2011 m. kovo 31 d., ketvirtadienis

Paltusas ar uotas su pesto aptepu


   Pasikartosiu, kad genialumas paprastume. Šiandiena skubiai teko pasiieškoti uoto ar paltuso recepto. Aišku, net nelindau į savo knygas, o pasiklioviau visagaliu Googlle :-) (kaip vaikai sako: Googlle gali atsakyti į visus užduotus klausimus, reikia mokėti tik rašyti ir skaityti). Meniu perskaityti moku keliomis kalbomis, tų kalbų net nemokėdama, tai ką reiškia pasiknisti internete. Bet kaip kartais nutinka, laiko stoka privertė viską  tik permesti akimis kas ką siūlo iš uoto ar paltuso pagaminti. Lietuvių tinklapiuose- keista, bet sakyčiau tyluma. Permečiau kažką anglų kalba ir sugalvojau miksą. "A la itališkai" iš kelių receptų. Galiu pasakyti, kad gera žuvis tas paltusas (o gal uotas). Skaniai gavosi ir sakyčiau greitai, jokių didelių pastangų.

1 didelis uotas ar paltusas,
vynuoginių pomidorų, (galite naudoti paprastus, tik juos reikės perpjauti į kelias dalis)
pesto padažo,
džiovintų pomidorų,
1/4 citrinos sulčių,
druskos,
truputis lydyto sviesto,
truputį balto vyno.

  Kadangi žuvis buvo tikrai nemaža, tai nuvaliusi ją (nuvalyti labai smulkius žvynelius- su peiliu juokų darbas, su geromis žirklėmis nukirpti pelekus irgi lengva, na dar viduje išvalti reiktų- jei ką rasite). Žuvį supjausčiau 5-6 cm. gabalais per visą žuvį. Ant žuvies išspaudžiau citrinos sulčių, užbėriau truputį druskos. Į kepimo skardą įdėjau kepimo groteles, ant jų ištiesia aliuminio foliją. Kraštai folijos liko pakelti, kad kepant atsiradę sultys neišbėgtų. ant folijos patrupinau truptį lydyto sviesto gabalėlių ir sudėjau ruoželiais supjaustytus džiovintus pomidorus. Žuvies gabalėlius aptepiau pesto padažu ( aptepkite baltą žuvies dalį, tiek kiek norite ). Na, ir į orkaitę. Karštą, įkaitintą net iki 240C. Kaip žuviai tai man pasirodė ryškiai per daug, bet jei visi rašo, kad taip reikia - paklausiau. Kepti tokiame karštyje reikia 20 min. po to karštį sumažianu iki 180C ir dar 5 min. pakepiau. Dabar dar apie vyną ir pomidorus. Vyno truputį šliukštelėjau po 10 kepimo minučių, o pomidorus subėriau dar po 5 min. Žuvis gavosi tikrai gero skonio.


Sudėtingumas: paprasta

2011 m. kovo 29 d., antradienis

Lietiniai blynai

Šį kartą apie lietinius blynus. Visą laiką juos kepdavau iš akies maišydama produktus. Bet paprašymas recepto privertė viską imti ir pamatuoti.  Kažkodėl mano lietinių receptas visada vienodas, aš labai konservatyvi šiuo klausimu. Turiu man patinkantį receptą ir nebandau kitų. Gal būt, ateityje išbandysiu kažką naujo. Keičiasi tik mano lietinių įdarai. Vat, čia aš atvira permainoms, gan dažnoms permainoms...
Šį kartą keli nesaldūs lietinių įdarai ir pats lietinių receptas.
Lietiniams ( 9 vnt.) reikės:
3 kiaušinių (didelių),
0.5 l. pieno,
150 gr. miltų,
truputis druskos ir cukraus,
aliejaus ar lydyto sviesto blynų kepimui.
Visus produktus lengvai išmaišykite mikseriu ir leiskite kelias minutes tešlai pastovėti. Kepkite blynus tik gerai įkaitintoje keptuvėje.
Mėsos įdaras
Geriausiai lietiniams tinka mėsa nuo kauliukų. Tokia mėsa nebūna niekada sausa. Ir skaniausi lietiniai su vištiena arba jautiena.
Virtą mėsą atskirkite nuo odelių ir visokių kremzlių, jei jų mėsoje yra. Mėsą sumalkite, įberkite pipirų, jei reikia druskos. Galite įdėti susmulkintų pakepintų svogūnų. Jei mėsa sausa- į ją įpilkite šiek tiek sultinio. Taip pat galite įdėti žalią kiaušinį ir viską gerai permaišius įdaryti šiuo įdaru lietinius. Tačiau, jei dėsite žalią  kiaušinį nepatingėkite ilgėliau pakepti lietinių, kad viduje esntis kiaušinis tikrai perkaistų.
Lietinius pateikite su sultiniu arba su grietinės sviesto padažu (jis bus šių receptų apačioje).

Kumpio, sūrio ir agurkų įdaras
Taip, skamba gal kam ir netikėtai. Bet patikėkite- verta pabandyti! Įdarui naudoju karšto rūkymo kumpį, fermentinį sūrį ir marinuotus arba raugintus agurkus (pastarųjų dedu labai nedaug, bet jų tikrai reikia). Viską supjaustykite plonais šiaudeliais.
Šiuos lietinius pateikite tik su gabalėliu išlydyto sviesto.


Grybų įdaras
Pats paprasčiausias įdaras, tai smulkinti svogūnai pakepinami ir kai jie tampa skaidrūs, sudedami smulkinti pievagybiai. Įberiame druskos, krapų ir pipirų. Kepiname kol nebelieka  skysčio.
Patiekti galite su grietinės ir lydyto sūrio padažu.
Įdarui galite naudoti ir šviežius ar šaldytus miško grybus. Labai vykę lietiniai būna su voveraitėmis. Čia su tomis, kur ant žemės auga, o ne šakomis šokinėja. Voveraičių nereikia apvirti, jas ruoškite taip, kaip pievagrybius. Kai visas skystis kepant išgaruos- jos bus paruoštos. Nepamirškite užberti krapų. Tačiau, prie lietinių su miško grybais, užteks paprasto grietinės ir sviesto padažo. Nebūtina tokį tobulą skonį užmušti dar kažkuo.

Lietiniai su lašiša ar ikra
Čia jau nebe įdaras, o tik priedas prie apkeptų lietinių. Keli griežinėliai rūkytos ar sūdytos lašišos puikiai dera su bet kokias blynais. Vietoje lašišos galite naudoti raudonuosius ikrus. Pateikite tik su grietine ir bus nuostabu!

Grietinės sviesto padažas
Nedideliame inde ištirpinkite truputį sviesto ir įdėkite Dvaro 40% riebumo grietinės (1 a.š. x 4-5 v.š.) . Pakaitinkite, bet neleiskite užvirti.
Atleiskite, kad rekomenduoju tokią riebią grietinę, bet geriau kokybiško produkto mažiau, negu su kitokiu produktu sugadinti padažą. 
Dar vienas patarimas, jei lietinių susirinko valgyti nemažas išalkusiųjų būrys. Nebūtina jums vargti juos apkepinėjant po kelis keptuvėje. Naudokitės orkaite. Į orkaitėje esančią skardą įtieskite kepimo popierių, užberkite nedidelius lydyto sviesto gabalėlius ir sudėkite lietinius. Ant viršaus kiekvieno dar uždėkite po labai mažą lydyto sviesto gabalėlį.
Sudėtingumas: vidutinis

2011 m. kovo 28 d., pirmadienis

Žalios salotos su kuo tik norite....

  Kelionės yra puikus dalykas, ypač- jei jose atrandi begalę naujų receptų ar bent jau įdėjų. Albumas pilnas ne tik malonių prisiminimų apie puikiai praleistą laiką bet ir ... patiekalų nuotraukų. Užrašų lapuose- receptai ar bent jau sudėtinės patiekalų dalys... Tačiau ir namuose, tarp išvykimų gaminti patiekalai vis laukia savo eilės būti aprašyti. O man vis pritrūksta laiko paskelbti dienoraštyje kažką naujo. 
  Ir dabar rašau apie paprastas salotas. Greita, tikrai nesudėtinga. O ir produktai tokie, kokius turite pavasarį ir vasarą šaldytuve.
Žalios salotos (ledinės salotos, romaninių salotų, sultenių ar kitų panašių),
agurkai,
pomidorai,
paprika,
saliero stiebeliai,
poras,
žali pievagrybiai (rinkitės visiškai baltus ir labai šviežius, juos tik nulupkite ir nupjaukite truputį kotelio),
alyvuogės (juodos ar žalios).
Jei norite vietoje alyvuogių galite dėti konservuotus kukurūzus ir konservuotas pupeles.
  Padažas 2 asmenims: (čia tikriausiai visa svarba ir yra)
1/2 citrinos sulčių,
aliejaus, šiek tiek kiek daugiau negu citrinos sulčių,
1/3 a.š. druskos,
2 a.š. cukraus (jei salotas darote be žuvies, galite vietoje cukraus dėti medaus),  
1 a.š. švelnių garstyčių,
truputį viduržiemio jūros prieskonių (a la provans).
Visus padažo komponentus gerai išplakite desertine šakute ar šaukšteliu, kol padažas taps tirštas ir matinis. Toks padažas, jei jo pasidarysite daugiau, gali kelias dienas pastovėti šaldytuve.

 Visas daržoves nuplaukite, salotų lapus sulėšykite, kitas daržoves supjaustykite ir dėkite į lėkštes, kiekvienam individualiai. O ant viršaus uždėkite smulkinto konservuoto tuno aliejuje. Jei naudojate tuną savo sultyse, nupylę sultis galite tuną sumaišyti su majonezu (tik tada papipirinkite truputį).  Vietoje tuno galite naudoti atvėsusią, troškintą baltame vyne ar garuose lašišą.

  Salotas galite pateikti su konservuotomis sardinėmis (bet čia tiems kas mėgsta sardines)                        
  Arba vietoje žuvies galite uždėti sūrio su mėlynuoju pelėsiu gabalėlių.
Sudėtingumas: labai paprasta

2011 m. kovo 21 d., pirmadienis

Veršienos muštinukai su pelėsinio sūrio padažu


Pavasaris, ir šylant po truputį orams tikrai nebesinori jokių sunkių, sočių mėsos troškinių. Norisi kažko lengvesnio, bet visgi dar ne vasara ir vien tik su salotomis sotus nebūsi. Tad, šiek tiek lengviau, bet dar išlaikau tam tikrą šaltesnio periodo rimtumą. Šį patiekalą, jau daugelį metų gaminu.
Jums reikės:
veršienos nugarinės be kaulo, 
garstyčių, baltųjų pipirų ar tik pipirų mišinio,
bulvių,
morkų,
brokolio,
majonezo,
mėlynojo pelėsinio sūrio,
miltų ir aliejaus.
Nulupkite morkas ir bulves. Brokolį nuplaukite iš suskirstykite žiedinėlias. (na, morkas ir bulves taip pat nuplauti reikia, bet tai tik šiaip priminimas, juk patys gerai žinote- ką daryti nulupus daržoves). Supjaustykite morkas šiaudeliais ir kartu su brokoliais ištroškinkite. Įdealu būtų- garuose.  
Veršienos nugarinę supjaustome 0,5cm. storio gabalais ir išmušame (taip, kaip ruoštumėte karbonadus). Apibarstome pipirais ir plonai pirštais aptepame garstyčiomis. Jei jų neturite- tiek to, kartais nieko gaunasi ir be jų. Tik tada užberkite džiovintų daržovių ar žolelių prieskonių. Mėsos gabaliukus apvoliokite miltuose.  
Į įkaitintą orkaitę dėkite skardą kurioje nedideliame aliejaus kiekyje sudėtos skiltelėmis pjaustytos padruskintos bulvės. Įkaitintoje keptuvėje, taip pat nedideliame aliejaus kiekyje, apkepame iš abiejų pusių veršienos gabalėlius. Sudedame kartu su kepamomis bulvėmis. Mėsą po kokių 10-15 min. apverčiame ir dar truputį pakepame (apie 10 min.) Mėsa, įbedus šakute jaučiasi kada minkšta. Jei bulvės taip pat iškepę galima patiekalą pateikti. Tačiau, jei jūs bulves supjaustėte didesnėmis skiltelėmis ir šakute pabandžius jos dar neiškepė- o mėsa jau iškepusi galite mėsą išimti ir sudėję į dubenį palaikyti šiltai. Arba paprasčiausiai pakelkite ją ir užmeskite ant kepamų bulvių.  
Pateikite su trintu pelėsiniu sūriu sumaišytu su majonezu.
Sudėtingumas: paprasta

2011 m. kovo 20 d., sekmadienis

Ricottos sūrio desertas


  Gaivus ir lengvas sūrio desertas užklupus netikėtiems svečiams. Kas dar gerai, kad jis labai greitai pagaminamas ir nereikalauja jokių konditerinių išmanymų. Taigi, šį desertą gali pasigaminti net vaikai, kurie jau moka naudotis mikseriu.
   Keturioms porcijoms reikės:
250 gr. ricottos,
200 gr. grietinėlės (35% riebumo),
2 v.š.  cukraus,
keli lašai migdolų esencijos ar vanilinio cukraus,
uogų, vaisių ar paprasčiausiai jūsų mėgstamos uogienės.
   Grietinėlę išplakite su cukrumi, esencija ar vaniliniu cukrumi. Sudėkite ricottos sūrį ir dar gerai išmaišykite. Į taures sudėkite po kelis šaukštus plakinio. Dėkite smulkintų šviežių vaisių ar sezono metu esančias uogas. Kadangi dabar dar ne uogų metas aš užpyliau mėlynių uogienės. Galite dėti, bet kokią turimą ir jums patinkančią uogienę. Ant viršaus dar uždėkite po gerą šaukštą plakinio. Užberkite pakepintų migdolų drožlių. Skanaus :-)
Sudėtingumas: labai paprasta

2011 m. kovo 18 d., penktadienis

Kotletai ir bulvių košės sufle


Šiandiena prasisukau virtuvėje "su vėjeliu prancūziškai". Kažkur skaičiau, kad prancūzės niekada nepateikia vakarykčio maisto taip, kaip buvo vakar. Jos prie likusios keptos mėsos pateikia padažą ar dar kažką naujo sugalvoja. Taip ir aš, iš vakar keptų ir likusių nuo vakarienės kotletų ir bulvių košės pagaminau, ne, tiksliau būtų, "sukūriau naują patiekalą'. Čia kartais aš taip savo vyrą apgaudinėju :-)

Bulvių sufle
200 gr. bulvių košės,
1 kiaušinis,
2 v.š. tarkuoto parmezano sūrio, galite naudoti ir kitokį kietąjį sūrį,
truputis druskos ir muskato riešuto,
sviesto.
Bulvių košę sumaišiau su kiaušinio tryniu, parmezano sūriu ir muskato riešutu.  Baltymą išplakiau kartu su trupučiu druskos iki standžių putų. Atsargiai viską išmaišiau ir sudėjau į spec. kepimo formas. Tiesa, ant kepimo formelių dugno įdėjau po mažą gabalėlį sviesto. Kepiau orkaitėje 180C temperatūroje gal  15 min. Iškepimą patikrinau mediniu pagaliuku. Jei niekas prie jo nelimpa- iškepė.
Padažui prie kotletėlių aš naudojau džiovintus baravykų kotelius. Juos sulaužiau ir sumaliau kavamale. Į puodą įpyliau truputį vandens, įdėjau truputį sviesto, kelis v.š. "Dvaro" 40% riebumo grietinės ir subėriau maltus grybus. Galima naudoti šviežius grybus ar paprasčiausius pievagrybius. Tik juos nuvalius ir supjausčius reikėtų pakepinti svieste, o tik po to dėti grietinę ir jau iškeptus kotletus. Uždengus keletą minučių patroškinti ir pateikti su bulvių košės sufle. Ir dar kokių nors salotų reikėtų. Bet išlaikykite tradiciją "viskas kitaip" ir salotas pateikite kitokias, nei buvo vakar.
Tikriausiai dienoraštyje nereikėtų rašyti apie vakarykštį šildytą maistą. Bet juk kartais tikrai pasigaminame per daug ar valgančiųjų neatsiranda. Tad, gal geriau "patobulinti" truputį ir skaniai suvalgyti negu išmesti.
Sudėtingumas: paprasta

2011 m. kovo 17 d., ketvirtadienis

Keksiukai 4 x 4


Gėda man su saldumynais. Amžinai jie pas mane paskutinėje vietoje. Bet šį kartą būtinai turėjau  iškepti keksiukus, kiek gi galima klausytis mandagių prašymų. O neprisiruošiau, vis atidėliojau, nes paskutinį kartą gal prieš kokius metus juos kepiau. Vis kažkokių naujesnių kepinių norėjosi išbandyti. Bet, dabar ir jums savo keksiukų receptą parašysiu. 
Kaip jau tikriausiai pastebėjote nesu saldumynų mėgėja. Iškeptas pyragas pas mus gali stovėti savaitę ir gal dar ilgiau, Tad, saldumynus kepu tik svečiams pavaišinti ar nuvežti kam dovanų. Šiuos keksiukus sugalvojau kepti iš karto skirtingų skonių, kad per savaitę neatsibostų. Vieną kartą paragauji su vyšniomis, kitą- su kakava, ar su bananais ir razinomis, arba su mėlynėmis. Tiesiog, taip kepant gaunasi šiek tiek didesnis pasirinkimas vienu metu. Jūs galite susigalvoti savo mėgstamą įdarą. Galite pridėti šokolado, džiovintų ar šviežių vaisių gabalėlių, ar tik aguonų.   
200gr. sviesto,
200gr. cukraus,
3 dideli kiaušiniai,
240 gr. miltų,
1 a.š. kepimo miltelių (nepilnas),
vanilinio cukraus, citrinos žievelės (nebūtinai),
riešutų ar cukraus pudros papuošimui.
Įdarui
truputis mėlynių (gali būti šaldytos ar tirštas jų džemas),
20- 24 vyšnios (t.p. gali būti šaldytos),
1 bananas,
truputis razinų,
2-3 a.š. kakavos miltelių.
Sviestas ištrinamas su cukrumi. Po vieną mušami kiaušiniai ir vis plakama. Įberiami persijoti miltai sumaišyti kartu su kepimo milteliais ir vanilniu cukrumi. Viskas gerai išplakama. Į dvigubas keksiukų formeles dedame po gerą a.š. tešlos. Tada į 4 formeles dedame po a.š. mėlynių, į kitas 4 formeles  5-6 vyšnias be kauliukų, dar į kitas 4- po gabalėlį banano ir truputį razinų. Ant viršaus vėl užkrauname po 2 a.š. tešlos. Į likusią tešlą sudedame likusią sutrintą  banano puselę ir įberiame kakavos miltelių. Viską gerai išmaišome ir šią masę sudedame į paskutines 4 formeles. Ant visų keksiukų užberiame smulkintų riešutų.

Kad nesusimaišytumėte iškeptuose keksiukuose įdarus dėkite pagal spalvas: mėlynes į mėlyną formelę, vyšnias- į raudoną ir t.t. 
Kepkite keksiukus 180 C temperatūroje apie 15-20 min. Žinoma, geriausiai patikrinti iškepimą- pagaliuku. 
Jei neužbarstėte prieš kepant riešutų, iškeptus keksiukus apiberkite cukraus pudra. 
Sudėtingumas: paprasta
Receptas: rastas ant formelių pakuotės.

2011 m. kovo 16 d., trečiadienis

Keptas upėtakis


   Visada kai tik randu šiuos nedidelius upėtakius nepraeinu pro šalį jų nenusipirkusi. Nuostabi neriebi žuvis, kuri labai greitai ir paprastai kepama.
   Tiesiog net nėra per daug ką ir rašyti.
   Kiek valgytojų tiek upėtakių ir reikėtų nusipirkti. Žuvį išvalykite ir nuplaukite. Jei ruošiatės valgyti žuvį su oda būtinai nuvalykite žvynus.
   Pabarstykite druska ir pipirais. Į vidų galite įdėti petražolės ar krapo šakelę. Upėtakį kepkite svieste po 4 min. kiekvieną pusę. Aš net nevolioju jo miltuose, bet tai padaryti galite.

Pateikite su marinuotomis daržovėmis ir bulvėmis, jei esate labai, labai alkani.
Sudėtingumas: labai paprasta

2011 m. kovo 8 d., antradienis

Astros kotletai


500 gr. vištienos krūtinėlės be odos,
125 ml. grietinėlės,
1 sauja Sultana razinų,
1 kiaušinis + 1 virtas kiaušinis,
keli gabalėliai fermentinio sūrio,
batono džiuvėsėlių pjaustytų šiaudeliais,
druskos, kvepiančių pipirų.
Garnyrui
3-4 bulvės,
2-3 morkos,
1 stiklinė virtų pupelių (galite naudoti konservuotas Karališkas pupeles),
1/2 a.š. miltų,
2 a.š. sviesto,
1/3 stiklinės grietinėlės, 
druskos, cukraus, čiobrelių.
   Vištienos krūtinėlę nuplaukite, nusausinkite ir supjaustykite labai plonai trimis kryptimis, kad gautusi "maži spirgučiai". Sumaišykite gerai su grietinėle, kvepiančiais pipirais ir druska. Palikite geram pusvalandžiui šaldytuve, kad grietinėlė susigertų į mėsą. 
   Per tą laiką užkaiskite vandenį ir kai jis užvirs, sudėkite bulves. Samtį verdančio vandens panaudokite razinų užmerkimui (tą reiktų padaryti, kol dar nesudėjote bulvių į puodą). Taigi, nedideliame dubenėlyje užpilkite saują razinų verdančiu vandeniu ir palikite jas  mirkti.
  Morkas nuskuskite ir supjaustykite griežinėliais ar stambiais šiaudeliais. Puode užkaiskite nedidelį kiekį vandens ir kai jis užvirs suberkite morkas. Vanduo turi vos semtį morkas. Įdėkite 1 a.š. sviesto, truputį druskos ir 1 a.š. cukraus. Troškinkite morkas uždengtame puode ant nedidelės kaitros. Žiūrėkite, kad vanduo visiškai neišgaruotų. Kai morkos bus minkštos ir vandens bus minimumas suberkite miltus, išmaišykite ir supilkite grietinėlę. Užvirinkite ir truputį pavirkite.
   Kai pusė garnyro paruošta ir bulvės jau bebaigią virti, pradėkite daryti kotletus. Suberkite išmirkytas razinas (žinoma be skysčio) ir perminkykite vištieną. Sukapokite virtą kiaušinį gabaliukais. Žalią kiaušinį išplakite atskirame inde. Sūrio atpjaukite kelis 2 cm.  gabaliukus. Virtus kiaušinius taip pat galite dėti į faršą, bet galite jo dėti tik truputį kai jau formuosite kotletus. Sūrį įspauskite į kotleto vidurį. Kiekvieną kotletą pavilgykite kiaušinio plakinyje ir apvoliokite džiuvėsėliuose. Kepkite ant vidutinės kaitros, kaip paprastus kotletėlius. O kol jie kepa pabaikite ruošti antrą garnyro dalį. 
   Puode virtas pupeles pašildykite likusiame 1 a.š. sviesto, įberkite čiobrelių.
   Astros kotletus pateikite su virtomis ar grūstomis su sviestu bulvėmis, troškintomis morkomis ir pupelėmis. O jei tingite gaminti namuose, tokius kotletus galite rasti Kaune "Miesto sode". Ten dar jie, to "tikro skonio".
Sudėtingumas: vidutinis
Receptas iš interneto ir senų prisiminimų