jų keletą valandų užpiltų cukrumi. Virkite slyvienę iš karto.
  Ir dar, jei norite kad slyvienė būtų, kaip piure- išvirus iškart sutrinkite viską blenderiu. Po to dar užvirinkite ir supilstykite į stiklainius.

Slyvų džemas su šokoladu




2 kg. slyvų be kauliukų,
apie 1 kg. cukraus,
50-100 gr. juodojo arba baltojo šokolado,
cinamono ir vanilinio cukraus.

   Perpjaukite slyvas pusiau ir išimkite kauliukus. Slyvas užberkite cukrumi ir ant lėtos kaitros pradėkite virti. Kai atsiras pakankamai skysčio kaitrą padidinkite ir virkite apie 30 min. arba kol slyvos išsileis. Ir jų odelė taps minkšta.
  Baigus virti suberkite sulaužytą mažais gabaliukias šokoladą, įberkite cinamono ir vanilinio cukraus. Viską gerai išmaišykite ir supilstykite į sterilius stiklainius.

Slyvų džemas su graikiškais riešutais




2 kg. slyvų be kauliukų,
apie 1 kg. cukraus,
200 gr. graikiškų riešutų,
cinamono ir vanilinio cukraus.
  Perpjaukite slyvas pusiau ir išimkite kauliukus. Slyvas užberkite cukrumi ir jei norite, kad slyvos būtų gabaliukais palaikykite jas per naktį. (manau šitam atvejui taip būtų geriausia). Bet galite virti tuoj pat. Kol slyvos verda pakepinkite lengvai graikiškus riešutus. Baigiant virti maždaug po 30 min. suberkite riešutus, išmaišykite, leiskite dar kelias minutes pavirti ir sudėkite visą masę į stiklainius.
Sudėtingumas: paprasta

2011 m. rugsėjo 6 d., antradienis

Marinuotos daržovės žiemai


Pagal šį receptą daržovės būna salstelėjusios su maloniai juntama rūgštele. Panašios, į marinuotas vokiškas salotas.

1 kg. morkų,
1 kg. paprikų,
1 kg. svogūnų,
1 kg. agurkų,
marinatui:
2 stikl. (500 ml) vyno acto 6 %,
2 stikl. cukraus,
2 stikl. vandens,
2 v.š. druskos,
po 6- 8 kvepiančiųjų ir juodųjų pipirų žirnelius,
šiek tiek aliejaus.

  Visas daržoves susmulkiname norimo dydžio gabaliukais. Aš morkas ir agurkus pjaustau griežinėliais, svogūnus renkuosi super mažo dydžio ir juos pjaustau į keturias dalis, bet galima imti didesnius ir pjaustyti "plunksnelėmis", ar paprasčiausiai, kaip norite. Paprikas supjaustykite kubeliais ar šiaudeliais.
Iš visų sudėtinių dalių, išskyrus actą, užvirkite marinatą. Aliejaus įpilkite truputį, kokius 5-6 v.š.. Kai marinatas užvirs, į jį meskite pirmiausiai morkas. Pavirkite jas uždengtame puode 3 min. tada sumeskite papriką, išmaišykite ir vėl uždengę puodą virkite 4 minutes. Po to suberkite svogūnus, o po 2- min. agurkus. Viską išmaišykite ir uždengę puodą leiskite  daržovėms užvirti. Pažiūrėkite ar minkštos morkos ir paprikos. Jei- taip supilkite vyno actą, užvirnkite.Dėkite daržoves į stiklainius ir kiekvieną ką tik pridėtą daržovių indelį užsukite steriliu dangteliu.


 Sudėtingumas vidutinis

2011 m. rugsėjo 4 d., sekmadienis

Hamburgeriai


  Astos iš "Kai  nori valgyti" įkvėpta šiandiena dariau hamburgerius. Dariau "tikrus". Tikrus ta prasme, kad pilnai vadovavausi amerikietiško žurnalo "Southern Living" specialiu priedu "Ultimate Grilling & BBQ Guide". Ir dabar galiu drąsiai pasakyti, kad hamburgeriai yra visai geras maistas. Ypač kai pats susimali mėsą ir žinai, kad viskas labai natūralu. Na, bandelė buvo "Vilniaus duonos" :-)))  Bet majonezas- naminis, daržovės- iš kaimynų daržo (gautos dovanų).
 O dabar jau- apie pačius hamburgerius. Pagrinde hamburgeriams mėsos paplotėliai kepami iš maltos jautienos, vištienos ar kalakuto. Rečiau iš žuvies.

Pagrindinis receptas būtų:
jautiena,
košerinė druska,
ką tik sumalti pipirai.
Be to galima įdėti daržovių sultinyje mirkyto batono ir kiaušinio.

  Viskas suminkoma ir iš faršo formuojami labai ploni paplotėliai, ne storesni nei 1 cm.. Jie turi būti 1/3 didesni už bandeles, nes kepant jų dydis sumažėja. Dar vienas labai svarbus dalykas, paplotėlius reikėtų suformuoti kuo plonesnius su ryškiai įspaustu viduriu. Ne maža duobute centre, o visa duobe. Tam, kad kepant jų viršus neiškiltų, kaip kokiems kotletams. Ir dar- negalima jų spausti rankomis ar mentele, kai sudedate juos į keptuvę. Minkote kiek tik norite rankomis kol jie jūsų delne ar ant stalo, bet keptuvėje- tabu.
  Amerikiečiai hamburgerius (iš jautienos), kaip ir steikus skirsto į tris iškepimo lygius: lengvas, vidutinis, pilnai iškepęs. Kepti reikia iš abiejų pusių. Pradžioje ant stipresnės kaitros, kol apkepsite abi puses, vėliau kaitrą sumažinkite iki vidutinės. Pilnai iškepęs bus- kai iš duobutės nebesiskirs raudonos sultys.

Klasikinis jautienos hamburgeris

jautienos,
pipirų mišinio,
druskos
jei norite daržovių sultinyje mirkyta bandelė ir kiaušinis,

hamburgeriams skirtos bandelės,
fermentinio siūrio,
pomidorų,
saldžių svogūnų,
salotų lapų,
majonezo

  Visas daržoves pasiruoškite iš anksto, t.y. dar prieš mėsos kepimą. Pomidorus, svogūnus ir sūrį supjaustykite labai plonais giežinėliais. Kai mėsos paplotėliai tuoj, tuoj iškeps mikrobangų krosnelėje kelias sekundes pasišildykite bandeles. Apatinę bandelės dalį užtepkite majonezu, dėkite ant jos sulankstytą salotos lapą, pomidorą, svogūno kelis žiedelius, karštą mėsos paplotėlį. Ant jo uždėkite sūrio ir užvožkite bandele. Kad ir kokio aukščio jis jums pasirodys, bet suėmę abiem rankomis jį tikrai suvalgysite. Ir tikrai, tokį tirpstatį burnoje hamburgerį suvalgysite ne vieną.



Tailandietiškas vištienos burgeris

500 gr. vištienos (be odos),
1/4 stikl. susmulkintų kalendros lapelių,
1-2 v.š. azijietiško česnakų- čili padažo,
1 a.š. laimo tarkuotos žievelės,
keli svogūnų laiškai,
druskos.

  Viską sumaišykite su malta vištiena ir kepkite kaip paprastus hamburgerių mėsos paplotėlius. Pateikite su salotomis tarp bandelių ir su kokiu nors saldžai aštriu  ar sojos padažu.
  Tokiame marinate galima marinuoti ir nemaltą vištieną. O ją paprasčiausiai išsikepti ją ant laužo ir pateikti kaip kepsnį. Beje, aštrus paprikų pagardas čia taip pat labai tiks.

Kalakutienos burgeris su žalumynais

500 gr. kalakutienos be odos,
1/4 stikl. smulkinto baziliko lapų,
2 a.š. tarkuotos cirtinos žievelės,
maža česnako skiltelė,
druskos,
salotų lapų,
pomidorų,
saldžių svogūnų,
špinatų lapelų,
majonezo,
hamburgerių bandelių.

  Maltą kalakutieną sumaišyti su 2- 5 eilutėje išvardintais komponentais. Iškepti kaip įprastus mėsos paplotėlius hamburgeriams. Ir susluoksniuoti su likusiomis daržovėmis.

Sudėtingumas: paprasta
Receptai: iš žurnalo "Southern Living" specialiaus priedo "Ultimate Grilling & BBQ Guide"

2011 m. rugsėjo 2 d., penktadienis

Šurpa- uzkekiška sriuba


    Rugsėjį pradedu rimta ir sočia sriuba. Žinoma, šią sriubą verdant visai nebūtina rudens laukti, bet man jau taip sutapo. Šurpa man visada primena  dviračius ir šiltus draugiškus pasisėdėjimus.  Mes turime nuostabią tradiciją  kiekvienais metais būnant Ignalinoje ir su dviračiais važinėjant nevisai lengvais keliukais, pirmąją žygio dieną užsukti į mūsų draugų sodybą valgyti būtent Šurpos. Rašau didžiąja raide, nes Dainos ant laužo išvirta sriuba yra iš tiesų tobula. Ir tikrai yra be galo gera jausti kaip ši karšta, kvapni sriuba suteikia jėgų pavargusiam kūnui...


  Paprastai šurpa verdama iš avienos, bet drąsiai galite virti iš jautienos ir tikrai nenusivilsite.
Tad, tai ko jums reikės:
500 gr. avienos ar jautienos,
500 gr. bulvių.
3 svogūnai,
200gr. morkų,
1 bulgariška paprika (tiks ir raudona paprika),
2 pomidorai,
1 galvutė česnakų,
100 gr. aliejaus,
šviežios kalendros, petražolių, krapų.
druskos, pipirų, keli lauro lapai, prieskonių mėsai.

   Visus produktus reikalingus šiai sriubai pasiruoškite iš anksto, mat pačioje pradžioje veiksmas vyksta gan įtemptai. Ir nuo puodo nereikėtų atsitraukti. Mėsą supjaustykite kubeliais. Svogūnus susmulkinate, česnaką nulupate, jį galite dėti ir skiltelėmis, ir susmulkintą. Nuskustas morkas supjaustote šiaudeliais. Papriką ir pomidorus kubeliais, tik pomidorus prieš tai reiktų nulupti.
  Gerai įkaitintame aliejuje kepkite mėsą. Kaitra šiuo momentu turi būti didelė. Maišykite. Kai mėsa iš visų pusių apskrus sudėkite supjaustytus svogūnus. Vėl vis pamaišykite, kai svogūnai bus permatomi, suberkite morkas. Kepdami vis pamaišykite. Kai jų tūris sumažės ir jos taps beveik minkštos sudėkite pomidorus. Vis kepkite kartas nuo karto pamaišydami. Sudėkite papriką ir česnakus. Po kelių minučių įpilkite verdančio vandens, jo pilkite tiek, kad būtų per gerą pirštą virš mėsos ir daržovių. Kaitrą sumažinkite, uždenkite puodą ir kurį laiką galite būti laisvi.
   Kai mėsa bus beveik minkšta sudėkite stambiai supjaustytas bulves, įberkite druskos, įmeskite lauro lapus. Įpilkite dar verdančio vandens, kad jau būtų taip, kaip sriubai. Virkite bent jau pusvalandį arba kol mėsa ir bulvės bus išvirę. Likus kelioms minutėmas iki virimo pabaigos suberkite pipirus ir kitus prieskonius, bei susmulkintus žalumynus.



 Manoji šurpa gavosi šiek tiek tirštesnė, nes virimo pabaigoje vandens pyliau mažiau, kad gautusi kažkas tarp sriubos ir antrojo patiekalo.

Sudėtingumas: vidutinis